Як лікувати алергічний риніт

0 1 016

Алергічний риніт (АР) – це медичний термін, який застосовується при описі полінозу, тобто сезонної алергії, або алергії цілорічної. Оскільки нежить, особливо постійний, – не надто приємний стан, розберемося, як же лікувати алергічний риніт.

Це захворювання дуже поширене. Згідно зі статистикою, на алергічний риніт страждає від 15 до 20 % населення планети. В Україні ця цифра ближче до 20-25 %.

Виникає АР, коли організм людини занадто активно реагує на речі, які в принципі не є небезпечними. Якщо точніше, симптоми виникають через надмірну реакцію організму на алергени

Форми алергічного риніту та їх чинники

Риніт, що має сезонний характер, заведено назвати інтермітувальним. Тобто переривчастим.
А той, що супроводжує нас цілий рік, відповідно називається персистентним, або постійним.

Як зняти симптоми та покращити якість життя при АР

До першої лінії засобів проти алергічного риніту входять назальні глюкокортикоїди, або спреї проти алергічного риніту. Попри те, що ці ліки значно полегшують симптоми, вони мають ряд побічних ефектів

Препарати поділяються на рецептурні й безрецептурні. Відрізняються за частотою приймання, формою розпилювачу та вартістю. Але їх не можна назвати найефективнішими ліками проти алергічного риніту. 

Адже, якщо ви маєте серйозні симптоми, використовувати глюкокортикоїди доведеться протягом кількох днів або тижнів, перш ніж ви відчуєте полегшення. З цієї причини назальні стероїди найбільш ефективні при регулярному застосуванні.

Як правильно лікувати алергічний риніт спреєм до носа

Назальні спреї помічні, коли ліки залишаються в носі, а не стікають через задню частину горла. Якщо ніс вкрився кіркою або забився слизом, варто очистити його за допомогою промивки із сольовим розчином, а вже потім вводити назальний спрей з ліками.

Під час процедури слід тримати голову прямо або трішки опустити. Направляйте спрей якомога далі від носової перегородки. 

Після розпилення зробіть обережний вдих, щоб втягнути ліки у верхню частину носа. Не вдихайте занадто сильно і не закривайте одну ніздрю пальцем, бо це може призвести до стікання ліків в горло. Якщо це сталось – виплюньте спрей, позаяк він не буде ефективним.

Крім названих, побічні ефекти цих засобів від алергічного нежитю можуть включати неприємний запах, присмак або пересушування слизової оболонки носа. У деяких людей назальні стероїди викликають подразнення, утворення кірок або носову кровотечу, особливо зимою. 

Щоб звести до мінімуму такі симптоми, слід зменшити дозу назального стероїду. Для цього наносять зволожувальний назальний гель на носову перегородку перед використанням ліків.

Інший спосіб – перейти на застосування водяних спреїв, без спирту.

Протинабрякові препарати – антиконгестанти

Ці ліки проти алергічного риніту допомагають зменшити чхання, нежить та свербіж при алергії. Тимчасово позбавляють нежитю

Такі препарати випускають у формі таблеток, спреїв до носа та крапель проти алергічного риніту. Їх краще використовувати не довше 3 днів, бо викликають звикання. 

Купити протинабрякові засоби можна без рецепта, але слід пам’ятати, що вони підвищують тиск. Проконсультуйтесь з сімейним лікарем, перш ніж лікувати алергічний риніт цими краплями або спреями.

Антигістамінні препарати

Антигістамінні препарати проти нежитю відпускаються за рецептом або без нього. Є у вигляді таблеток, сиропів, назальних спреїв. 

Такі препарати блокують гістамін – речовину, яка виділяється організмом під час алергічної реакції. 

Виділяють антигістамінні першого та другого та поколінь. Останні є більш безпечними. 

Антигістамінні ліки можуть викликати сонливість. Не змішуйте їх з алкоголем, особливо якщо ви збираєтесь вести машину.

Алергенна імунотерапія

Всі перераховані засоби від АР не лікують його причини, а лише усувають симптоми. Єдиним методом саме лікування алергічного нежитю є алергенна імунотерапія (АІТ). Вона ще називається алерген-специфічною імунотерапією (АСІТ).

Препарати для імунотерапії мають у складі незначну кількість причинного алергену. Якщо проходити цю терапію тривалий час, організм адаптується до чинника алергії й перестає на нього реагувати. 

АСІТ буває двох видів – ін’єкційна та сублінгвальна. Перша вводиться у вигляді уколів, друга – у вигляді спреїв або таблеток під язик. 

Сублінгвальна імунотерапія (СЛІТ) зручна тим, що на відміну від ін’єкцій, може застосовуватися пацієнтом самостійно. Адже препарати для СЛІТ можна вносити під язик, не приїжджаючи до лікарні. Втім, перше застосування таких препаратів все одно має проходити під наглядом лікаря. 

В Україні СЛІТ доступна у вигляді сублінгвальних спреїв або таблеток.

Саме препарати для АІТ вважаються найкращими таблетками при алергічному нежитю. Адже не маскують хворобу з її симптомами, а лікують. 

Зараз в Україні доступна СЛІТ при лікуванні риніту та астми, викликаних: 

Можливі побічні ефекти включають свербіж у роті або подразнення вух та горла. Саме тому для контролю реакції на СЛІТ перше прийняття таблеток або спрею проводиться в кабінеті лікаря під його наглядом.

Народні засоби від алергічного риніту

Для промивання носу, як ми вже згадували, можна використовувати сольові розчини.
Вони допоможуть й зняти закладеність носа, яка також спостерігається при АР.

Коментарі
Loading...