Алергія на лобі: причини, симптоми та лікування 

0 6 537

Алергія на лобі може бути викликана різними причинами. Наприклад, атопічним або контактним дерматитом, екземою чи псоріазом.

Існує також багато чинників неалергічного характеру, здатних спричинити появу висипань і навіть шишок на лобі. До цього переліку входять інфекційні та аутоімунні захворювання, тепловий удар і стрес.

Про найпоширеніші види висипань на лобі, спричинених алергією та не лише нею, методи їх діагностики та лікування читайте далі. 

Свербіж на лобі без висипань

В першу чергу може бути викликаний алергічною реакцією. Особам, які схильні до атопії й опинились на вулиці в сезон пилкування рослин, вдома треба вмиватись. Це прибере алергени.

Крім того, важливо уникати речовин-подразників або обмежувати контакт з ними. Окрім пилку, небезпечними можуть бути:

  • Засоби догляду за волоссям. У фарбах, шампуні, мусу або лаку можуть міститись агресивні хімічні речовини, що викликають свербіж, сухість шкіри або її подразнення. До цього переліку входять мінеральні олії, сульфіти, спирти та ароматизатори. Якщо є підозра, що новий продукт догляду за волоссям є причиною свербежу, треба негайно припинити ним користуватись.
  • Головний убір. Носіння шолома, капелюха, бандани або просто пов’язки на голові може викликати подразнюючий дерматит. Як правило, він пов’язаний з реакцією шкіри лоба на тканину або з потінням голови через носіння головного убору. Треба кілька днів не надягати нічого, що могло б викликати реакцію, аби простежити за симптомами.
  • Суха шкіра. Свербіння на лобі може бути спричинене сухою шкірою або прищами. Людям з подразненою сухою шкірою треба її вмивати та постійно наносити на місце подразнення пом’якшувальний крем. Коли процедура не допомагає, час звернутись до лікаря.

Свербіж лоба з висипаннями

Має багато причин: від різних видів алергії до інфекційних, шкірних захворювань та інших станів.

Алергічні реакції 

Бувають двох типів: алергічний контактний та атопічний дерматит. Обидва уражають лобну ділянку.

Контактний дерматит виникає в результаті взаємодії шкіри з речовиною, до якої людина має алергію. Проявляється такими ознаками:

Досить часто контактний дерматит нагадує кропив’янку, що з’являється при контакті шкіри з засобами гігієни чи косметики, які містять подразливі хімічні речовини.

Алергія на лобі у вигляді висипань може бути й симптомом харчової алергії.

До переліку найбільш поширених харчових алергенів входять:

Інші відомі алергени — це пилок, лупа домашніх тварин, ліки, особливо пеніцилін. А також холод, спека, сонячне світло, вода, фізичні навантаження.

Атопічний дерматит 

Інший тип алергічних висипань — атопічний дерматит, або екзема. Подібні висипання можуть бути червоними, сухими та сверблячими. З’являються у вигляді плям на лобі.

Аутоімунні захворювання

Виникають внаслідок надмірної реакції імунної системи на клітини свого ж організму. Мають величезний перелік симптомів, до яких належать й висипання на лобі. 

Наприклад, псоріаз. Це хронічне аутоімунне захворювання проявляється червоними плямами з лусочками на шкірі голови. 

Висипання при псоріазі то з’являються, то зникають, і найчастіше залежать від факторів навколишнього середовища, а також стресу.

Інфекційні захворювання

Причиною висипань на лобі можуть бути інфекції або вірус. В таких випадках обов’язковий візит до лікаря для діагностики та лікування.

Бактеріальний стафілокок 

Цей тип інфекції провокується бактеріями, які живуть на шкірі. Це найпоширеніший тип її ураження.

Радше за все стафілокок може потрапити всередину шкіри через рану або поріз. Деякі види інфекції спричиняють появу прищів з гнійним вмістом.

Вітряна віспа

Видимі ознаки цього захворювання — сверблячі висипання, плями на шкірі та пухирі, заповнені рідиною. Вони постійно тріскаються і вкриваються кіркою. 

Крім висипань недуга супроводжується лихоманкою, швидкою втомлюваністю та головним болем. Вітряна віспа заразна, особливо протягом першого тижня.

Кір

Висипання, викликані кором, з’являться після появи явно виражених симптомів, таких як:

У пацієнта також може бути кашель та прищі у роті.

Червоні нерівні висипання розташовуються по лінії росту волосся на лобі. Потім поширюються по всьому тілу і зникають через кілька днів.

Імпетиго

Викликається стрептококами групи A. Уражає не лише горло, але й шкіру. Проявляється у вигляді маленьких сверблячих плямок на обличчі, які сочаться.

Ця стадія найбільш заразна. З часом плямки вкриються кіркою і набудуть жовтуватого відтінку.

Імпетиго, як правило, з’являється в теплі місяці року.

Фолікуліт

Виникає при інфікуванні або подразненні волосяного фолікула. Утворене висипання може бути червоним з гнійним вмістом.

Спричинити фолікуліт можуть:

  • стафілокок;
  • порушення шкірного бар’єра косметичними засобами;
  • надмірний ріст дріжджових бактерій;
  • подразнення після гоління;
  • зниження імунітету.

Стригучий лишай 

Грибкова інфекція, яка проявляється у вигляді круглих або кільцевих висипань. Червоні сверблячі лусочки спочатку маленького розміру і поширюються кільцями на лобі. 

Захворювання заразне. Стригучий лишай може передатися через головний убір або подушку. 

Оперізуючий лишай

Викликаний тим же вірусом, що і вітряна віспа. Починається з болючого відчуття печіння, через кілька днів розвивається утворенням невеликих пухирів. З часом вони лопаються, вкриваються кіркою. На цій стадії зберігаються протягом місяця. 

Інші шкірні захворювання

До них належать:

  • Акне. Шкірне захворювання, від якого страждає чи не третина людей світу. Особливо підліткового віку. Викликається закорковуванням пор. Вони можуть інфікуватись, якщо в них потрапляють бактерії. Прищі стають червоними з елементами запалення. Якщо інфекція під шкірою, вугрі схожі на червоні вузлики. 
  • Лупа. Через неї теж на лобі можуть з’явитись свербіж та лущення. Це відбувається, коли на шкірі багато дріжджів, вона подразнена хімічними речовинами чи надлишком жиру. 
  • Розацеа. Хронічне захворювання, яке викликає почервоніння обличчя та шишки на лобі. Висипання можуть спричинити алкоголь, певні продукти, сонце або стрес. Найбільш схильні до захворювання жінки, люди зі світлою шкірою та особи середнього віку.

Інші причини висипів

Висипання на лобі можуть бути результатом впливу тепла, поту або сонця. В такому випадку у людини з’являються рожеві шишки, пухирі. Або шкіра набуває рожевого чи червоного відтінку.

Дуже шкідливо підставляти шкіру під палюче сонце, не користуючись сонцезахисним кремом або захисним одягом.

Алергія на лобі через стрес 

Так, стрес здатний викликати не тільки емоційний дискомфорт, а ще й цілком фізичні симптоми. Наприклад, висипання, які ще більше його підсилюють.

Висипання, обумовлені стресом, як правило, цілком безпечні й можуть лікуватись вдома. Але якщо у людини вже є захворювання шкіри, такі як псоріаз або розацеа, стрес лише погіршить симптоми. 

Річ у тім, що організм у стресовому стані починає виділяти додаткові хімічні речовини: нейропептиди та нейротрансмітери. Вони викликають запалення, підвищену чутливість, подразнення шкіри.

Стресові висипання приймають форму кропив’янки або пухирів та рубців. Кропив’янка може з’явитись на будь-якій частині тіла, в тому числі й на лобі.

Ділянки, уражені нею, як правило червоні, набряклі, злегка випуклі. Плями можуть бути розміром з кінчик олівця або з ціле блюдце. Іноді ранки об’єднуються, утворюючи рубці.

Висип при кропив’янці свербить. Людина може відчувати поколювання або печіння при дотику до нього.

Хоча ці симптоми зустрічаються зрідка, вони можуть зберігатися понад шість тижнів. В такому випадку кропив’янка вважається хронічною.

Іноді алергія на лобі у вигляді кропив’янки минає сама по собі, без лікування. Варто просто заспокоїтись. 

Якщо це неможливо, свербіж допоможуть зменшити безрецептурні антигістамінні препарати. Також помічним буде прохолодний душ.

Якщо симптоми погіршуються або тривають довше шести тижнів, слід проконсультуватись з лікарем.

Ліки та алергія на них

Висипання на лобі можуть виникнути через ліки, які людина вживає. Або під впливом сонця, коли пацієнт приймає препарати, що підвищують чутливість до світла.

Синдром Стівенса-Джонса

Має вигляд червоних або пурпурних висипань, супроводжується симптомами, схожими на грип. При такому стані знадобиться негайна медична допомога.

Прищі у немовлят

Висипання у немовлят радше за все пов’язані з одною з перерахованих вище причин. Або можуть бути фізіологічними. 

Зокрема, міліа, або акне новонароджених, — нормальний стан шкіри, який не потребує лікування. 

Тому при появі висипань треба звернутись до лікаря. Він огляне дитину і розпитає про інші симптоми. Деякі шкірні висипи супроводжуються діареєю, лихоманкою та блювотою.

Висипання на лобі при ВІЛ

Висипання — один з найбільш поширених побічних ефектів ліків проти ВІЛ-інфекції. Крім того, через знижений імунітет такий хворий може бути сприйнятливішим до більшості перерахованих вище хвороб. 

Висипання на лобі при вагітності

Під час вагітності гормональні зміни супроводжуються потемнінням шкіри (мелазмою), а також появою прищів. Після пологів шкіра має стати нормальною.

Одним зі станів, пов’язаних зі шкірою під час вагітності, є холестаз. Це коли підвищений рівень гормонів заважає жовчі проходити через протоки.

Холестаз може призвести до сильного свербежу шкіри на лобі, а також руках і ногах. В такому випадку слід негайно звернутись до лікаря.

Діагностика висипань на лобі

Проводиться сімейним лікарем або дерматологом. Звертатись до них треба, якщо висипання не минають або супроводжуються іншими симптомами. Лікар детально ознайомиться зі скаргами та призначить необхідні аналізи.

Алергія на лобі та інші висипи: як лікувати

Методи лікування висипань на лобі визначаються їх причиною.

  • Інфекції або грибок. Призначають рецептурні антибіотики або протигрибкові препарати.
  • Хронічні стани, такі як атопічний дерматит, розацеа та псоріаз, вимагають уникнення тригерів.
  • Контактний дерматит потребує відмови від продуктів та речовин, котрі викликають подразнення чи алергію.
  • При теплових висипаннях, сонячних опіках та прийманні фотосенсибілізаційних препаратів головною умовою є захист шкіри від дії сонячних променів.
  • Акне та інші шкірні захворювання. Потребують використання крему для місцевого застосування або ліків, рекомендованих для конкретного стану.

Перш ніж розпочати лікування будь-яких висипань на лобі, проконсультуйтесь з лікарем. Важливо переконатись, що ви використовуєте правильні методи.

За медичною допомогою необхідно звертатись, коли ви підозрюєте, що висипання є симптомом серйознішого захворювання. 

А також коли висип:

  • схожий на акне;
  • сильно болить;
  • супроводжується лихоманкою або грипоподібними симптомами;
  • перетворюється на пухирі;
  • може заразити інших, наприклад немовля.

Також варто порадитись з лікарем, якщо висипання тривають протягом значного проміжку часу.

Коментарі
Loading...