Алергія на білу квасолю проявляється кропив’янкою та розладами травлення

0 199

З усіх видів квасолі найкориснішою вважається біла, хоча насправді її колір варіює від кремово-білого до блідо-зеленого. Вона визнана корисною для людей з цукровим діабетом, а ще сприяє нормалізації обміну речовин, зміцненню нервової системи та покращенню травлення. Втім, алергія на квасолю, зокрема алергія на білу квасолю, – теж не рідкість. Звідки у цього овочу алергенні властивості та як діагностувати й лікувати квасолеву алергію, читайте далі.

Але спочатку — кілька слів про користь цієї рослини. У порівнянні із плодами зелених чи червоних родичок плоди білої квасолі містять найбільше білка, який засвоюється на 75 %. При цьому її калорійність становить усього 102 ккал на 100 г. 

Також біла квасоля має у собі більше вітаміну С, ніж червоні сорти, та багата на клітковину, фолієву кислоту (вітамін В9), кальцій, магній, фосфор, мідь, залізо.

Чому квасоля викликає алергію?

Але, як і будь-які інші бобові, біла квасоля здатна викликати алергічні реакції. Однак алергія до цього овочу зустрічається рідше, ніж гіперчутливість до решти відомих представників цієї родини — арахісу, люпину та сої, які увійшли до  топу 14 найважливіших харчових алергенів світу.

Як зазначають науковці, хоча білки усіх бобових мають подібну структуру, ступінь їхньої алергенності різна. При цьому загальною особливістю більшості бобових алергенів є природна стійкість до термічної обробки, а також до дії ферментів травлення людини. Але наразі не всі алергени представників родини бобових достатньо вивчені. Стосується це й білої квасолі. 

Як проявляється алергія на квасолю та як виникає?

Алергія на неї розвивається поступово й ніколи не проявляється при першому контакті із квасолевими білками. Спочатку імунна система людини з якихось причин дає збій та починає сприймати їх як загрозу. 

Відповіддю імунітету на уявну небезпеку стає продукування до алергенів квасолі специфічних антитіл — імуноглобулінів E (IgE). Так відбувається сенсибілізація, яка певний час ніяк не позначається на загальному самопочутті людини.

Поступово ці антитіла до квасолі накопичуються в організмі, й настає момент, коли під їхнім впливом відбувається викид у кров гістаміну — речовини, задіяної у запальних процесах. Саме в цей момент даються взнаки симптоми алергії на білу квасолю.

Так, 33-річна жінка через кілька хвилин після вживання запеченої квасолі відчула набряк язика, печіння та свербіж у роті. Подібні ж симптоми виникли через день — після вживання горохового супу. 

Ще в одному випадку протягом 15 хвилин після вживання буріто з квасолею та знову через 20 хвилин після вживання перцю чилі з квасолею у жінки з’явилися відчуття стиснення у грудях, хрипи, генералізоване почервоніння шкіри, кропив’янка, біль у животі, відчуття приреченості, запаморочення. У пацієнтки виявили IgE до квасолі пінто, червоної, білої та чорноокої квасолі (різновиди квасолі звичайної), до нуту й гороху.

Також наукова література містить опис випадку 7-річного хлопчика, у якого після вживання вареної білої квасолі розвинувся ангіоневротичний набряк. Ця ж алергічна реакція виникла у дитини після вдихання парів вареної білої квасолі. Антитіла до неї, а також до зеленої квасолі, виявили у крові маленького пацієнта.

Ще однією дитиною, якій поставили діагноз «алергія на білу квасолю», стала 7-річна дівчинка з синдромом Дауна, стан якої погіршився після вживання цього продукту. У дитини виявили антитіла до білої квасолі, а шкірний прик-тест дав позитивний результат. 

Також було проведено пероральну провокативну пробу: після споживання 2 г відвареної білої квасолі у дівчинки виник періодичний кашель, розвинулися десатурація, тобто зменшення рівню кисню у крові й тканинах, генералізована кропив’янка, порушення сну, незначне зниження тиску. 

Які алергени є у квасолі?

При цьому були ідентифіковані алергени білої квасолі:

  • фітогемаглютинін,
  • білок пізнього ембріогенезу групи 3,
  • ліпоксигеназа,
  • легумін.

Останній – це типовий білок, що міститься у насінні, насамперед бобових, а також у горіхах. Білки цього класу, зокрема, входять до числа алергенів арахісу та сої, бразильського горіха й гречки.

У ході іншого дослідження у білій квасолі виділили інгібітор альфа-амілази. Алергенність цього білка у квасолі поки не встановлена, однак три білка даного класу, що містяться у ячмені, визнані алергенами. При цьому один із них відповідає за розвиток пекарської астми.

Присутність у білій квасолі білків того самого класу, що в інших бобових, насінні та горіхах, може вказувати про ймовірність розвитку у людини, сенсибілізованої до білої квасолі, перехресної алергії, наприклад, на горіхи чи гречку. Однак це питання поки що достатньо не досліджено. 

Що стосується перехресної реактивності між білою квасолею та іншими бобовими, то вона зустрічається нечасто. Адже попри те, що білки різних бобових мають подібну структуру, не всі вони є однаково алергенними. 

Так, в Іспанії провели дослідження, учасниками якого були 39 дітей, котрі мали симптоми алергії при вживанні двох або більше видів бобових. Дітям зробили харчову провокаційну пробу, за результатами якої 73 % пацієнтів зреагували на сочевицю та горох, 69,4 % — на сочевицю та нут, 60 % — на нут, і 64,3 % — на сочевицю, нут і горох одночасно. Проте біла й зелена квасоля та соя загалом добре переносилися дітьми з алергією на інші бобові.

Діагностика алергії на білу квасолю: допоможе ALEX

Втім, імпровізувати з раціоном, маючи алергію до бобових, не варто. При виникненні алергії на той чи інший подразник з навколишнього середовища чи харчовий продукт важливо точно дізнатися, що саме викликало симптоми. 

То що ж робити, якщо після вживання білої квасолі у вас з’явилися симптоми, характерні для алергії на неї? З’ясувати, чи дійсно ви гіперчутливі до цієї представниці бобової родини, допоможе лікар-алерголог. Він порекомендує вам отримати персональний алергологічний паспорт

Створити його здатен багатокомпонентний молекулярний тест ALEX, який взяли на озброєння найсучасніші алергологічні клініки, зокрема й в Україні. Адже ALEX може виявити алергію до майже трьох сотень компонентів їжіпилкупліснявиотрути комаххутра та шкіри тваринпір’я птахів. Є серед цих трьох сотень і алергени білої квасолі. 

І якщо ALEX, а також прик-тестування підтвердять наявність у вас алергії на білу квасолю, лікар призначить відповідне лікування. Полягатиме воно насамперед в уникненні причинних продуктів. 

Адже тестування може виявити сенсибілізацію не лише до квасолі, а й до інших бобових чи представників інших рослинних  родин. Втім, така елімінаційна дієта має бути збалансованою. А тому підібрати її повинен лише лікар. 

Якщо ж результати згаданих тестів на алергію будуть негативними, для встановлення причини симптомів вам призначать додаткові обстеження. В такому випадку бажано почати з FOX — напівкількісного тесту для визначення гіперчутливості до 286 харчових продуктів, на підставі якого діагностується харчова непереносність

Її симптоми подібні до алергічних, але це захворювання розвивається внаслідок нездатності шлунково-кишкової системи перетравити продукт. Тож дієта знадобиться вам і у разі, якщо буде діагностовано непереносимість квасолі та інших харчів. 

Втім, у разі непереносимості споживати причинні продукти все ж можна — у невеликих дозах. При алергії симптоми може викликати вже контакт із найменшою кількістю алергену. Ці та інші нюанси життя з алергією на квасолю вам пояснить лікар-алерголог.

Коментарі
Loading...