Алергія на фісташки змушує бути обережними любителів кеш’ю 

80


Вони смачні, калорійні, багаті поживними елементами та допомагають запобігти передчасному старінню організму. Все це робить фісташки продуктом, який радять включати до раціону і чоловікам, і жінкам. Але потрібно бути обережними: алергія на фісташки здатна суттєво погіршити стан здоров`я та навіть призвести до трагічних наслідків.

З погляду дієтології найбільша цінність фісташок полягає у високому вмісті поліненасичених жирів омега-3 та омега-6, а також рослинного білка.

Окрім цього фісташки містять більше вітаміну В6, ніж печінка. А ще – вітаміни Е, РР, В2, В5, В9, В1. Серед мінеральних речовин, що входять до складу цих горішків, є магній, калій, мідь, фосфор та марганець.

Такий мікс робить фісташки корисними для нервової та репродуктивної систем. А ще вони здатні сприяти зменшенню рівня цукру в крові та профілактувати утворення холестеринових бляшок у судинах.

Утім, додаючи фісташки до свого раціону, варто обмежувати денну кількість 10-15 горішками. Адже 100 г очищених фісташок містять 550 калорій. Якщо вони ще й підсолені — близько 570.

Фісташки та їхні алергенні родичі

Обережними із фісташками варто бути ще й з однієї причини: як і інші деревні горіхи, вони входять до  топу 14 найалергенніших харчових продуктів. До того ж є представниками родини анакардієвих, до якої належать відомі алергенними властивостями горіхи кеш’ю та манго, а також отруйний плющ.

Характерною особливістю анакардієвих є вміст у рослинах, що належать до цієї родини, урушіолу. Контакт із цією маслянистою рослиною може стати причиною дерматиту.

Проявляється він у вигляді фітофотодерматозу. Ознаки цієї реакції, зумовленої  впливом сонячних променів, — почервоніння, свербіж, набряк та лущення шкіри.

Симптоми алергії до фісташок

Своєю чергою споживання висушених фісташкових горіхів або страв, що їх містять, може спричинити розвиток алергічної реакції І типу. Зазвичай вона проявляється синдромом оральної алергії (СОА). Він виникає через відповідь організму на алергенні білки горіхів.

Помірні симптоми СОА можуть включати одну або декілька таких ознак: 

У важчих випадках можуть розвинутися набряк горла, нудота та блювота, кропив’янка та астматичний напад.

Також про те, що імунна система надмірно відреагувала на фісташки, можуть свідчити:

Але найнебезпечнішим проявом гіперчутливості до фісташок є анафілаксія.

Ця системна реакція, що одночасно вражає декілька органів, зазвичай розвивається протягом пів години після вживання горіхів та несе пряму загрозу життю. 

Врятувати людину, що перебуває в такому стані, може укол  адреналіну, який вводиться за допомогою спеціального інжектора. Його носіння, за потреби, може прописати лікар.

Алергени фісташок

Що ж робить фісташки такими небезпечними? Як з`ясували науковці, імунна система людини може сприйняти як ворожі один або декілька алергенних білків горіхів. 

Їх охарактеризовано п`ять:

  1. 2S альбумін − Pis v 1. Це головний алерген фісташок, на який реагують майже 68 % сенсибілізованих до цих горіхів людей. Цей білок на 66 % подібний до алергену кеш’ю Ana o 3. Відтак у людини, гіперчутливої до фісташкового Pis v 1, може розвинутися перехресна алергія на кеш’ю. І навпаки. 
  2. Pis v 2ще один головний алерген фісташок. Належить до класу 11S легуміноподібних глобулінів та на 46-48 % гомологічний білку кеш’ю Ana o 2. Це також є фактором розвитку перехресної гіперчутливості до цих двох горіхів.
  3. Віцилін — Pis v 3 на 80 % подібний алергену кеш’ю Ana o 1. На цей білок надмірно реагують близько 37 % пацієнтів з алергією на фісташки. Також до віцилінів належать деякі алергенні білки  сої, гороху та арахісу
  4. Pis v 4 — білок, що являє собою супероксиддисмутазу марганцю 
  5.  Ще один 11S легуміноподібний глобулін — Pis v 5.

Всі ці алергени, окрім Pis v 4, є білками зберігання насіння. Вони термостійкі, погано перетравлюються, відомі здатністю викликати системну алергічну реакцію — анафілаксію

Алергія на фісташки: алергенні білки

Алергія на фісташки: поширеність та перехресні реакції

І, як бачимо, найбільший ризик розвитку алергії на фісташки мають люди, сенсибілізовані до кеш’ю. Окрім цього існують дані про перехресну алергію між фісташками та кедровими горіхами. 

Також повідомлялось, що частіше гіперчутливість до кеш’ю та мигдалю діагностують у пацієнтів, які проживають в районах вирощування фісташок. 

А загалом алергія на фісташки поширена як в Європі, так і в Азії та США. Так, дослідження, проведене в Південній Кореї, виявило, що таку алергію мають 0,8 % дітей з харчовою анафілаксією.

Своєю чергою в Ізраїлі гіперчутливість до фісташок спостерігалася у 40 % пацієнтів віком від 3 до 24 років з алергією на деревні горіхи. Крім того, фісташки входять до топу 10 харчових продуктів, що викликають алергію у дітей в Туреччині. 

За даними американських вчених, гіперчутливими до фісташок є 9,8 % пацієнтів з алергією на горіхи. 

А результати проведеного в Фінляндії дослідження свідчать про те, що поширеність алергії на фісташки у пацієнтів з алергією на горіхи дерев із сенсибілізацією до пилку берези та без неї становить відповідно 55 та 14 %.

Непереносимість фісташок

Втім, крім алергії на фісташки І типу, зумовленої присутністю антитіл IgE, яка описана вище, зустрічається і непереносимість фісташок. Вона належить до реакцій гіперчутливості уповільненого типу і її індикатором може слугувати наявність антитіл IgG

Непереносимість також може виникати при неможливості організму пацієнта перетравити певний продукт. Такий стан часто спричиняє недостатність травних ферментів.

Симптоми непереносимості зазвичай схожі з симптомами алергії. Перша також може проявлятися нудотою, блювотою, розладами роботи ШКТ та шкірним висипом. Втім, ці стани, як ми бачимо, мають різні причини.

Діагностика та профілактика алергії та непереносимості фісташок

Відтак, щоб зрозуміти, від чого потерпаєте саме ви, важливо провести правильну діагностику причин недуги.

У разі алергії лікар може призначити натуральний прик-тест із фісташками або ж порадити тест молекулярний.

Зокрема, молекулярний тест ALEX2 містить 295 екстрактів та молекул алергенів, серед яких і алергени фісташок. А також кеш’ю, інших горіхів та манго. 

Все для того, щоб не лише визначити вашу чутливість, а й встановити можливу індивідуальну перехресну реактивність між білками алергенів.

А от для визначення харчової непереносимості є інший тест – FOX. Він визначає IgG-залежну гіперчутливість. Дозволяє встановити непереносимість 286 харчових продуктів, серед яких і фісташки.
Базуючись на результаті аналізів, лікар визначить, який саме ви маєте тип чутливості до фісташок та інших алергенів. Це дасть змогу розробити індивідуальні рекомендації стосовно вашого харчування та стилю життя.