Кофеїн при непереносимості гістаміну, синдромі активації опасистих клітин та астмі

0 152

Кофеїн – речовина-стимулятор. Він безпосередньо обумовлює відомі стимулювальні ефекти кави. Але дія кофеїну не обмежується впливом на нервову систему. 

З тим, скільки правди та домислів в уявленнях про цю відому речовину,  чи дійсно кофеїн спричиняє непереносимість гістаміну, синдром активації опасистих клітин та астму, розбираймося на прикладі нового наукового огляду

Особливо добре кофеїн допомагає підвищити концентрацію і  подолати втому людям, які не звикли пити багато кави. Тим не менш є й такі, хто чутливіший до дії кофеїну. 

Такі люди відчувають тривогу, занепокоєння або погіршення самопочуття після вживання кави. Тому вони можуть бути налаштовані скептично, коли йдеться про цей напій. І мають рацію. 

Чи обумовлює дія кофеїну непереносимість гістаміну?

Вважається, що людям, які страждають на непереносимість гістаміну, слід уникати вживання кави. Адже вона є інгібітором діаміноксидази (ДАО)

Це фермент, який розщеплює гістамін, що синтезується в нашому організмі чи надходить туди з їжею. Так ДАО усуває запальну дію гістаміну на наш організм. 

Втім, прирівнюючи кофеїн до кави, ми нехтуємо всіма іншими джерелами кофеїну. Наприклад, чорним чаєм

А він не був помічений вченими у стимуляції гістамінової непереносимості. От і автори дослідження, про яке йдеться, стверджують, що, попри докладені ними зусилля, знайти надійні наукові дані, що підтверджують пригнічення ДАО кофеїном, їм не вдалося.

Один зі шляхів, який пов’язував пригнічувальну дію кави або чорного чаю на ДАО, заснований на ймовірній схожості між кофеїном та теофіліном. Останній є відомим активним інгредієнтом саме чаю. І теофілін, і кофеїн належать до метилксантинів. Однак є докази того, що теофілін не пригнічує діаміноксидазу.

Тим часом SIGHI (Швейцарська група з вивчення непереносимості гістаміну) виключила теофілін зі свого списку ліків, яких слід уникати. Тим не менш інші сайти, як і раніше, вказують теофілін як проблемну речовину. Та останні дані свідчать, що цей погляд щодо проблемності не має вагомих причин.

Кофеїн при захворюваннях, опосередкованих гістаміном: прозапальний чи ні?

Різні дослідження показують, що кофеїн має протизапальну дію. Але є й інші дослідження, які визначають прямо протилежний ефект. Схоже, що остаточне рішення ще не винесене і не очікується найближчим часом.

Беручи до уваги всі наявні дані, видається, що кава має обмежений протизапальний ефект. Він перевищує вплив, який приписується кофеїну, що в ній міститься. Одним з можливих пояснень може бути те, що вторинні речовини рослинного походження, наявні у каві, мають інші протизапальні властивості.

Чайні суміші також містять кофеїн у різних кількостях. 

Дія кофеїну: вміст у чаю та каві

Згідно з даними клініки Майо, чорний чай містить 47 мг кофеїну на 237 мл напою. Це приблизно половина від 96 мг, що містяться в такій самій кількості кави.

Всупереч тому, що обидва напої містять значну кількість кофеїну, споживання чаю зазвичай вважається менш шкідливим, ніж вживання кави. Як таке може бути? 

Чай та кава містять поряд з кофеїном низку інших речовин, зокрема дубильних. Однак дубильні кислоти кави та чаю відрізняються. Як і індивідуальний рівень їх  переносимості.

Люди, які страждають на непереносимість гістаміну, дуже часто обмежені в тому, що вони можуть безпечно їсти або пити.

Вплив кофеїну на неврологічні та психічні симптоми

У дослідженні 2014 р. вивчалась дія кофеїну на передню частину гіпоталамуса. Ця частина мозку бере участь у регуляції нашої вегетативної нервової системи. Вона контролює найважливіші функції організму, включаючи вивільнення різних гормонів, контроль температури тіла, артеріального тиску та інші мимовільні процеси.

Кофеїн збільшує вивільнення нейротрансмітерів (речовин-посередників у нашому мозку) глутамату та гістаміну в гіпоталамусі. Однак висновки, отримані з цього спостереження, мають мінімальний рівень доказовості.

У людей, які дуже чутливі до змін рівнів нейротрансмітерів, кофеїн може спричиняти неприємні відчуття. Також існує можливість, що сильніший ефект може спостерігатися у людей зі спадковим дефіцитом (наприклад, мутаціями в гені гістамін-N-метилтрансферази), що призводить до повільного метаболізму гістаміну.

Фермент гістамін-метилтрансфераза (HNMT) відповідає за внутрішньоклітинний метаболізм гістаміну.

Люди з певними генетичними варіантами, що призводять до нижчої активності HNMT, мабуть, більше схильні до алергічних симптомів, які виникають через зниження метаболізму гістаміну.

Існує також велика ймовірність індукованих гістаміном симптомів з боку центральної нервової системи.

Кофеїн може створювати добре відомий стимулювальний ефект, вивільняючи збуджувальні речовини-месенджери в нашому мозку. У тому числі через вплив на рецептор аденозину A2A. Передбачається, що специфічні мутації в генах, що кодують систему аденозинових рецепторів, пов’язані з підвищеним рівнем тривоги й навіть паніки в деяких людей після вживання кофеїну.

Окремі вчені навіть припускають, що інгібітори рецепторів A2A-аденозину, такі як кофеїн, корисні для лікування депресії. Ці речовини можуть допомогти полегшити втрату енергії та мотивації, що часто спостерігається у пацієнтів, які страждають від депресивних епізодів. 

Кофеїн при синдромі активації опасистих клітин та алергії

Чи має кофеїн протиалергічну дію? Він може викликати вивільнення гістаміну, як пояснювалося вище, але разом з тим є дані, що свідчать на користь протиалергічних властивостей кофеїну.

Дослідники викликали важкі алергічні реакції у щурів і помітили, що реакції були менш серйозними в групі, що отримувала кофеїн. Дослідження 1997 р. показало, що кофеїн знижує вивільнення гістаміну з опасистих клітин очеревини.

Враховуючи це, виявляється, що кофеїн може справляти позитивний ефект на алергічні реакції, впливаючи на здатність опасистих клітин вивільняти гістамін. 

Інший тип клітин, що відіграє велику роль у розвиткові алергічних симптомів, –  базофільні гранулоцити – мабуть, також схильні до впливу кофеїну. Згідно з дослідженням, проведеним у 2019 р., під впливом кофеїну вони з меншою ймовірністю вивільняли свої медіаторні речовини, зокрема гістамін.

Можливо, люди, які страждають на синдром активації опасистих клітин (MCAS) або алергію і добре переносять кофеїн, можуть отримати користь з його споживання.

Однак, якщо у людини спостерігається непереносимість саліцилової кислоти, кава і чай можуть мати явно несприятливі наслідки.

Кофеїн при непереносимості НПЗП / чутливості до саліцилатів

Хоча кофеїн може допомогти при астмі, у пацієнтів, які страждають на хворобу Самтера (AERD) або непереносимість саліцилової кислоти (аспірину), кави або чорного чаю, можуть виникати симптоми через високий вміст в напоях саліцилатів

Особливо проблематичними через дуже високий вміст саліцилової кислоти виявилися суміші, що містять бергамот (наприклад, Earl Grey) або лимонний бальзам (Lady Grey), та подібні.

Чи може кофеїн бути корисним для пацієнтів з астмою?

У деяких дослідженнях описана позитивна дія кофеїну у хворих на астму. Вчені повідомляють про розширення бронхів, що полегшує симптоми цих пацієнтів.

Ефект, що спостерігається у цих дослідженнях, був досить сильним. Тому дослідники вивчили, як споживання кофеїну перед дослідженням функції легень може потенційно впливати на результат тестів. 

Критичний огляд доступної наукової літератури, опублікований у 2010 р., пропонує пацієнтам повністю уникати вживання кофеїну перед функціональними легеневими тестами. Або принаймні повідомляти лікаря про споживання кофеїну, аби уникнути недостовірних результатів діагностики.

Якщо астма є одним з основних симптомів непереносимості гістаміну, кофеїн може бути корисним для таких пацієнтів. Однак якщо при цьому спостерігається непереносимість саліцилової кислоти, вживати кофеїн слід з великою обережністю. 

Висновок

Дія кофеїну може мати позитивний ефект у деяких пацієнтів, які страждають на алергічні реакції, особливо у хворих на астму.

Переносимість кофеїну та напоїв, які його містять, дуже різняться у різних людей.

Немає причин демонізувати кофеїн і каву, тому що вони можуть справляти на ваше здоров’я позитивний ефект.

 

Коментарі
Loading...