Відрізнити алергію від харчової непереносимості допоможуть антитіла IgG

0 719

Якщо виникнення харчової алергії пов’язане зі збоєм у роботі імунної системи, то за розвиток непереносимості тих чи інших продуктів відповідає система травлення. Зважаючи на подібність симптомів, розібратися, турбує вас алергія чи харчова непереносимість, буває дуже важко. І тут на допомогу прийдуть особливі антитіла імуноглобуліни G (IgG). Саме вони можуть стати однією з причин харчової непереносимості.

Від 30 до 40 %. Саме стільки людей у світі, за різними даними, потерпають від алергії. А в найближчі п’ять років гіперчутливим може стати кожен другий мешканець Землі.

Алергію науковці визначають як гіперчутливість імунної системи до зазвичай нешкідливих речовин, які потрапляють до організму або контактують із ним.

Її симптоми виникають через деякий час після першого контакту з алергеном. Іноді йдеться про період, що обраховується декількома роками. 

Втім, вже з першої зустрічі з цими речовинами імунна система, давши збій, починає виробляти особливі білки – антитіла. Цей процес називається сенсибілізацією. 

І коли вона досягає певного рівня, контакт з алергеном починає супроводжуватись вивільненням гістаміну. Він, своєю чергою, спричиняє появу неприємних симптомів на кшталт свербежу в носі або сльозотечі, висипу на шкірі, а іноді – небезпечної для життя анафілаксії.

Одним із найпоширеніших видів алергії є харчова, на яку сьогодні у світі страждає близько 7 % дітей. І ця цифра має стійку тенденцію до зростання.

Симптоми харчової алергії

До симптомів харчової алергії належать, зокрема:

Чинники харчової алергії

Спровокувати появу симптомів харчової алергії можуть понад 170 харчових продуктів. Однак близько 90 % важких алергічних реакцій викликають лише 14 з них: 

IgE чи IgG: алергія чи харчова непереносимість

У відповідь на потрапляння «ворожих» харчових білків в організмі продукуються специфічні антитіла двох типів: IgE та IgG.

Присутність у крові імуноглобулінів E характерна для негайної гіперчутливості, що дається взнаки одразу після вживання алергенного продукту. При цьому абсолютно не має значення, скільки саме його з`їла людина: шматочок чи цілу тарілку.

Такі алергічні реакції мають назву IgE-опосередкованих. Для них характерні симптоми у вигляді:

  • спазмів живота,
  • діареї,
  • шкірного висипу,
  • кропив’янки,
  • набряків,
  • хрипів,
  • анафілаксії.

Зазвичай такий тип алергії проявляється у дітей, які мають гіперчутливість до одного або двох продуктів. Аби уникнути появи симптомів, ці продукти доводиться пожиттєво виключати з раціону.

Своєю чергою реакції, при яких продукуються антитіла IgG, є відтермінованими: вони можуть з’явитися через декілька годин або навіть діб після вживання алергенного продукту.

Такий тип реакції може розвинутися у будь-якому віці, а більш схильні до неї представниці прекрасної статі: рівень антитіл у них може втричі перевищувати той, що виявлений в крові чоловіків.

Особливо якщо йдеться про такі продукти, як:

Саме вони, зазначають науковці, найчастіше стають причиною харчової IgG-непереносимості.

Що стосується віку пацієнтів, які страждають на неї, то люди до 40 років мають вищий рівень IgG-антитіл, ніж ті, хто перейшов цю вікову межу.

Ще одна суттєва відмінність IgG-опосередкованої реакції – залежність її проявів від кількості спожитого продукту. Так, ви можете спокійно з`їсти 3-4 ягоди, але їх десяток може викликати реакцію з боку будь-якого органу або системи. 

Як наслідок можуть розвинутися запалення або синдром подразненого кишечника, мігрень, висип або свербіж шкіри та навіть депресивний стан. А коли йдеться про дитину – розлади поведінки.

Як не помилитись з діагнозом

Така різноманітність проявів IgG-опосередкованої реакції пояснюється тим, що ці антитіла, на відміну від IgЕ, які приєднуються до опасистих клітин, напряму пов`язуються з молекулами перетравленої їжі. Й таким чином формують імунний комплекс, що із током крові циркулює по всьому організму.

Утім, є й позитивний момент: якщо багато IgЕ-опосередкованих реакцій вважаються пожиттєвими станами, то з IgG-реакцією справи виглядають дещо інакше. Вона може не проявлятись при вживанні причинних продуктів або бути невираженою та зникати з роками. 

А оскільки ці симптоми подібні до тих, що розвиваються при IgЕ-опосередкованих реакціях, дуже важливо розуміти, про який саме тип гіперчутливості йдеться. Адже від цього залежить тактика лікування. 

Щоб визначити, алергія чи харчова непереносимість у пацієнта, лікарі-алергологи призначають аналіз крові на антитіла

Відтак спочатку треба виключити з раціону продукт, що викликає реакцію. А з часом, отримавши лікування, можна почати його вживати, але потроху, поступово і під наглядом лікаря.

Коментарі
Loading...