Як хворим на алергію дотримуватись вегетаріанської дієти?

42


Сьогодні вегетаріанство стало не просто примхою диваків, а способом життя більшості прихильників різноманітних релігій та захисників тварин. Не виняток й люди, у яких алергія: їх вегетаріанська дієта спонукає навіть відмовлятись від безпечних продуктів.

При цьому вегетаріанці переконані, що не лише захищають живу природу, але й значно покращують власне здоров’я. Чи справді це так, розбираймось разом.

Отже, які існують модні вегетаріанські дієти та в чому вони полягають?

  • Лакто-вегетаріанська дієта виключає м’ясо, рибу, птицю та яйця, а також страви, до яких вони входять. Зате дозволяються молоко, сир, йогурт та масло.
  • При ово-вегетаріанській дієті заборонено їсти м’ясо, птицю, молочні та морепродукти, але дозволені яйця.
  • Пескатаріанські дієти виключають м’ясо, птицю, молочні продукти, яйця, але дозволяють рибу.
  • Веганські дієти найсуворіші. Їх прихильники відмовляються від м’яса, птиці, риби, яєць та морепродуктів.

На які вегетаріанські страви найчастіше виникає алергія?

Якщо люди мають харчову непереносимість або алергію на їжу, вегетаріанство їх точно не врятує. Адже більшість продуктів, якими вони замінюють білки тваринного походження, входять до топу 14 найнебезпечніших алергенів

Це, насамперед:

Вегетаріанські білки-алергени 

Для поновлення, росту та розвитку клітин організму необхідний білок. Жінкам для нормального самопочуття потрібно з’їдати 45 г білка на день, чоловікам – 55 грамів. 

Та, на жаль, більшість дозволених джерел білка у вегетаріанській дієті, як вже згадувалося, є поширеними алергенами. Насамперед це соя, пшениця, арахіс та деревні горіхи.

Невелику кількість білка мають і продукти на рослинній основі, такі як броколі та білокачанна капуста.

Але це мізер в порівнянні з тим, що має з’їдати доросла людина. 

Отримати оптимальну кількість калорій та корисних білків можна лише з молочних продуктів, бобових та злаків, що, своєю чергою, є потужними алергенами. Отже, нестача білка – одна з найпоширеніших проблем, з якою можуть зіткнутися люди при переході на вегетаріанську дієту. 

Деякі поширені алергени настільки часто використовуються як вегетаріанські білки, що заслуговують на особливу увагу. 

  • Наприклад, соя. Ви можете знайти її в запакованих овочевих бульйонах, батончиках-замінниках їжі, заморожених стравах або соєвому, горіховому маслі. 
  • Інший харчовий продукт, що використовується як прямий замінник м’яса, – пшениця у вигляді сейтана (пшеничний глютен). Іноді його продають у вигляді пиріжків і додають до вегетаріанського соусу чілі.
  • Пшениця також є зв’язуючою речовиною у вегетаріанських бургерах на основі бобових.
  • Арахіс і деревні горіхи теж використовують для приготування вегетаріанських гамбургерів.

Крім того, більшість готових вегетаріанських продуктів, особливо молочних, заборонені тим, хто має алергію на молоко та продукти з нього. 

Алергія та вегетаріанська дієта: безпечні продукти

Якщо у вас алергія на один або декілька джерел вегетаріанського білка, вам доведеться переходити на амарант, кіноа чи теф. Вони, за статистикою, є менш алергенними, але також можуть спричиняти алергію. 

Зокрема, у людей, чутливих до пилку рослин родини амарантових. Адже крупи й кіноа, і амаранту  — насіння рослин цієї родини. 

Однак їх перевагою є те, що ці зерна не містять глютену та мають у собі багато білку. 

Цільнозерновий амарант та кіноа можна знайти у супермаркетах України.

Не містить глютену і теф, або ефіопське зерно. У ньому також багато заліза, присутня деяка кількість білка. Теф можна придбати в магазинах здорового харчування. 

Альтернативи для тих, у кого алергія на зернові

Зернові, особливо цільнозернові, є важливим джерелом вуглеводів, необхідних для отримання енергії. Вони також багаті на вітамін В. Медики рекомендують дорослим людям вживати 300 грамів цільнозернових продуктів на добу.

Тож, якщо ви вегетаріанець, знайдете багато варіантів дозволених вам страв саме на основі злаків:

  • паста;
  • полента;
  • кус-кус;
  • різотто;
  • супи з макаронами або ячменем;
  • латинські блюда на основі кукурудзи.

Однак у багатьох людей є алергія на певні зернові, зокрема, як вже згадувалося, на пшеницю, а також на кукурудзу та ячмінь.

Відповідно, паста, кус-кус, хліб і багато інших злаків заборонені вегетаріанцям з алергією на пшеницю або глютеновою хворобою. Адже вони всі містять пшеницю – найпоширеніший харчовий алерген серед зернових, який використовується і як джерело білка. Часто під білком мається на увазі все той же глютен, якого багато саме у пшениці.

Через збільшення кількості людей, у яких діагностовано алергію чи непереносимість пшениці, на ринку є замінники практично будь-яких продуктів на її основі.  

В деяких супермаркетах продають безглютенові макаронні вироби, пластівці та хліб. І будь-які продукти, що помічені, як безглютенові, також безпечні при алергії на ячмінь.

Досить алергенною є й кукурудза. Крім того, що вона сама по собі викликає симптоми алергії, її використовують як інгредієнт оброблених харчових продуктів.  

На відміну від пшениці, на кукурудзу не поширюється закон про маркування, що вимагає, аби цей продукт чітко зазначався в списках інгредієнтів. 

Але значно урізноманітнити раціон можуть так звані альтернативні злаки, що стали доступнішими протягом останнього десятиріччя. Окрім амаранту, кіноа і тефа ви можете спробувати просо, сорго та маніоку. 

Ще одним поширеним гіпоалергенним зерном є рис.

Як впоратись з алергією на фрукти та овочі при вегетаріанській дієті?

Фрукти та овочі – цінні джерела вітамінів, мінералів та антиоксидантів.  

Для задоволення потреб організму у вітамінах та клітковині рекомендують щоденно з’їдати дві чашки фруктів і дві з половиною чашки овочів

Деякі з найпоширеніших джерел вітамінів: 

Люди, що страждають на алергію до пилку, можуть реагувати на рослинні продукти, до складу яких входять білки, схожі за будовою на пилкові. Такий стан називається синдромом «пилок-плоди». Наприклад, при алергії на пилок берези заборонено вживати сирі яблука, персики та груші.  

На відміну від уже згаданих продуктів, фрукти й овочі не входять до переліку прихованих інгредієнтів в оброблених смаколиках. Як правило, вони згадуються на етикетках і використовуються в меншій кількості продуктів, ніж інші алергенні харчі.

Найбільша проблема, з якою стикаються вегетаріанці, — це алергія на ароматні овочі: цибулю, часник, селеру та аналогічні, що використовуються для надання апетитного запаху супам та іншій приготованій їжі. Ці овочі входять у величезну кількість рецептів та є у складі багатьох оброблених харчових продуктів.

Наприклад, запакований овочевий бульйон, що використовується як основа не лише супів, але й зернової кулінарії, завжди містить цибулю та моркву. 

Тому, якщо у вас алергія на певні овочі, готувати доведеться самостійно, використовуючи лише дозволені вам овочі та спеції.  

Ще один спосіб − дізнатися, які вітаміни та мінерали містять продукти, що вам заборонені. Й знаходити інші джерела цих поживних речовин.

Наприклад, якщо вам не можна вживати листові зелені овочі й при цьому ви дотримуєтесь вегетаріанської дієти, необхідно бути обережними з продуктами, у яких багато заліза. 

Алергія та вегетаріанська дієта: як планувати харчування

Людина, яка уникає алергенів при дотриманні вегетаріанської дієти, має планувати меню заздалегідь. Це потрібно, аби харчуватись різноманітно та отримувати достатньо поживних речовин.

Варто скласти список продуктів, які бажаєте додати в раціон. Це хороший спосіб спробувати нові злаки та овочі, не перевантажуючи себе небезпечними смаками. 

Якщо ви змушені виключити зі свого меню сою або кукурудзу, що складають основу вегетаріанської дієти, наполегливо рекомендуємо звернутись до лікаря-дієтолога. Він допоможе перевірити, чи ви отримуєте необхідні поживні речовини з інших продуктів. 

Спеціаліст може порекомендувати недооцінені вами джерела повноцінного харчування, допоможе планувати раціон, виявити безпечні й гіпоалергенні добавки, потрібні організму.

Для цього лікарі застосовують сучасні діагностичні інструменти, які встановлюють алергію та непереносимість. Зокрема, тест ALEX2 визначає IgE-опосередковану чутливість (саме її називають алергією) до 295 алергенів одночасно. Серед них багато і харчів. 

А от молекулярний тест FOX розроблений спеціально, щоб визначати у пацієнтів непереносимість їжі. Ту, яка обумовлена утворенням антитіл IgG.

Отже,

хворі на алергію можуть дотримуватись вегетаріанської дієти. Але лише під наглядом лікаря та за наявності часу на пошук та приготування гіпоалергенних страв.