Алергії на оцет не існує, але він може викликати симптоми, схожі на алергічні

0 2 315

В самому розпалі сезон заготівлі продуктів на зиму. Але для декого закручування банок з овочами та фруктами під забороною. Причина — алергія на оцет, а точніше, на один із його компонентів.

Симптоми таких реакцій часто нагадують справжню харчову алергію. Але насправді мають зовсім іншу природу.

Перелік інгредієнтів оцту,  до яких люди можуть мати чутливість, охоплює:

  • саліцилати,
  • гістаміни,
  • сульфіти,
  • оцтову кислоту.

Кожна з цих хімічних сполук може викликати симптоми алергії, що варіюватимуть від легких до важких.

Чутливість до саліцилатів

Саліцилати — це солі саліцилової кислоти. Вони від природи присутні в деяких харчових продуктах та напоях. Виробники використовують синтетичні форми саліцилатів у ліках.

Кількість саліцилатів залежить від типу оцту (наприклад, виноградний, яблучний) та його інгредієнтів. 

Для більшості людей саліцилати не лише абсолютно безпечні, але й корисні. Вони збагачені вітамінами та мінералами, які приносять неабияку користь здоров’ю.

Однак люди з чутливістю до саліцилатів можуть відчувати симптоми алергії після  вживання їх у значній кількості. 

Деякі пацієнти мають важку реакцію на ацетилсаліцилову кислоту в аспірині, але чутливість до аспірину та оцту як такого — зовсім різні речі. Просто саліцилати, як вже згадувалося, можуть бути присутніми у фруктовому оцті, отриманому з винограду або яблук.

Непереносимість гістаміну

Гістамін — ще одна сполука, яка часто зустрічається в продуктах та напоях. Також ця речовина природно синтезується в нашому тілі. 

Гістамін виконує величезну кількість функцій. Він відіграє важливу роль в запальних процесах, реакції організму на алергени та імунітеті. 

Але існує й непереносимість гістаміну. Це стан, при якому дана речовина не може ефективно метаболізуватись. 

Дослідним шляхом доведено, що значну роль у виникненні гістамінової непереносимості відіграють:

  • генетика,
  • дефіцит ферментів,
  • ліки,
  • запальні захворювання кишечника,
  • порушення мікробіому,
  • вживання дієтичних домішок.

До складу оцту, особливо виноградного, не просто входить гістамін.

Такий оцет ще може стати гістамінолібератором. Тобто стимулювати вироблення організмом людини власного гістаміну.

Таким чином, люди з непереносимістю гістаміну після вживання оцту або інших продуктів, що містять гістамін або сприяють його виділенню в організмі, можуть відчувати цілий ряд побічних ефектів. Від легких до важких. 

Йдеться насамперед про почервоніння обличчя та інших частин тіла, а також про шлунково-кишкові розлади та збої у роботі серця.

Сульфітна чутливість

Сульфіти — це хімічні речовини, які іноді використовуються як харчові домішки для кращого збереження продуктів.

Їх також додають в харчі та напої: вино, пиво, квас та оцет.

Більшість людей без проблем переносять помірну кількість сульфітів. Однак при чутливості до них може виникнути алергічна реакція.

Особливо це стосується пацієнтів з астмою та іншими видами алергій.

Фактично більшість симптомів чутливості до сульфітів імітують симптоми астми.

В деяких країнах вміст сульфітів вказується на упаковці. Європейський Союз та Управління по санітарному нагляду за якістю харчів та медикаментів (FDA) у США вимагають, щоб продукти, до складу яких входить 10 мг сульфітів на 1 кг ваги, підлягали маркуванню. 

Непереносимість оцтової кислоти

Якщо ви купуєте у магазині не фруктовий оцет, а столовий, будьте певні: саме оцтова кислота є його головним інгредієнтом.

Ця речовина — один з основних побічних продуктів ферментації етанолу або цукрів у рослинних продуктах. Хоча вміст оцтової кислоти у фруктовому чи столовому оцтах може варіювати, до складу останнього найчастіше входять 9 % кислоти.

Деякі дослідження показали, що ця речовина може бути корисною для здоров’я. Мається на увазі її антимікробна дія та здатність регулювати рівень цукру в крові.

Втім, деякі люди можуть страждати непереносимістю оцту. Але їх відсоток досить низький.

Не потрібно й забувати, що оцтова кислота — хоч і слабка, але кислота. І може бути небезпечною, коли потрапляє на шкіру, слизові оболонки очей, горла, стравоходу у великих концентраціях. Ця речовина здатна викликати й хімічні опіки.

Симптоми алергії на оцет

Залежатимуть від причини та ступеня реакції людини на компоненти оцту.

При чутливості до саліцилатів спостерігаються: 

  • астма, 
  • діарея, 
  • кропив’янка
  • поліпи в носі, 
  • закладеність носа, 
  • відчуття набряку.

У випадку непереносимості гістаміну:

Сульфітна чутливість проявляється астматичними симптомами, такими як кашель, задуха, свистяче дихання. Та іншими — діареєю, кропив’янкою, свербежем шкіри, нудотою.

Прояви непереносимості оцтової кислотиядуха, кропив’янка, закладеність носа.

Також важливо зазначити, що вживання великої кількості оцту або взаємодія з  ним можуть викликати побічні реакції: біль в животі, печіння очей, горла та шкіри. При тривалому або разовому контакті з великою кількістю оцту ця хімічна реакція може проявитись у кожної людини.

Тож хоча реакцію на оцет не можна назвати справжньою алергією, чутливість до нього, непереносимість оцту та його компонентів можуть викликати симптоми, схожі на алергічні. 

Деякі з найбільш поширених — астма, кропив’янка, свербіж шкіри та біль у животі.

Як лікується алергія на оцет

Вилікувати алергію практично неможливо. Однак лікар-алерголог підбере для вас симптоматичне лікування.

Крім того, оскільки людина може реагувати не на одну, а кілька сполук в оцті, таку чутливість важко діагностувати. 

Якщо ви підозрюєте, що у вас алергія на оцет, найкращим виходом буде звернення до алерголога, терапевта або дієтолога. Лікар допоможе виключити інші причини появи симптомів та запропонує варіанти лікування. 

Часто для боротьби з алергією на оцет досить просто виключити цей продукт з раціону. Або використовувати його в незначній кількості.

Якщо алергія викликана хімічними речовинами, що входять до складу оцту, наприклад, саліцилатами або гістаміном, можливо, доведеться припинити вживати й інші продукти.

Головне — в усьому слухати свого лікаря, адже лише він може підібрати пацієнтові оптимальну дієту.

Як не вживати оцет

Відмовитись від столового оцту досить легко. А от виявити готові продукти та напої, до складу яких він входить, буває набагато складніше

Оцет у харчах

Особам з чутливістю до оцту, якщо вони їдять не вдома, варто консультуватись з працівниками закладу харчування щодо вмісту цього інгредієнту у стравах.  

Як правило, містять оцет:

  • маринади,
  • приправи,
  • супи та рагу,
  • заправки для салатів,
  • соуси,
  • коктейлі.

Це далеко не повний список. До складу багатьох інших продуктів також може входити оцет. 

І не слід забувати, що деякі люди з алергією можуть переносити незначну кількість оцту без будь-яких побічних ефектів.

Виявити, яка кількість оцту дозволена пацієнтові, може тільки лікар.

Чим можна замінити оцет

Існує маса інгредієнтів та ароматизаторів, якими можна замінити оцет. 

Зокрема, вино й тамариндова паста, а ще соки: 

Не піддавайтесь спокусі замінити оцет іншими приправами, такими як соєвий або вустерширський соус. 

До складу деяких приправ може входити оцет або інші алергенні речовини. Тому краще не ризикувати, а дослухатись до порад лікаря, аби знайти безпечні замінники оцту у вашому раціоні. 

Якщо вважаєте, що у вас алергія на оцет, проконсультуйтесь з алергологом. 

Висновки:

Дослідження не доводять, що оцет викликає справжню харчову алергію. Однак його компоненти оцту можуть стати причиною неприємних симптомів, обумовлених непереносимістю певних речовин або чутливістю до них. 

Реакції на оцет варіюють від легких до важких.

З підозрою на непереносимість оцту або чутливість до нього зверніться до лікаря, щоб правильно діагностувати та лікувати свій стан.

Коментарі
Loading...