Алергенний делікатес: гіперчутливість до червоної ікри зустрічається рідко, але може загрожувати життю

0 738

Одним із традиційних святкових делікатесів в Україні є червона ікра. Але хоча цей недешевий продукт дійсно корисний, деяким його поціновувачам варто бути обережними. Адже червона ікра може викликати алергічні реакції. І в першу чергу алергія на червону ікру загрожує тим, хто вже гіперчутливий до риби, яка входить до топу 14 найалергенніших продуктів у світі.

 Втім, такий зв`язок не є обов`язковим.

Червону ікру отримують з риби, яку ми часто також називаємо червоною. Все – через відповідний колір її м’яса. Відтак ікра цієї риби має забарвлення від жовтогарячого до червоного. 

А з наукової точки зору червона риба належить до родини лососевих. З її декількох представників — кети, горбуші, атлантичного лосося (сьомги), нерки, кижуча — найчастіше й отримують червону ікру.

У цього продукту купа цінних властивостей: ікра корисна для шкіри, покращує обмін речовин та має інші позитивні якості. Містить вітаміни групи B, вітаміни А, Е та D, залізо, фосфор та лецитин. 

Алергія на червону ікру: симптоми

Випадків алергії на червону ікру в науковій літературі описано небагато. Так, «Journal of Allergy and Clinical Immunology» повідомляє про 51-річного чоловіка,  який не мав алергії на рибу та морепродукти, але при цьому був гіперчутливим до ікри. 

Через декілька хвилин після її вживання у нього виникали ангіоневротичний набряк слизової оболонки рота та гортані, а також хрипи, гіпотонія та болі в животі.

Інше видання повідомляє про розвиток після вживання червоної ікри небезпечного для життя анафілактичного шоку. На щастя, зазначають автори статті, така реакція на делікатес зустрічається рідко.

При цьому дослідники встановили наявність перехресної алергії між різними видами ікри. Тобто люди, чутливі до червоної ікри, отриманої з одного виду риби, будуть чутливими й до ікри інших. 

Але до цього переліку входить не лише червона, а й ікра оселедця та минтая, до якої можуть бути чутливими люди з реакцією до ікри лососевих риб.

Червона ікра та пташині яйця – чи існує перехрест?

А ось можливість перехресної алергії між червоною ікрою та курячими яйцями науковці заперечують.

Річ у тім, що основними алергенами курячих та інших яєць птахів є білки яєчного білка. У риб’ячій ікрі еквівалент яєчного білка відсутній, а головним її компонентом є жовток. 

Цей жовток містить три основні білки: ліповітеллін, фосвітин та ß’-компонент. Їхній попередник — вітеллогенін — присутній у крові статевозрілих самок майже всіх яйцекладних видів тварин. 

І саме похідні вітелогеніну, ліповітеллін та ß’-компонент, є основними алергенними білками ікри лососевих риб. Зокрема, декількох видів лососів, а також кети, горбуші та інших їхніх родичів.

Непереносимість червоної ікри

Утім, не кожна реакція на ікру є алергічною. Подібні до неї симптоми можуть вказувати й на непереносимість цього продукту. 

На відміну від гіперчутливості, інтенсивність прояву несприйнятливості залежить від кількості спожитої страви. Окрім цього, харчова непереносимість зумовлена особливостями роботи травної, а не імунної системи.

Зокрема, ікру консервують за допомогою солі. А солоні продукти не підходять людям із проблемами у роботі серцево-судинної системи та тим, у кого алергія на сіль.

Ще одна небажана речовина, якою можуть обробляти ікру, — це уротропін (Е239). І хоча обробка ним ікри заборонена у цивілізованих країнах, дивіться уважно упаковку і читайте, чим саме оброблений продукт, який плануєте купити. 

Адже в ікрі не повинно бути нічого, окрім кухонної солі (і чим менше її, тим краще) та, інколи, олії. Але не пальмової.

Тож якщо після вживання червоної або будь-якої іншої рибної ікри у вас виникають неприємні симптоми, обов’язково зверніться до лікаря. Адже лише фахівець здатен визначити, що саме спровокувало проблеми з вашим здоров’ям.

Якщо ж алергію на ікру буде підтверджено – а зробити це можна за допомогою шкірного прик-тесту або молекулярного тесту ALEX, вам доведеться виключити ікру та страви, що можуть її містити, зі свого раціону.

 

 

Коментарі
Loading...