Алергія на виноград і з чим її їдять
За одними даними, алергія на виноград є доволі рідкісною. За іншими – на неї страждають близько 4 % людей з алергічними проявами. І хвороба ця відносно нова. Інформація про випадки гіперчутливості до винограду у медичній літературі почала з’являтися упродовж двох останніх десятиліть. Про те, що саме стає причиною алергії на виноград, читайте далі.
Проявлятися недуга може симптомами з боку різних органів:
- Очі: почервоніння, сльозотеча, свербіж.
- Шкіра: почервоніння, набряки, висипання та екзема, кропив’янка.
- Дихальні шляхи: астма, задишка, хрипи.
- Ніс: алергічний риніт та закладеність.
Найголовніше — пам’ятати, що симптоми виноградної алергії можуть виникати при вживанні не лише самої ягоди, а й родзинок.
А також – виготовлених із винограду продуктів, таких як:
- сік;
- вино;
- оцти — червоний винний, бальзамічний та інші;
- соус тартар;
- масло виноградних кісточок;
- виноградна мука.
Реакцію може викликати й виноградне листя та приготовані з нього голубці, долма і її різновиди.
Втім, алергія на виноград є досить своєрідною. Адже деякі пацієнти проявляють гіперчутливість лише до ягід одного сорту. А інші, навпаки, не можуть переносити будь-який виноград, вино та родзинки.
Ще відомі випадки, коли алергія на виноград стає очевидною, лише коли його вживання поєднується з іншими факторами. Такими як фізичні навантаження або алкоголь.
Ще більше симптомів алергії на виноград
Також при вживанні винограду може виникнути синдром оральної алергії. Він проявляється свербежем у роті та відчуттям поколювання язика.
Деякі з інших алергічних симптомів при вживанні винограду:
- галюцинації,
- запаморочення,
- головний біль,
- помутніння зору.
Але найнебезпечнішими проявами алергії на виноград є анафілаксія та анафілактичний шок, при яких потрібна негайна медична допомога.
Виноград + вино = анафілаксія
Втім проявляється небезпечний стан за певних умов. Так, у японському дослідженні, учасниками якого були 11 пацієнтів, у сімох симптоми анафілаксії розвивалися лише після того, як вони вживали певну їжу – молюсків, пшеницю або виноград, а потім мали фізичне навантаження.
А у молодої жінки генералізована кропив’янка, ангіоневротичний набряк та симптоми бронхіальної астми розвинулись через 20 хвилин після того, як вона з’їла 12 ягід винограду та випила бокал шампанського.
Водночас жінка без будь-яких наслідків для здоров`я вживала окремо червоний, білий та мускатний виноград, шампанське, білі та червоні вина та оцет.
За даними науковців, саме комбінація винограду та білого або червоного вина призводить до виникнення синдрому оральної алергії та/або анафілактичної реакції.
Не виключено, що спровокувати ці симптоми могли не лише алергенні білки винограду, а й сульфіти, тобто сполуки сірки, які природним чином містяться у ягодах та використовуються додатково при виготовленні вин.
При цьому вміст сульфітів у білих напоях, до яких належить шампанське, є вищим, ніж у червоних.
Алергенні білки винограду
Що ж стосується власне алергенів винограду, то на сьогодні їх ідентифіковано декілька. Найнебезпечніший – білок перенесення ліпідів (LTP) Vit v 1. Він є гомологічним та перехресно реагує з LTP персика.
Відтак відповідним терміном для опису цього стану є «синдром LTP». У хворих, які часто реагують на інші продукти рослинного походження, що містять білки перенесення ліпідів, цей синдром проявляється важкою алергією.
В першу чергу на рослини, що належать до родини розових. Окрім вже згаданого персика, це:
Також люди, що мають виноградну алергію, схильні до реакцій на:
- банан,
- ківі,
- латекс,
- пилок берези та полину,
- оливи й настінниці,
- спори гриба аспергіла.
У кого алергія на виноград проявляється частіше?
У дорослих алергія на виноград зустрічається частіше, ніж у дітей. І може виникнути навіть у дуже зрілому віці.
Так, відомий випадок, коли анафілаксія, набряки язика та очей й порушення дихання розвинулися після вживання винограду у 66-річного чоловіка.
До того він їв цю ягоду без проблем. Втім, мав алергію на пилок берези та злаків.
А от у дітей чутливість до винограду зазвичай не виникає окремо від алергії на інші харчові продукти або пилок.
Так, у науковій літературі описані випадки дитячої полісенсибілізації, одним із причинних алергенів якої був виноград. При цьому діти реагували на червоний виноград, ківі, кокос, мигдаль, яблука, персик, алергени домашніх кліщів, пилок різних дерев і трав, латекс, яйце та рибу.
Окрім винограду, алергічну реакцію у дітей можуть викликати продукти з його вмістом.
Також причинами алергії можуть стати пліснява, що з’являється на винограді, й пестициди, якими його обробляють. Зважаючи на це, медики рекомендують не давати дитині виноград та виготовлені з нього продукти до 12-місячного віку.
Окрім ягід, алергічну реакцію може викликати й пилок винограду. Про перший такий випадок повідомили ще у 2006 році.
Алергія на виноград: діагностика та лікування
Найкращим способом лікування алергії на виноград є уникнення вживання цих ягід та продуктів, що виготовлені з них або їх містять.
А для пом’якшення симптомів алергії можна застосовувати антигістамінні препарати.
Але призначити їх може лише лікар-алерголог і лише після того, як буде підтверджено діагноз «алергія на виноград». Найкращим способом його встановлення є молекулярний тест ALEX.
Якраз з його допомогою можна визначити реакцію на найважливіший білок LTP винограду. Той, що здатний викликати анафілаксію.
Якщо після вживання винограду виникли неприємні симптоми, візит до лікаря необхідний ще й тому, що лише фахівець може відрізнити алергію на продукт від його непереносимості.
Остання викликана нездатністю або слабкою здатністю перетравити той чи інший продукт та не пов`язана з роботою імунної системи. Але, як і алергія, потребує лікування.