Алергія у немовлят: причини, прояви, лікування та профілактика

0 10 509

Алергія у немовлят може з’явитись з різних причин. Дитячий організм сприймає звичайні чинники, такі як їжа, пилок, домашній пил або мило, як ворожих агентів, і починає виділяти проти них хімічні речовини. Ці сполуки викликають подразнення шкіри.

Встановлення причини алергії у немовлят або їх підвищеної чутливості до певних факторів може попередити появу симптомів в майбутньому. 

Щоб дізнатись більше про подібні реакції у малюків й способи профілактики та лікування цих проявів, читайте далі.

Екзема (атопічний дерматит)

Алергія у немовлят фото

Атопічний дерматит (АД) — одне з найпоширеніших захворювань у немовлят. Найчастіше педіатри мають справу саме з такою патологією.

Лікарі досі не знають точної причини появи екземи, але її прояви можуть бути пов’язані з поєднанням генетичних факторів та чинників навколишнього середовища. 

Зокрема, однією з доведених причин виникнення АД є генетичний дефект, пов’язаний із дефіцитом у шкірі білка філагріну. Саме цей білок обумовлює формування нормального шкірного бар’єра.

Викликати загострення цього захворювання можуть їжа, одяг малюка, мило та неправильний догляд за шкірою, а також піт. Висипання при екземі складаються з крихітних червоних пухирців або виглядають як полущена суха шкіра.

У немовлят, молодших 6 місяців, спостерігається й себорейний дерматит. Спричинені ним висипання, як правило, з’являються на шкірі голови, обличчі та на лобі. І їх часто плутають з проявами атопічного дерматиту

Він, своєю чергою, може проявлятися висипом під колінами, на животі та в ліктьових згинах. Це характерно для малюків від 6 місяців до року.

Папульозна кропив’янка

Це локалізована алергічна реакція на укус паразитів. Викликають її напади комарів, кліщів або клопів.

Найчастіше захворювання уражає дітей віком від 2 до 6 років, але така кропив’янка може виникнути й у немовляти.

Висип при папульозній кропив’янці виглядає як група червоних шишок. Деякі пухирі можуть бути заповнені рідиною. 

Триває захворювання декілька днів або тижнів.

Кропив’янка

Виникає, зокрема, коли в організмі розвивається алергія на певний подразник й провокує виділення гістаміну. Саме ця хімічна речовина може призвести до розвитку симптомів кропив’янки й зумовити інші прояви алергії.

Кропив’янка нагадує сверблячі випуклі плями на шкірі. Вони бувають різними за розміром та формою, але найчастіше червоними або рожевими з тонкою червоною облямівкою.

Кропив’янка може розвиватись на будь-якій ділянці тіла і часто виглядає, як опік від вжалення кропивою.

Алергія у немовлят через побутові чинники

Викликати алергію у немовляти також може улюблена м’яка іграшка. Саме в ній накопичується велика кількість пилу, а точніше, пилових кліщів.

До переліку побутових алергенів входять також:

На побутову, або цілорічну алергію, страждає кожна шоста дитина. Симптоми такі ж, як і при сезонній алергії, або полінозі: нежить, закладеність носа, чхання та екзема.

Позбутись цих проявів можна, дотримуючись таких правил:

  • Змінюйте фільтри у вентиляційній системі помешкання не рідше разу на місяць.
  • Відмовтесь від килимових виробів.
  • Регулярно підмітайте та пилососьте квартиру.
  • Використовуйте антиалергенні чохли на блискавках для матраців та подушок.
  • Періть білизну кожні 2-3 тижні в гарячій воді.
  • Щотижня складайте м’які іграшки в пластиковий пакет і тримайте його в морозильній камері не менше 5 годин. Це допоможе знищити пилових кліщів.

Користуючись зволожувачами повітря, не допускайте, щоб вологість у приміщенні була вищою за 50 %. Це збільшить ризик появи плісняви та пилових кліщів.

Харчова алергія

алергія на силікон

Це найбільш розповсюджена алергія у немовлят. Останніми роками поширеність харчової алергії зростає. Вважається, що її прояви в Україні має більшість дітей до року. 

Ознаки цього виду реакцій включають шкірні, респіраторні та кишкові симптоми:

  • кропив’янку;
  • свербіж;
  • кашель;
  • блювоту;
  • пронос;
  • кров у випорожненнях;
  • утруднене дихання, хрипи.

Одним з головних провокаційних факторів харчової алергії є білки коров’ячого молока. До переліку інших, не менш поширених алергенів, входять:

Харчова алергія у немовлят може викликати раптові серйозні симптоми, котрі загрожують життю. Наприклад, у дитини можуть виникнути проблеми з диханням і різке падіння артеріального тиску, які можуть спричинити анафілактичний шок. 

Інші ознаки розвитку цього стану — поблідла липка шкіра та запаморочення. Якщо ви помітили одну з перерахованих ознак анафілаксії, слід негайно звернутись до лікаря.

Надалі, якщо виникатимуть подібні випадки, ви повинні мати з собою дозатор адреналіну. Його дитині пропише лікар. 

Майте на увазі, що часто виникає двофазна анафілаксія. Тобто протягом 1-3 діб у дитини може розвинутись повторна анафілактична реакція. Це означає, що після покращення симптомів раптово настає погіршення. 

В такому випадку знадобиться повторна доза адреналіну. Саме тому батькам, діти яких страждають на харчову алергію, потрібно мати при собі два дозатори адреналіну. 

При помірних алергічних реакціях лікувати немовлят можна антигістамінними препаратами. Але робити це необхідно під ретельним наглядом педіатра.

Прикорм у немовлят: за та проти

Тема віку, з якого немовлятам дозволене введення до раціону потенційно алергенних продуктів, вивчається з 1990 року. Ще на початку 2000-х Американська академія педіатрії опублікувала заяву, в якій рекомендувалось давати дітям з атопічним дерматитом коров’яче молоко з віку 1 рік, яєць — з 2 років, а горіхи та рибу — з 3 років. Ця позиція академії пояснювалась збільшенням ризику алергічних захворювань у немовлят через несформованість їх імунітету і  легку проникність кишківника.

Але буквально через декілька років після випуску цих рекомендацій медики почали публікувати нові дослідження. Вони повністю спростовували твердження про доцільність відстроченого введення продуктів, що найчастіше викликають алергію.

  • Аналіз даних 2 500 нідерландських немовлят показав, що затримка із введенням заборонених продуктів, навпаки, викликає екзему та атопію у дітей віком до 2 років. 
  • А ретроспективний огляд даних всіх немовлят, які народились в Манітобі (США) в 1995 р., не виявив підвищеного ризику харчової алергії у недоношених дітей. Це спростувало твердження щодо незрілості імунної системи та ШКТ у немовлят.

На додаток до нових досліджень, котрі показали, що пізніше введення прикорму підвищує ризик розвитку алергії, вчені висунули гіпотезу подвійної дії алергенів. Тобто за наявності в дитини АД у неї може виникнути сенсибілізація до заборонених продуктів. 

Це означає, що у випадку пізнього знайомства з твердою  їжею організм дитини почне постійно сприймати її як алерген.

За результатами свіжих даних Американська академія педіатрії випустила нову заяву. В ній рекомендується не уникати будь-яких алергенних продуктів дітям вже до року. 

Отже, сучасна позиція лікарів полягає в тому, що

введення прикорму алергенними продуктами малюкам у віці до року значно зменшує ймовірність виникнення харчової алергії.

Правила введення алергенних продуктів 

З метою максимальної безпеки та ефективності при введенні алергенних продуктів слід дотримуватись кількох правил:

  • Давати нову їжу можна лише в той період, коли малюк абсолютно здоровий.
  • Уважно стежити за дитиною протягом 2 годин після того, як вона скуштувала алергенний продукт.
  • Перерва між введенням потенційно небезпечного прикорму має складати 3-5 днів. Так буде легше виявити реакцію на певний продукт.
  • Починати потрібно з маленької дози твердої їжі, поступово збільшуючи її кількість.

Якщо, наперекір всім зусиллям, у вашого малюка діагностували харчову алергію, тримайте його якомога далі від проблемних продуктів. 

Деякі діти переростають харчову алергію, але в інших вона може тривати протягом життя. Тоді вам треба буде перевіряти всі етикетки на предмет прихованих інгредієнтів та з обережністю замовляти страви в ресторані.

Профілактика висипань

Не всі реакції у малюків потребують лікування. Наприклад, незначні висипання можуть зникнути протягом декількох годин самі по собі. 

Якщо ж висипи викликають помітний дискомфорт, дотримуйтесь цих правил:

  • Уникайте тригерів: мийні засоби та ароматизовані лосьйони часто подразнюють дитячу шкіру. Тому замість них краще обирати гіпоалергенні продукти.
  • Купайте дитину засобами без віддушок. Після використання м’якого мила без запаху промокніть шкіру малюка, уникаючи тертя.
  • Наносьте на шкіру дитини після купання гіпоалергенний пом’якшувальний крем. Це допоможе запобігти сухості шкіри.
  • Використовуйте  крем з 1% гідрокортизону для лікування шкірних висипань, пов’язаних з екземою та іншими алергічними реакціями. Але перш ніж лікувати немовля таким чином, проконсультуйтесь з лікарем.
  • Убезпечте малюка від подряпин: спеціальні рукавички-мітенки не дадуть йому постійно дряпати сверблячі висипи. Адже механічне подразнення може пошкодити шкіру і призвести до появи інфекції.

Ведіть щоденники харчування мами та немовляти. Для дитини, яка знаходиться на грудному вигодовуванні та яка починає отримувати прикорм, це допоможе виявити небезпечні продукти. Включаючи ті, що споживає мама.

Коментарі
Loading...