Середземноморська дієта знижує ризик астми у дітей

39


Овочі, фрукти, морепродукти, оливкова олія. Завдяки цим та іншим складовим середземноморська дієта вважається оптимальною для тих, хто піклується про власне здоров`я. 

Зазвичай в першу чергу йдеться про здорове серце, судини та відсутність зайвої ваги. Але результати нещодавнього дослідження французьких науковців можуть розширити сферу корисної дії традиційного раціону мешканців країн середземноморського узбережжя. Адже цілком вірогідно, що середземноморська дієта здатна знизити й ризик дитячої астми

Протягом кількох останніх десятиліть у світі й в першу чергу в промислово розвинених країнах спостерігається зростання кількості випадків алергічних захворювань та астми, яка може мати й неалергічне походження. Так, за даними 2016 р. на цю недугу страждали 339 млн людей. 

Серед причин такого зростання як вплив навколишнього середовища, і в першу чергу забруднення повітря, так і зміни у раціоні. 

Адже поширення західного способу життя різко змінило харчові звички сучасної людини. Відтак, на відміну від раціону сторічної давнини, дієта сьогодення включає значно більше обробленої їжі та менше свіжих овочів і фруктів. Водночас ми частіше споживаємо закордонні плоди, які під час транспортування та зберігання втрачають корисні якості. 

Переваги середземноморської дієти

На відміну від західної моделі харчування, середземноморська кухня відома багатьма перевагами для тих, хто турбується про здоров`я і для кого будь-яка страва – це не лише певна кількість калорій та букет смаків, а й джерело корисних для організму вітамінів, мінералів, мікроелементів. 

Адже дієта Середземномор`я базується на переважному споживанні свіжих фруктів, овочів, бобових, горіхів, нерафінованих злаків, хліба, риби та оливкової олії. Як наслідок для середземноморської дієти характерне збалансоване співвідношення незамінних жирних кислот омега-3 та омега-6, клітковини та антиоксидантів, серед яких вітаміни Е та С.  

Утім, коли ми говоримо про переваги такого раціону, першою чергою маємо на увазі його користь для серця та судин, а також для запобігання ожирінню.

Як проводилось дослідження і хто став його учасником?

А ось вплив такого способу харчування на розвиток алергічних захворювань і зокрема астми досі не був предметом наукових досліджень. 

Прогалину і заповнили французькі фахівці. Вони вирішили з`ясувати, як середземноморський раціон у перші вісім років життя пов`язаний із наявністю або відсутністю алергічних та/або респіраторних захворювань у дітей шкільного віку. 

І це не просто цікавість. 

Всесвітня організація охорони здоров`я вважає алергію найчастішим хронічним дитячим захворюванням. Відтак від того, наскільки успішними будуть намагання запобігти йому, залежить, наскільки здоровою буде дитина упродовж життя. 

Отже, учасниками досліджень стали 975 8-річних дітей. З них (у відсотках):

При цьому у 35,6 % дітей ступінь дотримання середземноморської дієти було охарактеризовано як низький, у 55,7 − помірний та у 8,7 % – високий. 

Аби визначити цей показник, науковці з`ясовували у батьків, як часто протягом тижня їхні діти до восьмирічного віку вживали овочі, бобові, фрукти та горіхи, злаки, рибу, молочні продукти та м`ясо (його, до речі, було класифіковано як шкідливий продукт).

Паралельно під час медичного огляду дітей обстежували на наявність у них астми, риніту або екземи та визначали їхні індекси функції легень. Також їм робили аналіз крові на специфічні імуноглобуліни IgE, присутність яких свідчить про сенсибілізацію до того чи іншого алергену. 

А ще вимірювали рівень FeNO, тобто оксиду азоту, у видиху. Цей тест допомагає діагностувати запальне ураження дихальних шляхів, характерне зокрема для астми. 

Що показало дослідження?

Як показали результати, у дітей із високим ступенем дотримання середземноморської дієти індекси функції легенів були вищими, ніж в інших учасників дослідження. Також вони мали нижчий ризик розвитку астми, сенсибілізації до алергенів різних груп, а також окремо до алергенів, що присутні в повітрі та в харчових продуктах. 

Водночас вчені не встановили чіткого зв`язку між раціоном та рівнем FeNO, а також наявністю риніту та екземи. 

Чому середземноморська дієта захищає?

Як зазначають дослідники, встановлені ними факти проливають нове світло на зв`язок між дотриманням середземноморської дієти та алергічною сенсибілізацією. При цьому, наголошують науковці, корисний ефект такого раціону для зниження ризику алергічних та респіраторних захворювань підтверджують біологічні дані.

Так, свіжі фрукти та овочі багаті на вітаміни С, Е, β-каротин, а також флавоноїди й поліфенольні сполуки, які є антиоксидантами. Тому вони можуть сприяти запобіганню астми та збереженню нормальної функції легенів. 

Адже, як було доведено раніше, вилучення з раціону багатих на антиоксиданти харчових продуктів (зокрема фруктів та овочів) призводить до збільшення нейтрофілів у дихальних шляхах дорослих. Це погіршує функції легень та зменшує можливість тримати астму під контролем. 

Водночас вживання в дитинстві риби, багатої на n-3-поліненасичені жирні кислоти, та злаків (особливо цільних зерен), багатих на вітамін Е, фенольну та фітинову кислоти, мали захисний ефект проти астми.

А збалансоване співвідношення омега-6 / омега-3 жирних кислот у пропорції  5/1 має сприятливий вплив на пацієнтів з астмою. Натомість співвідношення 10/1 мало несприятливі наслідки. 

Також збільшення вживання β-каротину пов`язують зі зменшенням ризику алергічної сенсибілізації та рівня IgE у дітей. Отже, роблять висновок автори дослідження:

Високий рівень дотримання середземноморської дієти справляє захисну дію проти астми, сенсибілізації до низки алергенів та запобігає погіршенню функції легень у дітей молодшого шкільного віку.

Однак для підтвердження цих результатів потрібні подальші, ширші дослідження.