Алергія на протеїн може бути смертельною для спортсменів

94


Спеціальне харчування для спортсменів, яке скорочено називають протеїном, відрізняється від звичного. Воно також містить білки, жири та вуглеводи, але у пропорції, відмінній від тієї, яку ми зазвичай споживаємо з їжею. Причому алергія на протеїн в цілому зустрічається набагато частіше, ніж на кожен з його інгредієнтів. 

Поговоримо про алергію до протеїну та його окремих компонентів, про можливу непереносимість й токсичність цього виду харчування. 

Отже,  насамперед у спортивному харчуванні у вищих концентраціях представлені білки. Основу коктейлів складають сухе молоко, яйця, соя, горіхи, арахіс, риба та пшениця

Всі ці продукти входять до топу 14 найважливіших алергенів. Тож фактично протеїн — це коктейль з найбільш розповсюджених алергенів.

Алергія на протеїнові білки

Основними алергенами людини є якраз білкові молекули. Тому не дивно, що протеїн викликає алергію. У осіб, чутливих бодай до одного зі складників протеїнової суміші, перерахованих вище.

Ба більше: позаяк харчова алергія на названі продукти часто характеризується анафілаксією, реакція на протеїн може бути небезпечною для життя.

В такому разі від спортивного харчування доведеться відмовитись.

Непереносимість протеїну

Втім, така порада підходить не всім, хто має реакцію на протеїн. Адже природа цієї реакції може бути не алергічною. 

Інгредієнти спортивного харчування, можуть викликати й непереносимість. Її симптоми часто схожі на алергічні: висип, біль у животі, здуття. Але механізм цієї реакції не завжди залучає імунну систему.

При непереносимості йдеться про недостатність в організмі людини певного ферменту для перетравлення тієї чи іншої речовини.

Або про синтез не типових при алергічній чутливості антитіл IgE, а антитіл IgG, які можуть бути маркерами саме непереносимості їжі.

При алергії зазвичай необхідно повністю виключити з раціону причинний продукт. При непереносимості людина, як правило, може вживати певну його кількість. Вона залежить від рівня потрібного ферменту в організмі: відсутній він зовсім чи є у зниженій кількості. 

Відтак спортсмени із непереносністю певної суміші мають радитись з лікарем щодо того, чи можуть її вживати.

Реакцію на протеїн спричиняють і домішки

Алергію на протеїн, окрім білків,  можуть викликати ароматизатори, фарбники, консерванти, спеції.

А от для непереносимості спортивного харчування білкові продукти є вторинною причиною. Найчастіше реакція виникає на ферментовані цукри, такі як фруктоза, лактоза, мальтоза, поліоли, а ще на різноманітні жири. 

Харчова алергія на протеїн, викликана фізичними вправами 

До речі, деякі види алергії виявляються лише тоді, коли харчові коктейлі вживаються незадовго до або після тренування. Такий стан називається харчовою алергією, викликаною фізичними вправами. І у більшості випадків вона проявляється анафілаксією — важкою системною алергічною реакцією.

Основною причиною реакції, викликаної фізичними вправами, є активація пов’язаних з алергією імунних клітин. При цьому анафілаксія інколи може розвиватися у небезпечний для життя анафілактичний шок. 

Для нього характерні набряки, в тому числі гортані, проблеми з диханням та небезпечно стрімке падіння артеріального тиску.

Алергія та непереносність спортивного харчування

З білків найчастішою причиною алергії вважається молочний білок. Зокрема, сироватковий протеїн.

Алергія на порошок сироваткового протеїну: 4 ознаки 

Сухі коктейлі з сироваткового протеїну переважно використовуються для схуднення. Найкраще вони підходять для тих, хто серйозно займається бодибілдингом.

Сироватка — рідина, яка утворюється після згортання молока і містить в собі жири, лактозу та сироваткові білки.

Тому якщо ви маєте алергію на молоко або непереносимість лактози, краще відразу відмовитись від таких протеїнів та замінити їх рослинними препаратами.

Наводимо основні ознаки, які допоможуть розпізнати реакцію на сироваткові протеїни.

  1. Проблеми з травленням. Біль в животі, діарея, відчуття здуття живота або надмірне газоутворення — симптоми алергії на сироватковий білок.
  2. Алергічні реакції на шкірі. Іноді зрозуміти, що маєте алергію на сироватку, можна, тільки-но відкривши тубу з порошком. Звичайне вдихання речовини, здатної спровокувати алергію, проявляється кропив’янкою або висипаннями на шкірі. Важкість реакції може вар’ювати від легкої до тяжкої. Але, якою б вона не була, купувати такий протеїн не слід.
  3. Втрата чутливості в кінцівках. Інші алергічні реакції, хоча і рідше, пов’язані з втратою чутливості рук. Цей тип реакції  виникає протягом години після вживання протеїну, може також виявлятись як свербіж або поколювання.
  4. Набряк рота, губ або язику. Якщо після вживання сироваткового протеїну виникли набряки на губах, язиці та в ротовій порожнині – це вірна ознака алергії. І не легкої, а щонайменше середньої тяжкості. Або навіть і важкої — анафілактичної реакції.

Треба не тільки негайно припинити вживати протеїн на основі сироваткового білка, а ще й викликати швидку допомогу.

Як діагностується алергія на протеїн

Визначити, має людина алергію до компонентів протеїну або їх непереносимість, та які саме білки викликають реакцію, може тільки лікар.

Він проведе тести, які дозволять відрізнити непереносимість від алергії та визначити, на що конкретно реагує організм. 

Для діагностики непереносимості застосовують біохімічні тести на вміст відповідних маркерів у сечі, крові або слині. Або сучасніший тест на непереносимість їжі, який визначає вміст у крові антитіл IgG. Він здатний встановити IgG-залежну гіперчутливість до 286 харчових продуктів.

А для діагностики IgE-обумовленої алергічної гіперчутливості застосовуються як шкірні прик-тести, так і молекулярні тести на алергію. Серед останніх найзручнішим є тест ALEX2, який дозволяє одночасно встановити сенсибілізацію до 295 алергенних екстрактів та молекул.

Профілактика алергії на протеїн

Коли мова заходить про алергію або непереносимість тваринних білків, є й гарна новина. Вона полягає в існуванні великої кількості протеїнів з рослинними білками. Ці коктейлі містять таку ж кількість білку, як і спортивне харчування тваринного походження.

Отже, наприклад, людині з реакцією на певний тип сироваткового протеїну варто змінити торгову марку коктейлів. Як альтернативу можна спробувати рисовий, гороховий або яєчний білок.

Але цей вибір також потрібно зробити на основі результатів діагностики алергії та/чи непереносимості. 

Отже, завжди консультуйтесь з лікарем, перш ніж вводити добавку до свого раціону.