Алергія на кролятину виникає, коли людина не переносить білкові продукти

0 851

М’ясо кролика – один з перших прикормів, які педіатри рекомендують давати пригрудчам. Адже саме воно найкраще засвоюється та має у складі залізо, магній, калій, кальцій, фосфор, цинк, йод, вітаміни групи B. Та окрім корисних властивостей існує ще алергія на кролятину. І проявляється вона якраз з дитинства.

Кролики зустрічаються на всіх континентах, крім Антарктиди. Зі стародавніх часів люди полювали на них заради м’яса, використовуючи для цього пастки або дресированих тварин, таких як собаки та тхори. 

Сьогодні більша частина м’яса кроликів виробляється на тваринницьких фермах. Його світове вживання становить два мільйони тонн на рік. Цей вид продукції має високий вміст білку і низький — жиру.

Найбільше м’яса кролика на душу населення  припадає на мешканців Мальти, Італії та Кіпру. Найпотужнішими його виробниками є Китай, Росія, Італія, Франція та Іспанія.

До поширення вірусу міксоматозу кролик був популярним в Австралії, де розплодились величезні популяції цих тварин.

В Україні кролик зустрічається в м’ясних лавках або на базарних прилавках і, як правило, продається цілими тушками. Свіже і заморожене м’ясо кролика також доступне в деяких супермаркетах, хоча його вживання стає досить рідким явищем. 

З усіх видів м’яса лише кролятина засвоюється людським організмом на 90 %  та  позитивно впливає заразом на обмін речовин, роботу головного мозку, стан шкіри. 

Кролик — поширене м’ясо в марокканській кухні, де з нього готують традиційний тажин: тушковане м’ясо, приправлене родзинками та мигдалем

В китайській кухні кролик використовується в  провінції Сичуань. Там його тушкують, нарізають кубиками, роблять барбекю. Найбільший попит мають гострі кролячі голови.

Основні причини алергії

Алергія на м’ясо кролика трапляється зрідка. А от непереносимість може розвиватись, коли дитина не переносить інші джерела білка, через надмірне навантаження ферментативної системи шлунково-кишкового тракту м’ясом кролика під час відлучення від грудного вигодовування. Ще одна причина непереносимості — вживання великих порцій м’яса.  

Алергічну астму можуть також отримати люди,  професійна діяльність яких пов’язана з розведенням кролів. Пояснюється це тим, що всі три кролячі алергени (Ory c 1, Ory c 2 та Орі c 3) належать до класу ліпокалінів, знаходяться в хутрі та сечі тварини. 

Якщо у людини є інші види алергії, ймовірність появи небезпечної для життя анафілаксії, спричиненої укусом кролика або механічним подразненням, зростає в рази. 

Наприклад, лікар-науковець випадково поранився голкою, яку раніше вводили в тканину кроля, і через 15 хвилин у нього почалась серйозна анафілактична реакція.

Алергени кролика

Як вже сказано, їх три й всі є ліпокалінами. До цього сімейства білків належать більшість основних алергенів тваринного походження, що викликають респіраторну алергію. Вони присутні в рідинах і секретах організму.  Зазвичай алергени цього класу виявляють в м’ясній сироватці та слині тварин.

Окрім м’яса кролика, ліпокаліни зустрічаються у яловичині та в конині. А ще у сечі та епітелії собак, хом’ячків, мишей, щурів, морських свинок та в епітелії тарганів.

Хоча теоретично існує перехресна реактивність між ліпокалінами м’яса, практика показала, що перехрест між м’ясом яловичини та кролика виникає не дуже часто. Втім, таку ймовірність виключати не варто. 

Крім того, люди, чутливі до ліпокалінів кролика, можуть реагувати й на епітеліальні, тобто респіраторні, алергени вищеназваних тварин.

Інші реакції

Досить рідкісною інфекцією, пов’язаною з вживанням кролятини, є туляремія, або кроляча лихоманка. Нею може заразитись кролик, що контактував з інфікованим сородичем. 

Цим захворюванням можуть заразитись від тварини мисливці або м’ясники, вдихнувши бактерії під час зняття кролячої шкіри.

Як діагностується  алергія на кролятину

Є кілька способів. Це може бути натуральний прик-тест з кролячим м’ясом або ж молекулярні тести на алергію. Причому у цьому випадку молекулярних тестів може бути два. 

  • Визначити справжню алергічну чутливість першого типу допоможе тест АЛЕКС2, який встановлює наявність в крові IgE-антитіл до алергенів кролика. Тест одночасно здатен виявити сенсибілізацію до інших джерел ліпокалінів та загалом до 295 алергенів. Це 99, 9 % алергенів, відомих науці.
  • Інший тест, FOX, визначає IgG-залежну гіперчутливість пацієнтів до 286 харчових продуктів, у тому числі кролятини. Вважається, що цей тип гіперчутливості лежить в основі харчової непереносимості.

Спираючись на дані про ваші симптоми, а також на результати аналізів, лікар-алерголог розробить індивідуальну дієту. Вона дозволить уникати заборонених продуктів і при цьому отримувати повноцінне харчування.

Коментарі
Loading...