Алергія на качку: головна небезпека — у пір’ї
Якщо курка та індичка посідають перші місця серед видів птиці, що найчастіше спричиняють алергію, то качка в цьому сенсі пасе задніх. Відомостей про гіперчутливість до її м’яса дуже мало. Алергія на качку частіше обумовлена іншими чинниками: зафіксовані випадки алергії на качині яйця та перо, що проявлялися важкими симптомами.
Переважно гіперчутливість до качки розвивається у тих, кому вже діагностована алергія на курку, — птицю, яку ми вживаємо найчастіше.
Але якщо до числа симптомів алергії на курятину входять:
- набряклість повік;
- свербіж в очах, сльозотеча;
- нежить, свербіж у носі;
- утруднене дихання;
- колючий біль у горлі;
- висип, схожий на екзему;
- свербіж шкіри;
- кропив’янка;
- нудота, блювота;
- шлункові спазми;
- діарея;
- анафілаксія,
то сенсибілізація до качиного м’яса має легші прояви або може бути безсимптомною.
Так, наукова література містить опис випадку 29-річного чоловіка, у якого після вживання курки-гриль розвинулися генералізований свербіж, еритема (почервоніння) долоні, відчуття ущільнення гортані та дисфагія (порушення ковтання та транспортування їжі з ротової порожнини до шлунку). Такі ж симптоми виникли у нього за рік — після вживання смаженого на грилі м’яса індички.
А ось качине м’ясо викликало слинотечу та свербіж у ротоглотці. І це – один із симптомів синдрому оральної алергії. Такий феномен науковці пов’язують із відмінністю білків качиного м’яса масою у 8 кДа та 16 кДа від тих, що присутні в м’ясі курки й індички та мають іншу масу — 27 кДа та 42 кДа.
Качине пір’я може довести до смерті
На відміну від качиного м’яса, контакт із качиним пір’ям, послідом та клітинами епітелію, тобто верхнього шару шкіри, здатний завдати здоров’ю людини серйозної шкоди. Така алергія на качку може проявлятися алергічним ринітом, алергічним кон’юктивітом або астмою.
Але найбільша небезпека — це алергічний альвеоліт, також відомий як гіперчутливий пневмоніт. Найчастіше це легеневе захворювання вражає людей, які постійно контактують із качками, наприклад працівників качиних ферм.
Симптоми алергічного альвеоліту можуть проявлятися як невдовзі після контакту з алергенами, так і через багато років. Окрім типових для цього захворювання задишки, кашлю, ознобу та лихоманки не виключені й летальні наслідки.
Також китайські науковці з’ясували, що вдихання твердих часток, присутніх у повітрі на качиних фермах, негативно впливає на вагітних мишей та їхніх малюків. Йдеться про запалення плаценти та легенів у вагітних самок, а у їхніх дитинчат — затримку росту й розвитку, мозкові аномалії.
З огляду на отримані результати, вагітним жінкам або тим, хто планує вагітність, варто уникати контакту з качками або максимально обмежити його.
Алергія на качині яйця: курка не винна
Що стосується гіперчутливості до качиних яєць, то, як і алергія на качку, спричинена м’ясом птиці, вона зустрічається зрідка. Переважно сенсибілізуються до яєць качки люди, яким діагностована алергія на курячі яйця. Але так трапляється не завжди.
Наукова література містить опис випадку з 71-річним чоловіком, котрий жив у сільській місцевості та тримав качок та курей. Після вживання страви, інгредієнтами якої були качка та курячі яйця, він одразу відчув свербіж у ротовій порожнині, глотці, а також на стопах та долонях. А за пів години з’явилися біль у животі, блювота та кропив’янка, що свідчило про системну анафілактичну реакцію.
До лікарів чоловік не звертався, а самостійно лікувався антигістамінними препаратами, після приймання яких симптоми зникли. Але за тиждень він з’їв качине яйце, після чого відчув ті ж прояви анафілаксії.
З’ясувалося, що пацієнт мав гіперчутливість до білка 33 кДа, або качиного вітелогеніну. Цей білок є попередником ліпо- та фосфопротеїнів у яєчному жовтку та присутній у всіх тварин, котрі кладуть яйця. Так, вітелогенін Gal d 6 є одним із двох алергенів жовтка курячого яйця. Також вітелогенін міститься у риб’ячій ікрі.
Особливістю вітелогеніна є термостійкість. А отже, алергенні властивості він зберігає й після термічної обробки, якій піддаються яйця при приготуванні.
Без ALEX не обійтися
Отже, важкість симптомів алергії на качку залежить від того, що саме її спричинило: м’ясо, перо чи яйце. Саме тому, перш ніж призначити відповідну терапію, лікар-алерголог має визначити, на яку чи які саме качині молекули надмірно реагує імунна система пацієнта.
Допомагає йому в цьому багатокомпонентний молекулярний тест ALEX. Цей найсучасніший метод діагностики алергічних захворювань здатен виявити сенсибілізацію до майже трьох сотень алергенів, що містяться в їжі, рослинному пилку, спорах грибів, отруті комах та хутрі й лупі тварин, пір’ї птахів.
У випадку чутливості до алергенів качки цей тест корисно проводити разом із прик-тестами, що можуть підтвердити клінічні прояви виявленої молекулярної сенсибілізації.
Якщо за наявності симптомів, характерних для алергії на качині яйця, результати названих тестів будуть негативними, ймовірно, що пацієнт має харчову непереносимість цього продукту. На відміну від алергії, вона є наслідком неспроможності організму перетравити той чи інший продукт. Інтенсивність проявів непереносності залежить від кількості спожитого.
А виявляють це патологію за допомогою FOX — напівкількісного тесту для визначення харчової непереносимості 286 продуктів.