Алергія на кутю: що робити, аби святкувати, а не хворіти?
Кутя. Хто ж не любить цю обрядову страву, яку ми їмо на Різдво? Але окрім поваги до куті як до ритуального наїдку, покликаного зберегти та вшанувати пам’ять про предків, у народі побутує думка і про її важкість для перетравлення. Відтак читайте далі про те, кому загрожує алергія на кутю. Та чому це – часта проблема людей з алергією і харчовою непереносимістю.
Святвечір напередодні Різдва, найголовнішого релігійного родинного зимового свята, не обходиться без куті. Ця обрядова страва покликана нагодувати рід, предків, яких родина згадує та поминає. Зокрема, і у вечір перед Різдвом.
Основою куті є коливо, тобто їжа для померлих. Її обов’язковими складовими мають бути зерно, мед та мак.
За традицією кутя ділиться на:
- Різдвяну. Готується з додаванням різних інгредієнтів та вживається у Святвечір.
- Передноворічну. Подається перед Новим роком, присмачена вершковим маслом або просто вершками.
- Голодну. Ставиться на стіл у Водохреща, складається із зернової основи та меду.
Втім, основні складники куті є у списку як найважливіших алергенів світу, так і в переліку відомих науці продуктів, що викликають харчову непереносимість.
Алергенні складники куті
Типовими складниками куті здавна є пшениця, мак, волоські горіхи, мед та родзинки. В деяких рецептах до страви пропонують додавати курагу та лимонну цедру. Все перелічене – відомі та давно описані алергени.
Крупи
Краще підібрати найменш алергенну основу. Тобто рис. Вважається, що алергія на рис виникає не так часто.
Однак і до складу рису входить з десяток алергенів, в тому числі білки зберігання насіння, важкостравні білки перенесення ліпідів та білки-інгібітори ферментів. Останні також важко перетравлюються і потенційно викликають як алергію, так і харчову непереносимість.
Проте, на відміну від пшениці, рис не містить глютену. Саме пшениця є основним джерелом цього рослинного білка. Глютен протипоказаний людям, які потерпають від алергії на пшеницю або від целіакії. Через наявність як глютену, так і інших алергенних білків, зокрема гліадіну, пшениця включена до топу 14 найбільш алергенних продуктів світу.
Крім того, при споживанні пшениці може виникнути непереносимість глютену без целіакії.
Відтак пшенична кутя може викликати ряд алергічних симптомів:
- алергічний риніт або закладеність носа;
- загострення астми;
- загострення атопічного дерматиту, або екземи;
- кропив’янку (сверблячі висипання та набряки);
- нудоту, діарею та блювання;
- подразнення та набряк губ, язика або обличчя;
- свербіж очей та сльозотечу;
- здуття живота.
Білки пшениці є й тригерами анафілаксії ‒ системної алергічної реакції, яка може закінчитись смертю. Це ж зовсім не те, що б ви хотіли мати на святкове застілля, еге ж?
Ознаками анафілаксії можуть бути:
- набряк та стиснення в горлі;
- утруднене ковтання та дихання;
- стискання та біль у грудях;
- слабкий пульс;
- критично низький тиск;
- запаморочення;
- втрата свідомості;
- колапс.
В разі виникнення важких симптомів, які швидко розвиваються, застосовуйте дозатор адреналіну та негайно викликайте швидку.
Мед
Порада додати куті меду не може бути актуальною для тих, хто має чутливість до самого меду та пилку рослин, з якого він збирається. Людям з алергією на мед краще замінити його звичайним цукром.
Якщо цього не зробити, свято можуть затьмарити:
- нудота;
- блювання;
- кропив’янка;
- свербіж та висипання.
У важчих випадках алергія на кутю з медом може викликати анафілаксію, симптоми якої описані вище.
Горіхи
Без цієї складової кутя втрачає смакові якості. Але й деревні горіхи входять до списку найбільш поширених алергенів. Відтак вони протипоказані людям з клінічно доведеною алергією до даного продукту.
Алергія на горіхи, як правило, пов’язана з:
- висипаннями;
- свербежем;
- набряком обличчя, язика та губ.
Горіхи, зокрема волоські, також містять білки зберігання та білки-переносники ліпідів, здатні призвести до розвитку анафілаксії.
Мак
Тертий мак надає куті особливого смаку. Це досить корисний та калорійний продукт, який вбирає в себе всі соки землі та сонця. Але й він може становити небезпеку для чутливих людей.
Алергія на насіння маку зумовлена наявністю в ньому білків зберігання насіння. Але часто вона є вторинною і виникає як результат чутливості людини до пилку берези, полину та злаків.
Симптоми чутливості до насіння маку варіюють від легких місцевих до важких анафілактичних реакцій. У людини можуть спостерігатись блювота, кропив’янка, набряк язику та губ, розлади дихання.
Родзинки
Мають у складі повний набір поживних речовин. В них відсутній холестерин, тому родзинки призначають пацієнтам, які мають проблеми з серцем. А також тим, хто потерпає від високого кров’яного тиску.
Але якщо у вас алергія на плісняву або консерванти, до складу яких входять сульфіти (використовуються для продовження строку зберігання родзинок), краще відмовитись від даного інгредієнту. Адже й алергія на сульфіти є в переліку найбільш поширених реакцій гіперчутливості.
Крім того, білки, що входять до складу родзинок, мають підвищений рівень гістаміну. При висушуванні винограду ця властивість не зникає. Тому вживання родзинок у чутливих людей може викликати:
- закладеність носа;
- хрипи;
- печіння шкіри та висипання на її окремих ділянках;
- стиснення в грудях;
- втрату свідомості.
Навіть якщо замінити родзинки у різдвяній страві іншими сухофруктами, може виникнути алергія на кутю, спричинена пліснявою та сульфітами.
Крім того, після вживання сухофруктів у вас можуть виникнути проблеми з непереносимістю фруктози, які характеризуються здуттям живота та діареєю. Це рідкісне, але серйозне генетичне захворювання, при якому в організмі відсутній фермент, необхідний для розщеплення фруктози. Така патологія найчастіше діагностується у дітей і за відсутності лікування може викликати проблеми з печінкою та нирками.
Алергія vs непереносимість куті
Але не лише алергія може завдати клопоту при споживанні куті. Кожен з її інгредієнтів окремо і кутя як страва можуть викликати непереносимість.
Цей стан, як правило, характеризується кишково-шлунковими та шкірними проявами, що можуть бути схожими на алергічні. Але при алергії симптоми зазвичай виникають досить швидко. Якщо ж реакція починається більше, ніж через чотири години, вона, радше за все, свідчитиме про непереносимість продукту.
При цьому, якщо маєте алергію на складники куті, вживання її вам буде протипоказане. А от при непереносимості страву їсти можна. Але лише малими порціями.
Діагностика алергії та непереносимості куті
Отже, щоб зрозуміти, чи можна вам їсти бодай трохи куті, важливо встановити причину, з якої страва викликає у вас неприємні відчуття.
Відрізнити алергію від непереносимості допоможе лікар-алерголог. Він може провести шкірні прик-тести або провокаційні харчові проби зі складниками куті.
Але найшвидший метод – це багатокомпонентна молекулярна діагностика алергії. Вона одночасно дозволяє встановити наявність IgE-опосередкованої сенсибілізації до білків більшості, як не всіх, інгредієнтів куті. Саме цей тип сенсибілізації зумовлює симптоми істинної алергії.
Зокрема, молекулярний тест ALEX2 здатен визначити гіперчутливість до 295 молекул та екстрактів алергенів одночасно. В тому числі до пшениці, меду, маку, горіхів.
А от інший молекулярний тест – FOX – дозволяє встановити харчову непереносимість до 286 продуктів одночасно. Вона обумовлена наявністю в організмі антитіл IgG.
Профілактика алергії та непереносимості куті
Тож, щоб кутя допомогла вам та вашим родичам і друзям святкувати, а не хворіти, краще заздалегідь визначити, чи не маєте ви алергії або непереносимості складників традиційного смаколика.
Хороша новина полягає в тому, що в українських традиціях використовувати за основу куті не лише пшеницю та рис. Страву також готують з перловки, пшона і навіть бобальок – кульок із тіста.
Але якщо у вас алергія і на кутю з цих продуктів, то від неї точно доведеться відмовитися. А у разі непереносимості – вживати кутю лише маленькими порціями.
Ну і не переїдати на свята. Адже переїдання шкідливе загалом і може стати причиною шлунково-кишкових розладів, непереносимості гістаміну та загострення хвороб органів травлення.