Алергія на козяче молоко починається з алергії на мило:

0 734

чим страшна молочна гіперчутливість та як узяти її під контроль?

Серед продуктів, що найчастіше викликають харчову алергію у дітей, одне з чільних місць посідає коров’яче молоко. А позаяк воно необхідне дитячому організму для повноцінного росту та розвитку, батьки й лікарі шукають альтернативу молоку корови, використовуючи, наприклад, верблюже або молоко кози. Та цей продукт, попри поширену думку щодо його гіпоалергенності, насправді таким не є. Алергія на козяче молоко діагностується все частіше. 

Молоко кози особливо цінується за вищий, ніж у молоці корови, вміст білка та жирних кислот, а ще за менший розмір жирових кульок. Ці фактори сприяють кращому засвоєнню продукту. Також все більшу популярність набирають вироби з молока кози: сири, йогурти, кефір

Як розвивається алергія на козяче молоко?

Причиною алергії на козяче молоко є збій в імунітеті людини, який починає сприймати молочні білки як загрозу. У відповідь на цю уявну небезпеку він продукує антитіла — імуноглобуліни E (IgE). Так відбувається сенсибілізація до козячого молока, що на початковому етапі протікає непомітно.

До того, як людина почне відчувати симптоми алергії, може пройти від декількох днів до декількох років. Протягом цього періоду кількість антитіл збільшується при кожній наступній взаємодії організму з білками, котрі спричинили сенсибілізацію. 

І ось настає момент, коли, контактуючи з алергеном вчергове, вже наявні в організмі IgE до нього запускають викид у кров гістаміну. Ця речовина бере участь у запальних процесах. І саме її присутність зумовлює появу симптомів будь-якої алергії, зокрема гіперчутливості до козячого молока.

Симптоми алергії на козяче молоко 

Її прояви можуть бути такими:

Причини алергії на молоко кози

Найчастіше алергія на козяче молоко виникає як перехресна у людей, що вже сенсибілізувалися до молока корови. Це пов’язано з присутністю в обох продуктах казеїну – головного алергену, який відповідає за переважну кількість випадків алергії на молоко.

Утім, трапляються й випадки алергії на козяче молоко, яка виникає самостійно і вважається рідкісним явищем. Вперше таку гіперчутливість описали у 1995 році. Тоді у двох молодих чоловіків була виявлена реакція на казеїн козячого та овечого молока, але реакція на казеїн коров’ячого молока була відсутньою.

Ще один із відомих науковцям випадків стався із 27-річною жінкою, яка з 20 років страждає на легку персистуючу астму та риніт. Вона пережила два епізоди кропив’янки, пов’язані зі вживанням козячого сиру, але при цьому спокійно переносила коров’яче молоко та продукти з нього, а також овечий сир. Шкірні прик-тести, які провели пацієнтці, дали позитивний результат на козяче молоко й козячий сир і були негативними для білків коров’ячого молока

Також у крові жінки були виявлені антитіла до білка молока кози, що не був казеїном. Як припускають науковці, це може бути лактальбумін — алергенний білок, присутній також у коров’ячому та верблюжому молоці.

У сенсибілізації до молока кози винне… мило

Ще один шлях розвитку харчової алергії на козяче молоко — через сенсибілізацію до мила, яке виготовлене на його основі і має пом’якшувальні властивості. За іронією долі такий засіб гігієни часто рекомендують людям, котрі страждають на запальні захворювання шкіри, зокрема атопічний дерматит

Так, 17-річний шведський підліток пережив анафілактичну реакцію, яка включала кропив’янку, ангіоневротичний набряк язика та обличчя і задишку, через 15 хвилин після вживання чіпсів халумі, виготовлених із козячого молока. Тижнем раніше після вживання цих самих чіпсів він відчував свербіж у горлі. А за місяць до нападу анафілаксії пацієнт спокійно їв сир із козячого молока. 

Як з’ясувалося, роком раніше родина хлопця почала використовувати мило, що містило 0,5% козячого молока, для лікування атопічного дерматиту. Цей засіб викликав у підлітка кропив’янку, але він продовжував періодично застосовувати його.

У ході обстеження у хлопця виявили високий рівень IgE до козячого та овечого молока. Таким же був результат аналізу, зробленого його старшому 22-річному брату, — він теж використовував мило на основі молока кози.

Як і у молодшого члена родини, засіб викликав у нього місцеву кропив’янку, почервоніння та свербіж шкіри. А анафілактична реакція, яка включала генералізовану кропив’янку та свербіж у горлі, виникла у цього пацієнта після вживання сиру фета з козячого молока. 

Слід зазначити, що однояйцевий близнюк молодшого брата, який також мав атопічний дерматит, але жив далеко від дому та не контактував із «лікувальним» милом, не відчував жодних симптомів при вживанні продуктів з козячого та овечого молока.

Тож лікарі припустили, що саме засіб гігієни на основі молока кози став першопричиною сенсибілізації до цього харчового продукту. 

Своєю чергою австралійські науковці повідомляють про випадки алергії на козяче молоко у людей, які використовували засоби для лікування шкірних захворювань на його основі. У період із 2016 по 2019 рік ідентифіковано семеро таких пацієнтів, шестеро з яких мали атопічний дерматит, а п’ятеро — алергічний риніт.

Усі семеро показали позитивний результат із прик-тестом з екстрактом козячого молока та йогурту з молока вівці. Троє також дали позитивну реакцію на козяче й овече молоко, а четверо – на моцарелу з буйволиного молока, коров’яче або верблюже молоко. 

Крім того всі ці пацієнти мали високий рівень специфічних антитіл до молока як кози, так і вівці, та  показали незначну перехресну реакцію на молоко корови. 

Діагностика алергії на козяче молоко: допоможуть ALEX та FOX

Отже, якщо ви вживаєте козяче молоко або користуєтесь милом чи іншими засобам гігієни на його основі та помітили симптоми, характерні для алергії на цей продукт, обов’язково зверніться до спеціаліста. Адже тільки кваліфікований лікар-алерголог здатен визначити, чи дійсно йдеться про гіперчутливість до молока кози, чи, можливо, у вас інше захворювання.

Для цього передові алергологічні клініки використовують багатокомпонентний молекулярний тест ALEX. Завдяки йому можна підтвердити або спростувати наявність сенсибілізації як до білків козячого молока, так і до майже 300 молекул інших алергенів, що присутні в їжіпилкуспорах грибів, а також у хутрі та лупі тваринлатексіотруті комах та у кліщах домашнього пилу.

У разі, якщо алергія на козяче молоко підтвердиться, лікар призначить відповідне лікування. Воно обов’язково включатиме повну або часткову заборону цього продукту як в їстівних, так і у неїстівних формах.

Але якщо ALEX не виявить у вас сенсибілізації до білків молока кози, вам запропонують інші дослідження. Це може бути, зокрема, напівкількісний тест для визначення гіперчутливості FOХ. Він допомагає встановити харчову непереносимість 286 продуктів. 

Деякі симптоми цього захворювання, зокрема з боку шлунково-кишкового тракту, нагадують прояви харчової алергії. Але при цьому харчова непереносимість виникає не через збої в імунній системі, а внаслідок проблем із травною системою. 

Головна відмінність у тому, що симптоми алергії на козяче молоко та продукти з нього проявляються незалежно від обсягу спожитого. А харчова непереносність заявляє про себе лише тоді, коли ви з’їли більше, ніж здатен перетравити організм.

Лікування алергії на козяче молоко

Лікують алергію на козяче молоко, як і будь-яку харчову гіперчутливість, насамперед виключенням причинного продукту з раціону. Утім, обмежувати свій раціон самостійно не варто — це може вплинути й на перелік тих корисних речовин, які отримуватиме ваш організм. Правильне для вас меню має скласти лікар на основі результатів аналізів.

Коментарі
Loading...