Алергія на свинину викликає астму і проявляється синдромом «свиня-кішка»

137


Ласувати соковитим стейком можуть не всі. Причина тому — алергія на свинину. 

Попри намагання нетрадиційної медицини переконати людство у користі вегетаріанства, протягом останніх 20 років споживання м’яса у світі зросло. Більше як вдвічі. І, як стверджують науковці, попит на м’ясні продукти буде збільшуватись. 

Згідно зі статистикою, світове споживання м’яса на душу населення складає близько 35 кг/рік, з яких 60 % припадає саме на свинину. Адже свиней і розводити легше, і їхнє м’ясо є чудовим джерелом білку, селену, тіаміну та вітаміну В6.

Про свиней та їхні алергени

Свині (Sus scrofa) належать до парнокопитних ссавців і є всеїдними. Тобто, як і людина, споживають і рослини, і м’ясо інших тварин. У природі свині населяють території від напівпустель до вологих тропічних лісів з помірним кліматом, а також луки та очеретяні джунглі.

Домашні породи (Sus domestica) походять із Євразії, але нині поширені по всьому світу. Значним попитом свиняче м’ясо користується в Південній Азії, особливо у Кореї.

Україна ж взагалі вважається лідером споживання та продажу продуктів свинарства, особливо сала, про яке споконвіку складають легенди та анекдоти.

Незважаючи на жирність, сало вважається корисним продуктом. Як і свинячі нутрощі, які полюбляють європейці. 

Але, на жаль, саме у нутрощах, зокрема  печінці, міститься найбільше алергенного вуглеводу галактози-α -1,3-галактози. Його скорочено називають α-Gal або просто альфа-гал.

Інший важливий алерген свинини — сироватковий альбумін Sus s 1. Це мажорний (головний) алерген м’яса тварини.

Третім потенційним алергеном свині є білок, що є у складі її епітелію — поверхневого шару шкіри. У тварин він відшаровується у вигляді лупи. І хоча алерген цього білка ще не має назви, чутливість до нього вже може діагностувати молекулярний тест на алергію ALEX2.

Симптоми алергії на свинину

Вживання м’яса та нутрощів свині людьми з алергією на м’ясо може призвести до анафілаксії, появи шкірних висипань та кропив’янки, а також шлунково-кишкових розладів.

Крім того, постійне вдихання алергенів лупи робітниками свиноферм впливає на їхні дихальні шляхи. І може спричинити такі захворювання, як алергічний риніт, дерматит та астма.

В Іспанії та Гондурасі оцінювали реакцію пацієнтів з алергією на м’ясо, включаючи яловичину, баранину, свинину, оленину, курятину та індичатину. Результати молекулярних IgE-тестів показали, що 58 % пацієнтів мали алергічну реактивність до свинини: як сирої, так і вареної.

Крім того, у сенсибілізованих людей вживання свинячих нирок призводило до серйозних алергічних симптомів. Вони проявлялися набагато швидше і протікали значно важче, ніж при вживанні звичайного м’яса. 

Чутливість до свинячих нирок була виявлена за допомогою прик-тесту у 100 % гіперчутливих до свинини пацієнтів.

Серед 25 німецьких хворих з історією алергії на свинячі нирки анафілаксія була діагностована у 72 %.

Крім того, було встановлено, що анафілаксія виникає і при чутливості до α-Gal. У цьому випадку анафілаксія розвивалась не одразу, а через 5-6 годин після вживання як нирок, так і свинини.

Анафілаксія в такому випадку протікала важко, супроводжувалась шоком та втратою свідомості. Реакція починалась від 10 хвилин до 5 годин після вживання в їжу свинячих продуктів.

У третини пацієнтів при цьому спостерігались кропив’янка/ангіонабряк

Наприклад, у 79-річної жінки, котра не мала алергії на м’ясо, анафілактичний шок раптом стався через 3 години після вживання свинини. Причинним алергеном був визначений той самий α-Gal.

Посилив реакцію укус кліща. Він, як правило, і запускає алергію на альфа-гал у пацієнта. 

В іншому тематичному дослідженні повідомлялось про 16-річну дівчину, котра відразу після вживання свинини (салямі, варена чи сира шинка) мала ангіонабряк губ та слизової оболонки рота. При цьому вона нормально переносила свинину у вигляді відбивних та сосисок.

Професійні хвороби, пов’язані з гіперчутливістю до свиней

Дослідження показали, що пари води, яку використовують для замочування кишківника свиней (містить свинячий альбумін), викликали професійну астму у працівниць цеху з перероблення свинини.

Часті професійні захворювання дихальних шляхів бувають також у фермерів. Вчені виявили, що саме свинарі мають максимальний ризик розвитку професійних захворювань дихальних шляхів. Зокрема, у 18,2 % свинарів, як правило, жінок, реєструвалася астма, пов’язана з алергією до свиней.

Синдром «свиня — кішка»

Перехресна реактивність між сироватковим альбуміном Fel d 2 кішки й свинячим сироватковим альбуміном Sus s 1 відома як синдром «свиня — кішка». 

Це захворювання зустрічається у дітей та дорослих. Рідше — у немовлят та малюків ясельного віку. Адже вони дуже рідко мають алергію на кішок. 

В середньому чверть тих, хто має гіперчутливість до кішок, реагують і на свинячий алерген.

Гіперчутливість до сироваткового альбуміну кішки розвивається при контакті зі слиною тварини, а також із лупою та облизаною шерстю. 

Симптоми синдрому «свиня-кішка» у людини з алергією на кішку виявляються менше ніж за годину після вживання свинини.

Але у людей з алергією на свинину чутливість може розвиватися не лише до котів. Описаний випадок послідовного розвитку алергії на свинину, а потім на курку у працівниці свиноферми.

У жінки були зафіксовані респіраторні симптоми під час роботи, а потім при споживанні курки. Крім того, пацієнтка мала алергію на кішок. 

Лікарі висунули припущення, що перехресна реактивність сироваткових альбумінів свині та курки може бути пов’язана із попередньою сенсибілізацією пацієнтки до сироваткового альбуміну котів.

Діагностика алергії на свинину

Діагноз «алергія на свинину» може встановити лише лікар-алерголог після проведення прик-тестів та молекулярного тесту на алергію. Зокрема тесту ALEX2. Він дозволяє одночасно визначати чутливість пацієнта до 295 алергенних екстрактів та молекул. 

Алергія на свинину: чи можлива профілактика?

Запобіжні заходи полягають в правильній діагностиці причин захворювання та уникненні споживання м’яса, яке викликає надмірну реакцію. При синдромі «свиня — кішка» лікар може ще порадити відмовитись від контактів з котами. Або ж пройти курс АІТ при алергії на котів.

Найкращий метод запобігання алергії на α-Gal — уникати м’ясних продуктів ссавців, так званого червоного м’яса.

Так само важливо виявляти ранню чутливість до свинини та свиней у фермерів, щоб убезпечити їх від розвитку професійних хвороб.