10 причин, з яких свербить шкіра голови, і як їх позбутись

0 7 726

Коли шкіра голови свербить, важко думати про щось інше, окрім цього відчуття. Вам здається, що свербіж шкіри голови ніколи не скінчиться. Втім, полегшення можливе. Позбавлення від сверблячки починається зі встановлення її причини. 

Ось 10 причин, які викликають свербіння шкіри голови. І поради лікарів щодо того, як шукати полегшення цього стану.

Лупа

Якщо шкіра вашої голови суха, свербить, і ви бачите лусочки на волоссі або одязі, у вас може бути лупа.

Як її позбутись: допоможуть шампунь від лупи й лікування шкіри голови.

Реакція на продукт по догляду за волоссям

 Свербляча, суха шкіра голови, що лущиться, може вказувати на те, що вам потрібно краще змивати шампунь та інші засоби догляду зі свого волосся. Якщо залишати шампунь на шкірі голови, згодом він може викликати подразнення.

Коли ви не тільки відчуваєте свербіж шкіри голови, а ще й спостерігаєте висип, можливо, у вас алергічний контактний дерматит. Він часто зустрічається у людей, які фарбують волосся. Поширеною причиною дерматиту є інгредієнт барвника під назвою парафенілендіамін (PPD), який міститься в чорних фарбах для волосся.

У вас також може бути алергія на шампунь, кондиціонер або інший продукт, який контактує зі шкірою голови. В цьому випадку може з’явитися висип в будь-якому місці на шкірі тіла, в тому числі – й на голові.

Щоб зупинити свербіж, ви маєте припинити використання продукту, який викликає реакцію. Якщо вам важко його визначити, з цим допоможе лікар-дерматолог.

Кропив’янка 

Це червоні, підведені й дуже сверблячі пухирі, які можуть утворюватися в будь-якому місці на епідермісі тіла, включаючи голову. Кропив’янка, як правило, минає протягом декількох годин після появи. 

Втім, іноді вона може зникати, а потім знову з’являтись. Якщо кропив’янка не проходить довше 6 тижнів, її вважають хронічною.

Інколи кропив’янка минає сама по собі. Але якщо висип залишається на тілі тривалий час, вам необхідне лікування.

Педикульоз

Свербіж шкіри голови є найбільш поширеним симптомом педикульозу. Це хвороба, викликана присутністю на тілі вошей, зокрема головних (Pediculus humanus capitis). 

Якщо ви підозрюєте, що свербіж викликають воші, попросіть кого-небудь перевірити наявність цих крихітних комах на вашому волоссі та шкірі голови.

У цьому випадку свербежу ви позбудетесь лише разом із вошами. Щоб вивести їх, можна використовувати протипедикульозні засоби  — шампуні, мазі, мила, аерозолі та ін. 

Не знаєте, який засіб вибрати? Зверніться до сімейного лікаря. 

Часто, щоб позбавитись вошей, пацієнти вибирають радикальний спосіб — стрижку під нуль. Якщо такий спосіб боротьби із педикульозом для вас прийнятний, можете вдатися і до нього.

Короста

Свербіж – найпоширеніший симптом корости. І він може бути настільки інтенсивним, що не дасть вам спати вночі.

Короста викликається крихітним кліщем — коростяним свербуном (Sarcoptes scabiei). Якщо цей кліщ потрапить на вашу шкіру голови, вона може почати сильно свербіти. І саме вночі, у період спокою хазяїна, пригрітий у постелі коростяний свербун стає активнішим.

Щоб отримати лікування, спочатку переконайтеся, що у вас дійсно короста. Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря або дерматолога. Вони підберуть ліки, найкращі саме у вашій ситуації.

Стригучий лишай голови

Це інфекція, викликана грибком. Якщо ви заразитесь стригучим лишаєм і він з’явиться на шкірі голови, то, скоріше за все, вражена ділянка стане червоною і вкриється значним висипанням.

Щоб отримати полегшення від цього стану, насамперед потрібен точний діагноз, який може встановити лише лікар-дерматолог. Він же припише й специфічне лікування стригучого лишаю.

Псоріаз шкіри голови

 У близько 50 % людей, які страждають на пустульозний псоріаз, симптоми з якогось моменту проявлятимуться і на шкірі голови. Ураження можуть виглядати як червонуваті плями, лущення, схоже на лупу, сріблясто-біла луска. І шкіра на цих ділянках може ставати сухою. 

Псоріаз голови часто свербить. А свербіж варіює від слабкого до інтенсивного.

Існує багато способів лікування псоріазу шкіри голови. Деякі люди отримують полегшення від лікувального шампуню або засобів у інших формах, які можна купити без рецепта.

Атопічний дерматит

 Якщо у вас тип екземи, відомий як атопічний дерматит, він може розвинутися і на шкірі голови. Це проявиться як почервоніння і лускатість. Деякі люди кажуть, що їхня голова «горить» і при цьому дуже часто свербить.

Полегшення може принести лікування атопічного дерматиту в цілому. Оскільки шкіра на вашій голові відрізняється від шкіри в інших місцях тіла, краще звернутися до дерматолога, щоб отримати відповідне лікування.

Проблеми з нервами

Сильний свербіж шкіри голови без ознак висипу або іншої шкірної реакції може бути проявом проблем з нервовою системою. Ваш лікар може припустити, що у вас нейропатія. 

Це загальна назва різних дегенеративно-дистрофічних змін периферичних нервів. Захворювання, які можуть вплинути на ваші нерви, включають оперізувальний лишай і діабет.

Якщо у вас спостерігалось випадання волосся, яке залишило глибокі рубці, або травми шкіри голови, то шрами від них можуть пошкодити нерви. Це ураження може спричинити свербіж шкіри голови.

Полегшення симптомів можна отримати тільки через лікування, яке призначить лікар-дерматолог.

Рак шкіри 

Викликати сверблячку також може рак шкіри. Підтвердить свербіж, спричинений ним, лікар-дерматолог. Такі фахівці мають досвід діагностики раку шкіри й можуть сказати, чи потрібно вам обстежуватися щодо цієї недуги, чи причиною свербежу є щось інше.

Тепер ви знаєте про 10 станів, які можуть викликати свербіж шкіри голови. Але існують й інші. Якщо у вас виникла складність із з’ясуванням причини виникнення свербежу, обов’язково відвідайте лікаря-дерматолога. Він поставить точний діагноз і складе план лікування з урахуванням ваших потреб.

 

Коментарі
Loading...