Алергія на гриби: не їжте шпинат і знайте про можливість анафілаксії

130


Гриби є цінним джерелом білку та корисних речовин. Але куштувати їх варто обережно. Адже цей продукт, як і багато інших, може викликати гіперчутливість. Хоча про те, наскільки поширена алергія на гриби, сьогодні достеменно не відомо. 

За різними даними, кількість тих, хто страждає на неї, коливається. Становить від 1 % відсотка від загальної кількості людей з алергією, коли йдеться про вживання грибів у їжу. І до 10-30 %, коли говорять про реакцію на спори грибів, зокрема альтернарії.

Спори присутні в повітрі цілий рік. Клінічно значущими їх концентрації є з червня по листопад. Максимальні ж рівні спостерігаються в липні та серпні. 

Важливим алергеном спори залишаються і пізніше: коли пилку у повітрі вже немає, а осіння погода сприяє дозріванню і розповсюдженню спор, симптоми алергії та астми можуть викликати саме вони.

Ба більше, спорами грибів ми будемо дихати щодня, коли в нашій домівці оселиться грибок.

Алергія на гриби: причини та прояви

Загалом у світі нараховується щонайменше 140 000 видів грибів, але досліджень щодо їхньої алергенності не так багато. Результати показують, що гриби багаті на антигени й що один вид грибів може містити більше одного алергену. 

Та й чутливість до грибних алергенів може бути неоднаковою як у різних країнах, так і всередині однієї з них. 

Так, результати молекулярного тесту АЛЕКС2 показують, що, приміром, чутливість до кладоспоріуму коливається в Україні від нульової у сухих степах до 10-20 % на заході та півночі. І вища вона там, де клімат вологіший, зокрема на узбережжі. Це ж стосується й чутливості до аспергилу та пеніцилу.

А польські вчені нещодавно виділили алерген аскоспори лептосфаерії. І хоча рівні чутливості до нього поки що достеменно не визначені, вже зараз точно можна сказати, що величезна кількість цих та інших аскоспор спостерігається у повітрі під час дощів і зразу після них.

Крім того, повний спектр симптомів алергії до грибів ще невідомий. А виникати вони можуть в різних випадках:

  • після споживання грибної страви, викликаючи харчову алергію;
  • після контакту шкіри з мікроміцетами — тоді йтиметься про контактну алергію; 
  • внаслідок вдихання грибних, спор провокуючи симптоми респіраторної алергії, яку часто відносять до полінозу

Відтак і прояви гіперчутливості у кожному з цих випадків можуть бути різними.

Дихальні симптоми

astma_simptomy

При вдиханні спор грибів можлива алергічна реакція з боку дихальної системи. До її симптомів належать:

Респіраторна алергія на грибні спори зустрічається у працівників, які сортують, упаковують і готують гриби. Вона може проявлятися нападом астми, утрудненим диханням, хрипами та кашлем.

Шкірні симптоми

свербіж

Алергія, яка виникає після вживання грибів у їжу, може спровокувати кропив’янку. Також описані випадки контактного дерматиту, шкірної висипки, яка викликає набряк, свербіж та почервоніння ураженої шкіри. 

Окрім цього, науці відомий так званий дерматит шиітаке – шкірна реакція на сирі або недоготовані гриби цього виду. Вона розвивається внаслідок контакту з токсином лентинаном, який інактивується при готуванні. 

Синдром оральної алергії та перехресні реакції

Синдром оральної алергії (СОА) виникає, коли люди з алергією на інгаляційні алергени реагують на подібні білки, що містяться в певних сирих фруктах і овочах.

Типові прояви СОА:

  • набряк та/або відчуття свербежу у роті, на обличчі, губах, язику;
  • відчуття подразнення горла.

Симптоми СОА з`являються приблизно за годину після вживання грибів у їжу та зникають протягом 30 хвилин.

Зокрема, відомим є синдром «альтернарія – шпинат». Адже, як виявилося, і гриб, і зелений овоч мають схожі протеїни. 

Крім того, альтернарія може бути присутньою на їжі фізично. Адже вона часто оселяється на овочах і фруктах. І якщо ви не помітили слідів псування такого фрукту і з’їли його, це не означає, що альтернарії на ньому не було.

У випадку з альтернарією реакція інколи спостерігається і при вживанні у їжу звичайних їстівних грибів. Крім того, спори альтернарії знайдені українськими вченими й на пилку. Зокрема, амброзії.

Важка харчова алергія

Важка алергічна реакція після вживання грибів у їжу виникає зрідка. Зазвичай вона спостерігається у тих, хто вже має респіраторну алергію на грибок або у кого виникав СОА на гриби. 

Утім, не застраховані від важких проявів гіперчутливості й ті, кого такі прояви раніше не турбували. 

Проявлятися харчова алергія на гриби може:

  • нудотою, 
  • блювотою,
  • діареєю,
  • болем у шлунку.

Але оскільки така алергія зустрічається рідко, повний спектр шлунково-кишкових симптомів на сьогодні ще невідомий.

Також після вживання грибів у їжу може виникнути анафілаксія — небезпечна для життя реакція, яка вимагає негайної медичної допомоги. 

Лікування та профілактика алергії на гриби

Діагностувати алергію на гриби можна за допомогою шкірного прік-тесту. Але найкращим методом виявлення захворювання є молекулярний тест ALEX. Адже саме до його панелі входить найширший перелік алергенів грибів.

Якщо вам офіційно підтвердили діагноз «алергія на гриби», ви повинні перш за все повністю виключити їх зі свого раціону та уникати страв, до яких вони можуть входити. 

Також людям з алергією на гриби варто обережно вживати деякі продукти, такі як сметана, сухофрукти, сири, пиво, бо вони можуть містити грибні алергени.

Зняти симптоми алергії на гриби допоможуть антигістамінні препарати або — у випадку реакції з боку носа — назальні спреї з кортикостероїдами. 

Щодо вживання цих ліків обов`язково порадьтесь із лікарем-алергологом. 

Непереносимість грибів та отруєння ними

Варто пам’ятати, що симптоми алергії на гриби з боку шлунково-кишкового тракту подібні до симптомів грибної непереносимості

Вона виникає через нездатність травної системи засвоїти гриби. Та, на відміну від алергії, не пов`язана з імунною системою і не становить ризику для життя. 

Ступінь прояву непереносимості напряму залежить від кількості спожитого продукту.

Деякі науковці пов`язують непереносимість грибів із хворобою Крона — запаленням, яке може вражати будь-який сегмент шлунково-кишкового тракту.

Також нагадуємо, що біль у шлунку, блювота, діарея та інші розлади травної системи, які виникають після вживання грибів, можуть свідчити про отруєння. Тому при перших таких проявах радимо звернутися до лікаря. Особливо якщо ви вживали лісові гриби.