Алергія на насіння льону може бути пов`язана з гіперчутливістю до арахісу та кеш`ю

0 481

Останнім часом можна все частіше почути поради дієтологів урізноманітнювати раціон насінням льону (Linum usitatissimum). Це й не дивно, адже воно є цінним джерелом не лише жирів та білків, а й багатьох вітамінів та мікроелементів. Зокрема, натрію, калію, магнію та заліза. Але ці корисні властивості можуть стати у пригоді лише тим, кому не підтверджено діагноз «алергія на насіння льону».

Вже науково доведено користь цього продукту для тих, хто, займаючись спортом, прагне наростити м`язову масу. Водночас наявність у насінні омега-3 кислот сприяє виведенню холестерину. А ще насіння льону допомагає захистити та відновити слизову оболонку шлунку та кишківника, покращити стан нігтів, шкіри та волосся.

Але корисний цей продукт не для всіх. Так, його радять з обережністю вживати жінкам, які прагнуть завагітніти, а також тим, хто виношує або вигодовує дитину. Адже насіння льону містить природні аналоги естрогену, тому здатне впливати на гормональний баланс та змінювати менструальний цикл.  

Також вживання насіння льону без достатньої кількості рідини може спричинити серйозний закреп та навіть непрохідність кишечника. А великий вміст клітковини в насінні — завадити всмоктуванню деяких ліків, зокрема тих, що сприяють зниженню рівня цукру в крові. 

Ще одна небезпека, що криється в насінні льону, — його здатність викликати алергічні реакції. При цьому кількість таких випадків зростає прямо пропорційно популярності продукту.

Алергени льону

Поки що про алергени, що містяться в лляному насінні, науковцям відомо мало. Зокрема, виділені два білки. 

Перший — низькомолекулярний, розміром близько 13 кДа, на який зреагували п`ятеро пацієнтів. 

Ще двоє виявилися гіперчутливими до білка приблизно у 55 кДа. 

За допомогою мас-спектрометрії ці білки ідентифікували як 2S-альбумін насіння льону, включений до номенклатури алергенів ВООЗ/IUIS як Lin u 1, та 11S-глобулін відповідно.

Характерною ознакою 2S-альбумінів є надзвичайна стійкість до факторів зовнішнього середовища. Зокрема, вони зберігають алергенні властивості навіть після кулінарної обробки та дії травних ферментів. 

Окрім лляного насіння 2S-альбуміни присутні в насінні рослин різних видів. Так, 2S-альбумін фісташок — Pis v 1 — є головним алергеном цих горіхів, на який реагують майже 68 % сенсибілізованих до фісташок людей. 

Алергенними також є 2S альбуміни насіння:

Відтак людина, яка має алергію на насіння льону, може сенсибілізуватися і до них — і навпаки. Зокрема, вже лабораторно доведено наявність перехресної реакції Lin u 1 з аналогічними білками арахісу та горіхів кеш`ю.

Своєю чергою, джерелом 11S-глобулінів, які належать до родини легумінів, є вже згадувані вище гречка, фісташки, мигдаль та арахіс, а також соя, люпин, кукурудза та бразильський горіх макадамія. Тож гіперчутливим до лляного насіння людям варто бути обережними при споживанні й цих продуктів. 

Симптоми алергії на насіння льону

Як же проявляється алергія на лляне насіння? Серед симптомів, які виникають найчастіше: 

Також повідомлялось про респіраторні та шлунково-кишкові прояви помірної анафілактичної реакції у 49-річної жінки, яка скуштувала енергетичний батончик з насінням льону.

Харчова непереносимість льону

Утім, реакція з боку шлунково-кишкового тракту, зокрема нудота та блювота, часто виникає і при харчовій непереносимості. І з`ясувати, що саме їх викликало, може лише лікар-алерголог.

Адже попри схожість проявів справжня алергія та непереносимість того чи іншого продукту мають абсолютно різні причини та механізми розвитку. І в той час як алергічна реакція є наслідком порушення в роботі імунної системи, харчова непереносимість — наслідок збою в роботі системи травної. А відтак інтенсивність її проявів напряму залежить від кількості спожитого продукту. 

Спростувати чи підтвердити алергічний статус можна за допомогою молекулярного тесту ALEX2

Цей найсучасніший метод діагностики алергічних захворювань здатен не лише виявити наявність гіперчутливості, а й встановити, яка саме з майже 300 молекул та міксів алергенів стала причиною надмірної реакції імунної системи.

Водночас при харчовій непереносимості стане в пригоді Food Xplorer (FOX) — напівкількісний тест для визначення IgG-залежної гіперчутливості до 286 харчових продуктів. До переліку компонентів, чутливість до яких він визначає, входить і насіння льону.

Коментарі
Loading...