Алергія на кефір тісно пов’язана з непереносимістю лактози 

236


У більшості з нас кефір асоціюється з дитинством. Саме тоді турботлива матуся або вожаті в таборі давали після вечері кислуватий молочний напій з булочкою. «Щоб росли міцними та здоровими», — пояснювали дорослі, навіть гадки не маючи, що існує алергія на кефір та інші молочні продукти.

І певною мірою мали рацію. Кефір вважається лікувальним засобом, що здатний:

  • побороти цукровий діабет, ожиріння, остеопороз;
  • зменшити рівень холестерину в крові;
  • знищити вагінальні та дріжджові інфекції;
  • покращити роботу травної системи й навіть захистити від раку.

Незаперечну користь приносить кефір і при харчових та інгаляційних алергіях. Особливо це стосується полінозу, який проявляється алергічним ринітом, а також шкірних висипань

Наприклад, доведено, що вживання кефіру допомагає пом’якшити симптоми сезонної алергії. А використання продуктів на його основі, таких як мило та лосьйони, запобігає появі шкірних проявів полінозу. 

У пацієнтів з алергічною астмою кефір зменшує запалення, яке руйнує легені та дихальні шляхи через накопичення в них слизу.

Останні дослідження показали, що один з вирішальних факторів при розвитку алергії або астми у дитини — рівень складності та специфічність мікробів, що заселяють мікробіоту кишечника.

Кефір регулює й контролює не лише її, але й усю імунну систему, запобігаючи виділенню гістамінів. Замість того, аби пригнічувати імунну систему за допомогою ліків, кефір, навпаки, покращує її роботу. 

Живі мікроорганізми, присутні в пробіотичному напої, стимулюють імунну систему природним шляхом: пригнічуючи реакції, викликані алергенами.

Незбалансована кишкова мікробіота порушує природний баланс шкіри та викликає запальні реакції: екзему, висипання, вугрі та псоріаз. Регулювання шкірної алергії за допомогою кефіру зменшує свербіж, набряки та почервоніння. 

Цей пробіотик допомагає заселити організм кишковими бактеріями, що лікують найбільший орган тіла — шкіру.

Кефіран — вуглевод, що входить до складу напою, не лише допомагає імунній системі, але й покращує здатність шкіри заживляти рани. 

Кому протипоказаний кефір?

Але продукти, які вважаються рятівними для одних, можуть нашкодити іншим. Не є виключенням і кефір. Адже він виготовлений з молока, алергія на яке є однією з найбільш поширених у світі.

Особливо небезпечним в цьому продукті є білок казеїн, до якого сенсибілізовані 90 % пацієнтів з алергією на білки коров’ячого молока

Найчастіше казеїн можна знайти у м’якому сирі. Менше його у сироватці, що утворюється при скисанні молока. 

У ній натомість значна частина своїх, сироваткових білків-алергенів. Один з найважливіших — бета-лактоглобулін. Таким чином, і сирок, і сироватка у людей з алергією на кефір викликають сенсибілізацію через шлунково-кишковий тракт.

Як проявляється алергія на кефір

Полісенсибілізація у таких пацієнтів виникає до кількох казеїнових та сироваткових білків. Крім кефіру вони містяться у твердому або домашньому сирі, йогуртах, сметані, морозиві

Казеїн також можна знайти в:

Непереносимість кефіру

Кефір категорично заборонено вживати й людям, які страждають дефіцитом лактази — ферменту, що розщеплює молочний цукор лактозу. Це захворювання називається непереносимістю лактози й уражає 70 % мешканців планети. Таким людям потрібен безлактозний кефір, але й він містить казеїн.

Непереносимість лактози викликає здуття живота, бродіння та діарею. Але ці симптоми не смертельні, тому мало хто звертає на них увагу. 

Але буває й навпаки: дитина переїла і просто зригує кефір, а батьки думають, що в неї алергія, і починають безпричинно купувати дорогі гіпоалергенні суміші.

Хоча інколи у людини може бути змішана реакція на кефір: тобто одночасно мають місце й алергія, і непереносимість. Тому при будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту або шкірних проявах варто проконсультуватись з лікарем-алергологом або дерматологом. 

Алергія на кефір: причини та симптоми

Провокаційні фактори алергічної чутливості до кефіру — спадковість та індивідуальна непереносимість.

А ще споживання кефіру мамою, яка годує грудьми дитину з алергією на молоко. Адже сироваткові білки молока, зокрема бета-лактоглобулін, мають здатність проникати до грудного молока

Тобто кефір не завжди може бути замінником молока у дієті матерів-годувальниць. 

В більшості випадків алергію на кефір малюки переростають. Але при штучному вигодовуванні вона може залишитись назавжди.

Симптоми алергії на кефір дуже схожі на прояви будь-якої харчової алергії

  • спазми й болі в животі,
  • метеоризм,
  • запор або діарея,
  • набряки,
  • гіперемія шкіри або її лущення.

Іноді до шлунково-кишкових проявів додається ураження дихальної системи. Тоді розвиваються:

При цьому викид гістаміну буває уповільненим або миттєвим.

В найважчих випадках може трапитись анафілактичний шок, що супроводжується набряком обличчя, гортані та внутрішніх органів. Якщо людині в такому стані не надати медичну допомогу, вона може померти.

Тому особи, схильні до анафілактичних реакцій, мають завжди носити при собі дозатор адреналіну.

Діагностика чутливості до кефіру

У дітей до 5 років не проводиться. Діагноз ставиться на основі анамнезу, візуального огляду та біохімії крові. 

Дорослим слід пройти багатокомпонентну молекулярну діагностику алергії. Вона, зокрема тест ALEX2, дасть змогу визначити чутливість до цілого спектру білків молока: як казеїну, так і тих, що містяться у сироватці продукту. 

Непереносимість лактози встановлюється іншим тестом.

Алергія на кефір: профілактика та лікування

Профілактичні заходи полягають у призначенні гіпоалергенної дієти. Тобто у відмові від вживання кефіру та інших продуктів, що містять молоко.

Для лікування симптомів алергії дорослим виписуються антигістамінні препарати та кортикостероїди в таблетках, дітям — у вигляді спреїв та крапель.

Лікування призначають в залежності від рівня загального імуноглобуліну Е та виявлених специфічних імуноглобулінів до білків, що містяться в кефірі. 

У випадку ангіонабряку гортані потрібно застосувати адреналін. Подальше лікування здійснювати в стаціонарі. 

Якщо симптоми виражені несильно, потрібно виключити продукт із раціону. А надалі лікуватись вдома, але під ретельним наглядом лікаря-алерголога