Алергія на нут: що потрібно знати

0 945

Алергія на нут (турецький горох, боби гарбанзо) — це алергічна реакція на вживання в їжу або, в деяких випадках, контакт із нутом, різновидом бобових. Цей вид алергії може бути значущим для тих, хто любить страви східної кухні або часто вживає їх, зокрема, на турецьких курортах.

Як і всі види харчових алергій, ця є імунною реакцією, при якій ваше тіло сприймає певні продукти як шкідливі речовини. Вона відрізняється від харчової непереносимості, яка також може викликати схожі симптоми. Втім, остання обумовлена не реакцією імунної системи, а недостатністю ферментів, які перетравлюють нут.

Білки сирого нуту, пов’язані з алергічною реакцією, такі як глобулін, альбумін і проламін, зберігаються навіть після його приготування. Відтак ця, як і багато інших випадків харчової алергії, може становити серйозну небезпеку для здоров’я. 

Якщо у вас підтвердиться алергія на нут, вам потрібно буде уникати самих бобових, а також продуктів, що їх містять. Наприклад, хумуса.

Кому загрожує алергія на нут?

Алергія на бобові поширена в усьому світі. Але деякі з її різновидів зустрічаються частіше, ніж інші.

Найбільш поширеною та небезпечною серед алергій на бобові вважається реакція на арахіс. Разом із соєю він належить до великої чотирнадцятки харчових алергенів. Саме до чотирнадцяти розширився колись відомий топ 8 найбільш алергенних харчів.

Соєві боби й арахіс входять до нього, позаяк їх вживають в усьому світі. Інші алергії на бобові мають тенденцію бути більш регіональними.

Ризик розвинути алергію на нут мають люди із чутливістю до інших бобових, особливо сочевиці. 

Де поширена алергія на нут

Алергія на нут частіше зустрічається в Індії та Середземномор’ї. У цих двох регіонах споживання нута є набагато вищим, ніж в інших частинах світу.

Зменшити алергенність нута може його термічна обробка. Адже цей біб вживають, в основному, після приготування. І хоча термічна обробка повністю не позбавляє продукт алергенів, але, наприклад, кип’ятіння може зменшити їх вплив.

Як визначити, чи є у вас алергія на нут?

Симптоми харчової алергії проявляються однаково як у дорослих, так і у дітей. Деякі відмінності проявів залежать від важкості реакції.

Як і при інших харчових алергіях, симптоми алергії на нут найчастіше виникають на шкірі. До них належать почервоніння, висип і кропив’янка. Ви також можете помітити запалення.

свербіж

Серйозніші симптоми харчової алергії включають зниження артеріального тиску, діарею і блювоту. Також можливі симптоми, схожі на астму, такі як кашель і утруднене дихання, відчуття стиснення в горлі.

Сильна харчова алергія може призвести до ризику виникнення анафілактичного шоку. Це небезпечний для життя стан, який системно впливає на все тіло. 

Він характеризується, зокрема, різким зниженням кров’яного тиску і утрудненням дихання. Анафілаксія вимагає госпіталізації. Якщо людині не надати допомогу вчасно, цей стан може бути смертельним.

При непереносимості нуту можуть виникати симптоми, схожі на алергічні. Зокрема, розлади травлення та сплутаність свідомості. Але у формуванні непереносимості не залучена імунна система. 

Також, на відміну від алергії, непереносимість не є смертельно небезпечною. А сила відповіді організму при ній залежить від з’їденої порції причинного продукту. Тоді як при алергії реакція може виникати вже на найменшу його кількість.

Діагностика алергії на нут

Не варто самостійно ставити собі діагноз алергії на нут чи інші бобові. Адже причиною неприємних симптомів можуть бути зовсім не вони. 

Харчову алергію або непереносимість достеменно визначить лише лікар. І він зробить це за допомогою шкірних проб, молекулярного аналізу крові або обох методів одночасно

Втім, точно діагноз «алергія на нут» можна встановити за допомогою молекулярного тесту АЛЕКС, остання версія якого вже доступна в Україні. До панелі цього тесту входить й екстракт турецького гороху.

Ще одним методом є провокаційний тест. Під час нього лікар може попросити пацієнта з’їсти невелику кількість нута, щоб побачити, чи виникає реакція. Але такий тест можна робити лише у медичних закладах, обладнаних засобами невідкладної допомоги. Вона може знадобитись у разі виникнення у хворого анафілаксії.

Визначити реакцію на нут вам і вашому лікареві також допоможе щоденник харчування. Його можна вести й у смартфоні.

Лікар може попросити вас записувати все, що ви їсте протягом декількох тижнів, а також відмічати, коли і яка реакція з’явилась.

Час виникнення реакції також важливий, оскільки алергія, як правило, має тенденцію швидко проявлятися. З іншого боку, симптоми харчової непереносимості розвиваються впродовж декількох годин.

Якщо у дитини алергія на арахіс, чи може вона їсти нут?

Якщо у вашої дитини чи у вас алергія на арахіс, це зовсім не обов’язково означає, що є й алергія на нут. Проте точно це встановить лише лікар, знову ж таки, на підставі результатів ваших аналізів.

Як визначити, чи є у вас алергія на хумус?

Якщо ви відчуваєте симптоми харчової алергії після вживання хумуса, вашою першою реакцією може бути звинувачення в цьому його найбільш рядового інгредієнта — нута.

Втім, не забувайте, що у хумусі містяться й інші алергенні інгредієнти, зокрема:

Варіанти лікування

Елімінаційна дієта, тобто уникнення вживання нуту — найкращий спосіб лікування алергії на нього. Втім, алергену уникнути не завжди просто. 

Відтак на випадок, якщо ви таки з’їсте нут, важливо тримати під рукою адреналін. Навіть після введення цього рятувального препарату вам все одно доведеться відправитися в лікарню для ретельного спостереження.

Отже:

Алергія на нут може викликати висипання на шкірі й запалення. Не всі алергії на бобові пов’язані, але якщо у вас вже є гіперчутливість до інших бобових, у вас може бути вищий ризик алергії на нут.

Непереносимість нуту не є небезпечною для життя, але може викликати шлунково-кишкові симптоми, такі як нудота і здуття.

Якщо ви турбуєтеся про те, чи давати своїй дитині хумус або нут в будь-якому іншому вигляді, важливо спочатку проконсультуватися з лікарем. Особливо якщо у вашої дитини або іншого члена сім’ї є алергія до інших бобових.

 

Коментарі
Loading...