Алергія на кіноа пов’язана з чутливістю до амаранта та сапоніну

0
83


Кіноа – смачне і популярне південноамериканське насіння. Воно також відоме як псевдозлак, схожий за смаком та властивостями на звичайні крупи. Багато людей вважають ці зерна обов’язковими для вживання. Проте, щоб дійсно  мати користь для здоров’я, важливо переконатися, що вам не загрожує алергія на кіноа.

Насіння кіноа містить клітковину, білки, воду та вуглеводи. Має низький вміст натрію і багато кальцію, калію та заліза, що робить його здоровою і поживною частиною будь-якої дієти.

Але у деяких людей вживання в їжу цього чудового продукту може викликати біль у животі, свербіж шкіри, кропив’янку та інші поширені симптоми харчової алергії. Їх може викликати й оболонка цього насіння, яка містить сапонін.

Але алергія на кіноа чи підвищена чутливість до сапоніну ще не означає, що вам доведеться відмовитися від смачної страви. Адже шар сапонінів з кіноа можна змити.

Алергія на сапонін

Розвиток непереносимості або алергії на кіноа часто пов’язаний з сапоніном — хімічною речовиною, яка міститься в оболонках насіння. Симптоми алергії або непереносимості також можуть розвиватися у відповідь на білок або оксалати, які містяться в зернах кіноа.

Сапонін – гірка речовина, що захищає рослину від грибкових інфекцій та комах. Хоча рівень токсичності цієї сполуки низький, а її вживання навіть знижує ризик розвитку раку, деякі люди можуть бути чутливими до сапоніну.

Отже, позбутись сапоніну у насінні можна, добре промивши його. Замочіть кіноа не менше ніж на 30 хвилин і промийте крупу декілька разів перед приготуванням. Це допоможе видалити шар сапоніну з насіння.

Кіноа та її амарантові родичі

Кіноа належить до родини амарантових, у яку входять шпинат, буряк, амарант, лобода, лутига. Це означає, що у вас можуть виникнути алергічні реакції на пилок представників цієї родини та продукти з них. 

Якщо причиною симптомів є сапонін, список продуктів, яких слід уникати, зростає. Сапонін міститься у:

Постарайтеся відстежувати свої реакції, коли їсте продукти з цього списку, щоб визначити, чи викликають вони у вас реакцію і яку саме.

Симптоми алергії до кіноа

Чутливість до продуктів з рослин родини амарантових, як і інші харчові алергії, здатна викликати сильну реакцію. Її симптоми можуть охоплювати: 

  • висип на шкірі;
  • свербіж, екзему, кропив’янку;
  • набряк обличчя;
  • астму, хрипи;
  •  задишку, кашель або стиснення у грудній клітці;
  • нудоту, блювоту, діарею та біль у животі;
  • підвищене серцебиття, блідість шкіри, зниження кров’яного тиску. 

Замінники кіноа

Якщо ви не можете їсти кіноа, існує багато альтернатив цьому насінню, наприклад, його класичний замінник кус-кус. Перелік інших круп включає, зокрема, гречку.

Гречка

Гречка є універсальним і смачним замінником інших круп. До речі, її зерна мають вищу концентрацію клітковини та білка, ніж кіноа. 

Гречку можна використовувати не лише як кашу, а й для приготування шоколадного печива, лимонних вафель, парфе, пікантних млинців і навіть вершкового ризотто.

Просо

До чотирьох різних типів проса, які зазвичай культивуються по всьому світу, належать:

  •    перлове,
  •    пшоняне,
  •    звичайне,
  •    пальцеве.

Ця група безглютенових зерен відома корисними властивостями.

Перлове чи африканське просо багате на вуглеводи та антиоксиданти, але в ньому міститься вдвічі менше клітковини, ніж у кіноа. 

Просо можна використовувати для приготування пюре з цвітної капусти або яблучного пирога з родзинками.

Ячмінь

Американська асоціація діабету (ААД) вважає ячмінь найкращою стравою для людей з цукровим діабетом, оскільки це зерно багате на клітковину та калій. Ячмінь також містить менше жиру, ніж кіноа.

Горіховий аромат ячменю робить його ідеальним для будь-якої страви. Ви, звичайно, можете приготувати класичний суп з яловичиною та ячменем, але можете й експериментувати з цим зерном.

Як і гречка, ячмінь чудово підходить для ризотто. Ви також можете зробити салат із листовими овочами та ячменем.

Цільне зерно пшениці

Цільне зерно пшениці також містить клітковину й має горіховий аромат, що дуже добре поєднується з салатами. У зерні пшениці така ж кількість білка, що й у кіноа, але вдвічі менше жиру. 

Поєднавши пшеничні зерна з вишнею, куркою та пеканами, ви отримаєте ситний салат. А якщо змішаєте з тунцем та оливками — буде поживна закуска для літнього пікніка.

Фріке

Традиційне близькосхідне зерно, фріке — молода зелена пшениця, смажена на відкритому вогні. Це чудове джерело клітковини та білка.

Ви можете використати такі зерна в салаті з овочами. А ще в супі з каррі, солодкої картоплі та капусти.

Звернення до лікаря

Як і при будь-якій іншій харчовій алергії, ви можете відчути реакцію вже через 20 хвилин після вживання кіноа. Але якщо реакція буде важкою, то є ризик розвитку анафілактичного шоку

Якщо ви вважаєте, що маєте негативні реакції після вживання кіноа, одразу зверніться до лікаря. Лише він може встановити вам правильний діагноз непереносимості сапоніну чи власне харчової алергії до кіноа. 

Зручно це робити за допомогою тесту АЛЕКС – єдиного інструменту, що дозволяє визначати чутливість саме до кіноа.

Якщо ваша реакція незначна, лікар, швидше за все, призначить пероральний антигістамінний засіб. Але якщо відчуваєте сильне й різке погіршення самопочуття, негайно викликайте швидку допомогу, адже може йтися про розвиток анафілаксії. 

Така ситуація потребує ін’єкції епінефрину (адреналіну). І це – ще одна з причин, чому при перших підозрах на алергію потрібно звертатись до лікаря. Адже саме він може встановити у вас ризик розвитку анафілаксії та навчити користуватись дозатором адреналіну.

Висновок

Якщо у вас є алергія на кіноа, краще виключити її з раціону, щоб запобігти майбутнім проявам захворювання. Хай незначними алергічними реакціями можливо керувати, проте важкі випадки можуть бути небезпечними для життя.

Якщо у вас діагностована тільки непереносимість сапоніну, можете залишити кіноа у своєму меню. Але добре промивайте зерна перед вживанням.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР