Непереносимість гістаміну спричиняє шлунково-кишкові розлади

47


Захворювання та функціональні розлади в роботі шлунково-кишкового тракту можуть мати різноманітні причини. Останнім часом в науковій літературі з`являється все більше підтверджень тому, що одна з них — індивідуальна непереносимість гістаміну.

Понад 20 % населення Землі мають хронічні функціональні розлади шлунково-кишкового тракту, причини яких достеменно не встановлені. Як наголошують науковці, до числа винуватців таких розладів належить і непереносимість гістаміну

І кількість досліджень, що підтверджують цю гіпотезу, зростає. Їх огляд представлений у випуску журналу «Nutrients» за березень 2021 року.

Звідки береться гістамін?

Гістамін являє собою хімічну речовину з групи амінів. Це похідні від аміаку азотовмісні органічні сполуки, що утворюються шляхом бактеріального бродіння.

До нашого організму гістамін потрапляє з харчовими продуктами. Але й сам організм продукує цю речовину. 

При цьому зазвичай стан, в якому перебуває гістамін, є неактивним. Але його дія впливає на гладкі м’язи та периферичні судини, регуляцію функцій жовчного та сечового міхурів, звуження бронхів.

Залучений гістамін і до імунологічних реакцій, до яких належить й алергія. Однією з ланок механізму, що запускає цю реакцію, є вивільнення гістаміну. 

Наслідком цього етапу розвитку гіперчутливості якраз і є поява алергічних симптомів:

Як проявляється індивідуальна непереносимість гістаміну?

Але ці та інші неприємні відчуття можуть свідчити не лише про сенсибілізацію до тієї чи іншої речовини, яка викликає алергію. Спричинити їхню появу може й непереносимість гістаміну. Ця особливість організму має неалергічну природу та властива приблизно третині населення Землі.

Як зазначають науковці, пов`язана непереносимість гістаміну з дефіцитом або зниженням активності ферменту діаміноксидази (DAO). Вона виробляється та працює в кишечнику, функція DAO — розщеплення гістаміну.

Симптоми несприйнятливості гістаміну

Свідчити про несприйняття організмом гістаміну може ціла низка симптомів.

Непереносимість гістаміну інфографіка

Вони можуть проявлятися з боку травної та серцево-судинної систем, органів дихання та шкіри: 

При цьому пацієнти, що страждають на гістамінову несприйнятливість, найчастіше скаржаться на розлади шлунково-кишкового тракту. Адже ДАО виробляється та працює саме в кишечнику.

Індивідуальна непереносимість гістаміну симптоми

Так, 90 % опитаних повідомляли про здуття живота, 70 – про діарею та постпрандіальний синдром, 65 – про біль у животі та 55 % – про закреп. 

За словами більшості таких пацієнтів, тригерами погіршення їхнього стану виступали харчові продукти, що містять гістамін. Наприклад, червоне вино. При його споживанні у людей з гістаміновою непереносимістю може також з`явитися головний біль.

Утім, ці прояви можуть свідчити й про інші захворювання як травної, так і інших систем, не пов`язані зі сприйняттям організмом гістаміну.

Діагностика непереносності гістаміну

А відтак визначити самостійно, чи є у вас індивідуальна непереносимість гістаміну, неможливо. Зробити це може лише лікар і тільки після низки досліджень, які включають і тест на недостатність DAO

Якщо ж діагноз «непереносимість гістаміну» підтверджено, лікар персонально підбере лікування, яке полегшить ваш стан. 

Така терапія має включати добавки з DAO та/або дієту з низьким вмістом гістаміну. У першу чергу вона передбачає виключення з раціону ферментованих продуктів, зокрема молочних, в яких вміст гістаміну найвищий. 

Кисломолочні продуктиферментований сир (особливо овечий)
Ферментовані овочіквашена капуста
квашені помідори та огірки
соління
мариновані овочі
Оброблені або ферментовані м’ясні продуктиковбаси
салямі
ферментована шинка
Алкогольвино
пиво
шампанске
Ферментовані ссоєві продуктитемпе
місо
соєвий соус
натто
Риба
(сардина и тунець)
заморожена
солона
консервована
Овочіпомідори
баклажани
шпинат
Інші продуктихліб на заквасці
оцет
томатний кетчуп

Але починати на власний розсуд уникати цих та інших продуктів, що сприяють вивільненню гістаміну, не варто. Адже так ви можете безпідставно позбавити свій організм корисної для здоров`я їжі.


Наприклад, тих самих ферментованих продуктів. Як довели науковці, їх вживання
здатне знизити ризик смерті внаслідок коронавірусної хвороби.