Алергія на баранину залежить від групи крові та провокується укусами кліщів

0 78

Алергія на баранину зустрічається в півтора раза рідше, ніж реакція на інші види м’яса та білкові продукти: яйця, молоко, горіхи, рибу та молюсківСаме тому препарати з м’яса ягняти медики рекомендують як альтернативу сумішам з гідролізованого коров’ячого молока. 

Крім того, баранина є найкращим продуктом, який допоможе подолати анемію, нервові розлади, позбутися зайвої ваги. Це м’ясо містить калій, кальцій, фтор, цинк, йод, сірку, а також вітаміни D, Е, групи В. При тому, що в 100 г баранини лише 230 ккал. 

Але й про алергію на цей корисний продукт варто дізнатись.

Вівці належать до розряду парнокопитних. Випасаються в гірських регіонах. До року називаються ягнятами, дорослі особини, залежно від статі — баранами або вівцями. 

Величезна кількість порід овець розповсюджена по всьому світу. В Україні найбільший попит має м’ясо гірськокарпатської, сокільської, романівської, асканійської та цигайської порід.

Симптоми алергії на баранину

Виявляються, коли тіло людини виділяє хімічну речовину гістамін у відповідь на потрапляння білків м’яса в організм. При цьому відбувається розширення кровоносних судин, а також активація клітин, що продукують слиз. 

Це призводить до широкого спектра респіраторних, дерматологічних та шлунково-кишкових симптомів, включаючи:

Симптоми алергії на баранину можуть з’явитись раптово або протягом декількох годин після її вживання.

Швидкий їх прояв зустрічається вкрай рідко і свідчить про небезпечну для життя реакцію — анафілаксію. Якщо не вжити негайних заходів, вона може призвести до серцевої недостатності, запаморочення, шоку і навіть смерті.

Чому розвивається алергія на баранину

Як і для більшості харчових алергій, точна причина алергії на баранину не встановлена. Поки що не виділені й конкретні алергенні білки, які спричиняють реакції.

В групу ризику входять пацієнти з генетичною схильністю, певною групою крові, укусами кліщів у анамнезі, перенесеними інфекційними хворобами, харчовою алергією та атопічним дерматитом

Алергія на баранину найчастіше вражає людей з I та II групами крові. Вчені пояснюють це тим, що антигени в КРОВІ груп III та IV більше нагадують за будовою потенційно алергенні білки м’яса. Тому останні не викликають реакції імунної системи у власників ІІІ та ІV груп.

Але, хоча люди з I та II групами крові мають вищий ризик розвитку алергії на баранину, експерти вважають, що ключову роль все ж таки відіграють відповідні інфекції або алергії, які вже існують у людини. 

Вплив цукру альфа-гал на розвиток алергії

Коли справа стосується баранини чи іншого м’яса ссавців, алергеном може бути й специфічна молекула, відома як альфа-галовий цукор, або просто альфа-гал. Цей вуглевод присутній майже в усіх видах червоного м’яса, включаючи яловичину та свинину.

Ця молекула цукру не належить до його поширених форм, які входять до складу тортів, печива, інших солодощів. Тому немає сенсу перевіряти етикетки готових продуктів на вмісту альфа-галу.

Алергія на цей вуглевод виникає після укусу звичайного кліща. Саме він висмоктує кров ссавців, в м’ясі яких знаходиться альфа-галовий цукор. А коли живиться кров’ю людини, може ввести альфа-гал у нашу кров. Згодом людина, споживаючи так зване червоне м’ясо, стає чутливою до альфа-галу.

Важливі факти про алергію на баранину:

  • Якщо ви починаєте відчувати закладеність носа після вживання цього виду м’яса або вас турбують нудота та шкірні висипання, можливо, у вас справді алергія на баранину. 
  • У людини може розвинутись чутливість до баранячого м’яса у будь-якому віці.
  • Якщо у людини алергія на баранину, вона може реагувати також на м’ясо птиці.

Згідно з останніми дослідженнями, зовсім незначний процент дітей, які страждають на алергію до молока, також реагують на баранину. 

Перехресна реактивність баранини

Перехресна реактивність виявляється між бараниною, яловичиною та овечою шерстю. У науковій літературі також згадуються випадки можливого перехресту між алергенами баранини та епітелію кота.

Як діагностується алергія на баранину

При підозрі на алергію або непереносимість баранини лікар-алерголог призначить пацієнтові спеціальні тести. 

Молекулярний тест ALEX2 визначає чутливість не лише до баранини, а й до інших видів м’яса та птиці, а також інгаляційних, харчових алергенів. Точніше, IgE-опосередковану чутливість до 295 з них. 

А от інший тест — FOX — визначає наявність IgG-залежної чутливості до 286 продуктів, у тому числі баранини. Вважається, що такий тип чутливості пов’язаний із харчовою непереносимістю.

Досить часто з метою діагностики призначають прик-тест, зокрема натуральний. Під час нього крихітні часточки баранячого м’яса вводяться людині на шкіру. За наявності алергії в місці проколу з’являться набряк та почервоніння.
Також для діагностики харчової алергії та непереносимості використовують провокаційні проби з їжею. Це коли певна кількість продукту споживається пацієнтом під наглядом лікаря, причому дози поступово збільшуються.

Якщо ви не бажаєте чи не маєте змоги зробити тести, просто на деякий час виключіть баранину з раціону та обговоріть з лікарем можливість застосування елімінаційної дієти. У випадку покращення симптомів ви будете точно знати, що цей вид м’яса вам протипоказаний.
На основі результатів тестів лікар може розробити для вас індивідуальну дієту.

Профілактика алергії на баранину

На жаль, ліків проти алергії на баранину поки що не винайшли. Тому слід ретельно перевіряти етикетки на м’ясних продуктах, навіть якщо вони продаються в готовому вигляді. 

Будьте дуже обережні, коли їсте не дома. Повідомляйте персонал ресторану про алергію і розпитуйте про склад страв. 

Якщо діагноз «алергія на баранину» підтвердиться, вам доведеться шукати рецепти, до складу яких зовсім не входять це м’ясо, його похідні, а також інші продукти, заборонені лікарем.

Коментарі
Loading...