Алергія на люпин: чому потрібно з обережністю вживати безглютенові продукти?

28


Захоплення безглютеновою дієтою, іноді абсолютно безпідставне, стимулювало зростання популярності люпину. Але, замінюючи ним пшеницю або жито, варто пам`ятати: алергія на люпин така ж ймовірна, як і на інші боби. 

Серед корисних властивостей люпину (Lupinus) науковці називають здатність регулювати рівень холестерину. А відтак — сприяти профілактиці серцево-судинних захворювань. 

Ще один плюс цієї рослини — великий вміст клітковини, що забезпечує нормальну роботу кишечника. А ще зеаксантину, тобто пігменту, який відповідає за захист сітківки ока від ультрафіолетового опромінення.

Але головна причина, з якої люпин останнім часом все частіше вживають у їжу, — відсутність у його складі глютену. Цей білок, що міститься у житі, пшениці та ячмені, здатен викликати непереносимість. А також целіакію — аутоімунне захворювання, що призводить до атрофії слизової оболонки тонкої кишки. 

Відтак люди, якім діагностовано ці захворювання, мають пожиттєво утримуватися від продуктів, що містять глютен, та шукати їм заміну. При цьому фахівці наголошують: робити це можна лише у випадку, якщо алергія на глютен або його непереносимість підтверджені лікарем. 

Для тих, у кого такі проблеми відсутні, безглютенова дієта не має жодних переваг перед звичайною. 

Алергенні властивості люпину

Але повернемося до люпину. Якщо медичні покази або просто бажання урізноманітнити раціон спонукали вас перейти на страви з ним, пам`ятайте: цей представник родини бобових здатен так само викликати алергічні реакції, як і його родичі. А це, зокрема, горох, сочевиця, соя та арахіс

При цьому останні дві культури з цього переліку разом і з самим люпином входять до топу 14 найалергенніших харчових продуктів світу.

За даними науковців різних країн, на гіперчутливість до люпину страждають від 0,27 до 2 % людей з алергією.

В їжу вживаються два його види: люпин білий (Lupinus albus) та люпин вузьколистий (Lupinus angustifolius).

Які симптоми викликає алергія на люпин

Сенсибілізація до люпину може мати різні прояви, від незначних до важких. У переліку симптомів алергії на цей продукт: 

А найнебезпечнішим проявом гіперчутливості до люпину є анафілаксія. Це системна реакція, що одночасно вражає різні органи, несе пряму загрозу життю та потребує негайної медичної допомоги. 

Алергени люпину

Провокують появу цих симптомів головні алергени люпину. Всього їх описано шість. Але вчені наголошують, що цей список не вичерпний — пошук нових алергенів люпину триває.

Перший алерген люпину — це білок Lup an 1 (β-конглютин), який належить до групи віцилінів. А цей, своєю чергою, — до групи 7S глобулінів. 

Ці білки зберігання насіння відомі здатністю викликати анафілаксію. Серед інших їх представників — алергенні білки кеш’ю Ana o 1 та сочевиці Len c 1. 

Окрім цього люпиновий віцилін подібний до білків арахісу Ara h 1 та Ara h. Така спорідненість білків призводить до того, що люди з алергією на земляний горіх мають підвищений ризик сенсибілізації й до люпину. 

Відсоток гіперчутливих до арахісу пацієнтів, у яких розвивається перехресна алергія до люпину, за різними даними, коливається від 5 до 37 та навіть 44 %. 

Партнерами Lup an 1 по групі глобулінів є Lup a 11S-глобулін, Lup a γ-конглютин та ще один віцилін — Lup a Vicilin.

А от алерген Lup an 3 належить до групи білків-переносників ліпідів (LTP). Втім, і він недалеко пішов від глобулінів. 

Як і білки зберігання, білки LTP також є чинниками важких системних алергічних реакцій. Їх можна знайти в багатьох харчових продуктах.

Отже, майже всі алергени люпину мають природну стійкість до термічного, хімічного та, певною мірою, ферментативного впливу. А тому здатні викликати важкі алергічні реакції. 

Єдине поки що відоме виключення з цього правила – Lup a 5 білого люпину. Він належить до профілінів. 

Ці білки чутливі до нагрівання та травлення, тож розпадаються при приготуванні страв з люпинового насіння чи борошна. Втім, мають високу перехресну реактивність. До половини пацієнтів з чутливістю до профіліну можуть мати синдром оральної алергії.

Як і з чим можна вживати люпин

Але не забуваймо, що симптоми алергії на люпин можуть виникнути й при споживанні продуктів та страв, виготовлення яких потребує високих температур. А це, першою чергою, вироби, де люпинове борошно використовують замість пшеничного або житнього або в суміші з ними. Адже практика додавання люпинового до інших видів борошна існує у Європі з 1996 р.

А ще їстівне насіння люпину використовують як багату білком овочеву їжу. В тому числі окремою стравою: у вареному вигляді насіння подається як традиційна закуска у деяких країнах Середземномор’я.

Люпинове насіння  також можна обсмажити. У такому вигляді його використовують як замінник кави. 

Насіння цих бобів люпину використовується і як загусник харчових продуктів, з нього отримують харчову олію. 

Також люпин стає в пригоді як замінник сої, його додають до страв із риби чи м`яса. Тож якщо ви маєте підозру щодо алергії на ці продукти, можливо, винні не вони, а саме люпин. 

Загалом перелік продуктів, які можуть містити люпин, досить довгий:

Якщо насіння гірке, це пов’язано з присутністю в ньому отруйних алкалоїдів. Тому перед вживанням його радять замочити та ретельно промити, зливши воду.

Саме алкалоїди, а ще конглютини люпину, — так-так, ті самі, що є алергенами, — вважаються такими, що мають лікувальні властивості.

Насіння люпину має сечогінний ефект, знижує рівень цукру у крові, стимулює місячні та загоєння ран. Люпинові припарки використовують для лікування виразок.

Непереносимість люпину

Але, звичайно, застосовувати люпин з лікувальною метою можна, якщо у вас немає гіперчутливості до нього. Окрім описаної вище IgE-опосередкованої алергічної реакції це може бути харчова непереносимість люпину, зокрема, обумовлена іншим видом антитіл – IgG.

 Алергія на люпин: діагностика та профілактика

Встановити, чи маєте ви алергію до люпину або його непереносимість, може лише лікар-алерголог. Для цього він проведе натуральний шкірний прик-тест з самим люпином або запропонує здати аналіз крові на специфічні імуноглобуліни E

Зокрема, їх можна виявити за допомогою молекулярного тесту ALEX2. Він дозволяє встановити гіперчутливість пацієнтів до 295 екстрактів та молекул алергенів одночасно. Включаючи й перехресні реакції на люпин. 

Тобто за допомогою тесту ALEX2 можна не лише підтвердити алергічний статус, а й встановити, молекула якого саме білка спровокувала надмірну реакцію імунної системи. 

А от IgG-залежну чутливість можна визначити, використовуючи тест FOX. Він дозволяє визначити непереносимість 286 харчових продуктів, включаючи всі бобові та, зокрема, люпин.

За результатами аналізів лікар підбере для вас індивідуальну дієту. Адже найкраща стратегія профілактики як алергії, так і непереносимості — уникати причинного продукту.