Харчова алергія після ковіду може спричинити непереносимість глютену та психічні розлади

0 340

Згідно зі спостереженнями науковців, COVID-19 може поглибити й навіть викликати алергічні прояви у людей, які раніше їх не мали. Зокрема, часті випадки, коли після ковіду розвивається харчова алергія, а вже наявна — поглиблюється. 

В чому причини та як помітити постковідну алергію?

Як не дивно, пацієнтам з алергією важкий перебіг ковіду не загрожує. Пояснити це можна тим, що їхній імунітет влаштований по-іншому. І передача сигналу від однієї клітини до іншої відрізняється від такої у здорових осіб. 

У тих, хто був схильний до одного виду алергії, ковід може викликати чутливість відразу до кількох нових алергенів. Тобто він сприяє перемиканню імунної системи — і та починає реагувати на нові подразники. 

Крім того, у людей, хворих на алергію, після перенесеного ковіду наслідки цієї хвороби виявляються не лише посиленням алергічних реакцій, але й іншими симптомами. Наприклад, психічними та неврологічними розладами.

Пояснюється це тим, що постковід викликає дисфункцію блукального нерва, який пов’язує кишківник та мозок. І розбалансування цього зв’язку може спричиняти різні симптоми: від проблем з серцем та діареї до порушень голосу, депресії та тривоги.

Постковідна анафілаксія

Більшість з наведених нижче розладів схожі на анафілаксію, але не всі вони небезпечні для життя. Хоча симптоми, що постійно повторюються, можуть становити реальну загрозу здоров’ю

До таких проявів належать:

Ковід та чутливість до глютену

Більшість людей, які перенесли довготривалий COVID, виявляють в себе нові види харчових алергій, викликаних активацією опасистих клітин. Вони провокують надмірне вироблення гістаміну, а той, своєю чергою, спричиняє алергію до білків пшениці та непереносимість глютену

В результаті  у багатьох людей виникає харчова алергія і підвищена чутливість до продуктів з глютеном

Глютен — це білок, що входить  до складу пшениці, жита та ячменю. А пшеничне борошно — це не лише хліб та інші борошняні вироби, а й супи та заправки для салатів. 

Ячмінь частіше за все входить до складу пива та продуктів з солоду.

Типи реакцій на глютенові антитіла 

Донедавна лікарі часто нехтували скаргами пацієнтів, які стверджували, що мають чутливість до пшениці. Адже у них не було симптомів целіакії. Вона вважається аутоімунним захворюванням, викликаним впливом глютену.

Втім, нещодавнє дослідження показало, що люди, які не мають IgE-опосередкованої алергії до пшениці, так само, як і ті, хто має до неї чутливість, виробляють високий рівень різних антитіл.

Окрім целіакії проблемами, які може викликати вживання пшениці, є алергія на неї та непереносимість глютену без целіакії.

Останній стан можна визначити як не алергічний та не аутоімунний. Він характеризується кишковими та іншими симптомами, які зникають лише після виключення з раціону зерен пшениці

Непереносимість глютену без целіакії уражає від 3 до 6 % населення світу. Схильність до неї, як правило, мають жінки.

Крім того, є докази, що непереносимість глютену може бути причиною психічних розладів, включаючи депресію, тривожність, біполярний розлад, гіперактивність і навіть шизофренію. 

Втім, лікарям може бути важко повірити, що харчова непереносимість здатна обумовлювати ці стани.

Симптоми алергії на пшеницю

Крім того, пшениця — один з чотирнадцяти основних харчових алергенів у світі. Алергія на пшеницю — це IgE-опосередкована імунна відповідь на будь-який білок, присутній в продукті. В тому числі й на глютен.

До переліку симптомів входять:

Симптоми, пов’язані з алергією на пшеницю, виявляються протягом кількох хвилин після її вживання. Але можуть початись і через 2-3 години. 

Харчова алергія після ковіду: як подолати?

Харчування та правильний режим можуть бути ключовими компонентами у відновленні організму після ковіду. Заведіть харчовий щоденник (можна і в смартфоні) і записуйте туди всі страви, після вживання яких погіршується ваше самопочуття.

Не відкладайте візит до лікаря. Постковідний синдром — важкий стан, який потребує не лише лікування, а й корекції харчування та поведінки.

Коментарі
Loading...