Алергія на руколу: анафілаксією загрожує лише свіжий овоч

0 390

Разом із традиційними стравами середземноморської кухні – піцою, салатами та пастою – до нас прийшов і один із її традиційних інгредієнтів: рукола, або Eruca sativa. Цей листовий овоч відомий корисними властивостями. Але зворотній бік медалі алергія на руколу. Ця недуга зустрічається досить рідко, проте може завдати серйозної шкоди здоров`ю.

Рукола багата на вітаміни А та С, фолієву кислоту, кальцій та магній. Також вона є цінним джерелом глюкозинолатів. Ці природні речовини, які надають руколі гіркого смаку та сильного запаху, здатні захистити від онкологічних захворювань молочної залози, простати, легенів та товстої кишки.  

Як проявляється алергія на руколу?

Сенсибілізуватися до руколи можуть у першу чергу ті, кому вже діагностовано алергію на будь-якого з представників родини хрестоцвітих (або капустяних), до якої належить рукола. А це, зокрема:

Результати досліджень свідчать: сенсибілізація до представників родини капустяних у першу чергу викликає системні реакції, зокрема симптоми з боку шкіри. Це, наприклад, контактна кропив`янка або анафілактичний шок, який несе загрозу життю та вимагає негайного надання медичної допомоги. 

Водночас відомостей про шкірні та/або респіраторні симптоми, що виникають внаслідок гіперчутливості імунної системи до руколи, у науковій літературі не так багато. 

Так, один з описаних науковцями випадок стосується 44-річного чоловіка. Він мав у анамнезі сезонний ринокон’юнктивіт та бронхіальну астму, був сенсибілізований до пилкових алергенів. Через декілька хвилин після того, як чоловік поїв салат з руколою, у нього з`явилися свербіж та набряк у ротовій порожнині та на губах, а також кашель та хрипи.

Чоловік повідомив, що без проблем вживав інші інгредієнти страви: листя салату, редьку та цикорій. Мало того, у нього ніколи не виникало реакцій гіперчутливості після вживання інших овочів з родини капустяних, таких як гірчиця, капуста та ріпа. 

Своєю чергою 24-річна жінка з сезонним ринокон’юнктивітом в анамнезі мала виражений ангіоневротичний набряк губ і язика, пов’язаний зі свербежем у ротовій порожнині та глотці, а також відчуттям задухи. Ці симптоми з’явилися приблизно через 5 хвилин після того, як пацієнтка проковтнула декілька сирих листків руколи. 

Гостру реакцію успішно зняли у відділенні невідкладної допомоги за допомогою уколів адреналіну та хлорфеніламіну. А два місяці потому із жінкою стався аналогічний епізод після того, як вона з`їла піцу з помідорами та сирою руколою.

Чутливість до руколи зустрічається на фоні інших алергій 

Крім того, пацієнтка повідомила про попередні епізоди ангіоневротичного набряку губ після вживання страв із сирою петрушкою. При цьому при контакті з її листям у жінки розвивалося свербляче еритематозно-набрякове ураження кистей. Але при цьому жінка не помічала жодних симптомів реакції гіперчутливості після вживання варених петрушки або руколи.

В іншому науковому дописі фігурував випадок із 32-річною жінкою, яка повідомила про кропив`янку на тулубі через декілька хвилин після вживання піци із сирою руколою. Цей симптом зняли за допомогою антигістамінних препаратів.

В анамнезі пацієнтка мала алергічні респіраторні симптоми, але побічні реакції на харчові продукти були відсутні. Коли жінці провели шкірні прик-тексти із різними алергенами, вони показали позитивні результати для аероалергенів: 

Прик-тести також були позитивними для арахісу, картоплі та креветок

Окрім цього пацієнтці провели діагностику алергії з вареними та сирими овочами родини хрестоцвітих. І результати були позитивними лише для сирих продуктів. 

На думку деяких науковців, це може свідчити про наявність у руколі алергенного білка, що руйнується під впливом високих температур. 

Також аналіз крові пацієнтки на специфічний імуноглобулін IgE показав реактивність проти білка із молекулярною масою приблизно 60-67 кДа.

Діагностика алергії на руколу

Отже, алергія на руколу може бути діагностована як за допомогою шкірного прик-тесту, так і за допомогою аналізу крові на антитіла до алергенів. Зокрема, за допомогою молекулярного тесту ALEX2 можна не лише підтвердити наявність алергічної IgE-опосередкованої гіперчутливості негайного типу, а й встановити, яка саме молекула або мікс молекул викликали надмірну реакцію імунної системи. 

Інший тест, що може визначити гіперчутливість до руколи, але опосередковану антитілами IgG, FOX, або Food Xplorer. Це молекулярний тест для визначення IgG-залежної гіперчутливості до 286 харчових продуктів. Таку гіперчутливість ще називають непереносимістю.

Втім, класична непереносимість харчових продуктів пов’язана із неможливістю або складнощами їх перетравлювання. Позаяк капустяні дійсно містять сполуки, що можуть важко перетравлюватися, особливо у сирому вигляді, класична непереносимість руколи також можлива. Вона проявлятиметься кишково-шлунковими симптомами. 

Відділити один тип чутливості від інших станів і встановити правильний діагноз може лише лікар.

Якщо вам діагностують саме непереносимість руколи, ви зможете вживати її помірними порціями й не надто часто. У випадку з алергією на руколу доведеться виключити її з раціону.

Але окрім людей, які мають алергію на руколу або її непереносимість, варто бути обережним із зеленим овочем тим, хто приймає ліки для розрідження крові. Адже рукола містить значну кількість вітаміну К. 

Він корисний для кісток та здатен допомогти у профілактиці остеопорозу, але водночас бере участь у процесі згортання крові. Відтак очікуваний ефект ліків може бути знижений або зведений нанівець.

Коментарі
Loading...