Алергія на банан: небезпечна і несамостійна
Незважаючи на те, що в Україні банани поки що не ростуть, завдяки смаку та поживним якостям вони не менш популярні, ніж яблука або сливи. Ба більше, банан є одним із перших продуктів, які можна вводити у раціон немовляти. Але будьте уважні: алергія на банан існує, до того ж проявлятися вона може миттєво.
Причиною алергії можуть стати не лише ті банани, що ми споживаємо у свіжому або сушеному вигляді. Небезпечні також ті, що містяться в соках, сиропах, фруктових коктейлях, йогуртах, морозиві, кулінарних та алкогольних виробах.
Викликати алергічну реакцію можуть і ті банани, які додаються до деяких ліків та косметичних виробів, таких, наприклад, як бальзам для губ.
Симптоми алергії на банан
Перші ознаки алергії на банани можуть з’явитися протягом лічених хвилин після вживання свіжого фрукта або продуктів, що його містять. У деяких людей реакція може виникнути внаслідок контакту шкіри з бананом та/або його шкіркою.
До проявів алергії на банан належать:
- свербіж або набряк губ, язика та горла — так званий синдром оральної алергії;
- кропив’янка;
- набряк, свербіж та/або почервоніння очей;
- нежить або чхання;
- задишка;
- біль у животі, блювота або діарея;
- анафілаксія.
Наразі у банані описані 6 алергенів. Вони належать до різних груп білків і тому мають різні властивості. І чутливість до кожного з них може проявлятись неоднаково.
Головний алерген банана — профілін Mus a 1
Зокрема, основним алергеном бананів, що ми звикли бачити на полицях супермаркетів, є білок Mus a 1, який входить до групи профілінів. Чутливість до нього означає, що пацієнт має ймовірну сенсибілізацію й до пилку злаків, полину, берези, оливи, а також до апельсинів, кавуна та дині.
Профіліни легко розкладаються при нагріванні та травленні. Тому симптоми чутливості до них найчастіше проявляються як синдром оральної алергії.
Латексно-бананова алергія
Наступні три алергени — Mus a 2, Mus a 5 та нещодавно відкритий Mus a 6 — обумовлюють у людей, сенсибілізованих до них, алергію на латекс та латексні вироби. Адже родичі цих білків містяться й у соку гевеї – рослини, з якої отримують природний каучук.
За деякими даними, чутливість до цих білків банана розвивається у 45 % пацієнтів з алергією на латекс. Окрім банана, у людей з алергією на латекс може розвинутися й алергія до ківі, каштану, манго та авокадо, а також до деяких горіхів.
Зокрема, алергічна реакція у дитини з алергією на горіхи може виникнути після вживання сирих бананів або дотику до них. Щоправда, така реакція рідко буває сильною.
Симптоми латексно-бананової алергії є більш важкими, ніж прояви пилково-бананової. Перші охоплюють генералізовану кропив’янку, біль у животі, блювоту та іноді — анафілаксію.
Білок Mus a 3: чинник алергії на банан та кісточкові
Важливим алергеном банана, який не розкладається при нагріванні та травленні, є білок Mus a 3. Він належить до групи білків-переносників ліпідів. Саме чутливість до цього білку найчастіше обумовлює у пацієнтів ризик настання анафілактичних реакцій.
Родичі протеїну Mus a 3 знаходяться й у кісточкових та інших плодах родини розових (яблуку, персику, абрикосу, вишні, сливі, груші, червоній малині, полуниці), а також у шовковиці, ківі, цитрусових та винограді.
У кісточкових та ківі можна знайти й тауматин-подібні білки – родичі ще одного бананового алергену — Mus a 4. Кількість цього білка підвищується у стиглих плодах. Він є стабільним і також може призводити до серйозних симптомів, включаючи шкірний висип та проблеми з травленням.
Для симптомів достатньо дуже мало банана
Алергенність бананів може підвищуватися під впливом хімічних продуктів, що використовуються для дозрівання фруктів.
Сьогодні ще бракує інформації щодо найменшої кількості банана, здатної викликати алергічну реакцію. Але відомо, що один пацієнт відреагував через 5 хвилин після вживання 1,3 г фрукту.
У будь-якому випадку дані, отримані з аналізу клінічних ситуацій, свідчать, що високочутливим пацієнтам достатньо дуже маленького шматочка банану, аби виникла реакція.
Так, ЗМІ повідомляли про випадок, коли шкільна вчителька, що страждала на алергію до бананів, мало не загинула від анафілактичного шоку, доторкнувшись до дверної ручки, яку підлітки-жартівники намастили фруктом.
Як діагностується алергія на банан
Якщо після вживання банану або контакту з ним у вас виникла реакція, це може свідчити про алергію на нього. Вам потрібно звернутися до лікаря-алерголога. Аби підтвердити чи спростувати діагноз, він може провести шкірні проби: стандартизований прик-тест або пробу з використанням свіжого банана.
Але у випадку з алергією до банана більш інформативним може стати молекулярний аналіз крові на алергени, зокрема ALEX, який покаже, на які саме білки банана ви реагуєте.
Профілактика алергії на банан
Люди з підозрою на алергію на банани повинні повністю уникати вживання як свіжих бананів, так і будь-яких продуктів, що містять цей фрукт, доки не буде встановлено остаточний діагноз.
Після того як справжня IgE-залежна алергія на банан буде підтверджена, пацієнт повинен дотримуватися довічної безбананової дієти.
Лікування алергії на банан
Запобігти проявам легкої алергічної реакції на банан здатні антигістамінні препарати.
Якщо захворювання має важку форму і є ризик виникнення анафілаксії, лікар може порадити вам завжди мати при собі дозатор адреналіну.
Як уникнути алергенів
Якщо у вас є алергія на банан, варто дотримуватися таких порад:
- Уникайте будь-яких продуктів, косметичних засобів або ліків, що містять банан.
- Завжди перевіряйте інгредієнти коктейлів та сирих десертів, оскільки в цих стравах часто використовують банани.
- Будьте обережні з іншими продуктами, при вживанні яких може виникнути перехресна алергічна реакція: авокадо, каштанами, ківі, яблуками, морквою, селерою, папаєю, картоплею, помідорами та динями.
- Якщо ви чутливі до бананів і латексу, намагайтесь не контактувати з предметами на основі каучуку, включаючи повітряні кульки, фітнес-обладнання, рукавички, презервативи та ін.
- Уникайте іграшок та пустушок, які також можуть містити латекс.