Алергія на журавлину нечаста, але може проявитись анафілаксією після фізичних вправ

0 1 160

Якщо маєте проблеми з нирками, лікар міг порадити вам вживати журавлину, журавлинний сік чи морс. Адже однією з корисних властивостей цієї ягоди є здатність запобігати утворенню каміння в нирках. А от алергія на журавлину — одна з її побічних дій.

Втім, якщо у вас виникла негативна реакція після вживання цієї ягоди, не поспішайте з діагнозом. Адже вже названими властивостями користь журавлини, або, говорячи науковою мовою, Vaccinium oxycoccus, не обмежуються. 

Зокрема, її використовують для лікування запалення підшлункової залози та гастритів, що супроводжуються пониженою кислотністю шлунку.

Завдяки вмісту кислот журавлина має здатність стримувати заселення сечовивідних шляхів та сечового міхура кишковою паличкою. А ще — запобігати інфікуванню шлунку бактеріями хелікобактер пілорі, які спричиняють розвиток виразки. 

Підсилює антибактеріальні властивості журавлини й танін, який сприяє виведенню бактерій з організму.

Окрім цього журавлина багата на вітамін С та антиоксиданти, які відіграють значну роль у боротьбі зі злоякісними новоутвореннями. Також вони запобігають пошкодженню ДНК та окисленню ліпідів у крові, яке призводить до утворення атеросклеротичних бляшок. А далі, як наслідок, — до розвитку інфарктів та інсультів. 

А регулярне вживання журавлини допоможе у профілактиці діабету та нейродегенеративних недуг, зокрема хвороби Альцгеймера.

Але, як і будь-які ліки, у тому числі природні, журавлина має й побічну дію. Проявляється вона, зокрема, у здатності цієї ягоди викликати алергію

Алергія на журавлину: в чому причини?

Як зазначають науковці, випадки алергічних реакцій на журавлину трапляються зрідка.

У світі відомо лише декілька пацієнтів із клінічно підтвердженою реакцією на журавлину. 

Реакція ця може бути спричинена відповіддю організму хворого на білки, подібні до алергенних білків яблука Mal d 1 та Mal d 3.

Імунна система розпізнає такі білки як чужорідні й небезпечні та реагує синтезом специфічних антитіл IgE проти них. Клітини, що продукують антитіла, посилюють імунну відповідь. Вони зв’язуються з прозапальними імунними клітинами, відомими як опасисті, і активують їх. Як наслідок відбувається викид гістаміну в кров.

Цей процес призводить до розширення судин та збільшення проникності капілярів. Рідини та токсини витікають на поверхню шкіри, що призводить до набряку, почервоніння та запалення.

Симптоми алергії на журавлину

Отже, основними симптомами алергії на журавлину, як при інших алергіях на їжу, є свербіж та кропив’янка.

При цьому червоні пухирці з блідим центром з`являються протягом 24 годин після вживання журавлини та можуть зосереджуватися на будь-якій ділянці тіла.

Крім того, на фоні вживання ягід у їжу може загострюватися екзема, або атопічний дерматит, — хронічне запальне захворювання шкіри. Його прояви зазвичай з’являються на колінах, ліктях, шиї та обличчі. 

Спричинений екземою висип має вигляд червоних пухирів, що надзвичайно сверблять. Також із них може витікати рідина. Підсихаючи, вона утворює скоринку, яка має схильність тріскатися. Інколи екзема може супроводжуватися й кропив’янкою.

Окрім цього, в науковій літературі описані випадки, коли після вживання журавлини розвивалася харчова анафілаксія, індукована фізичним навантаженням (ХАІФН). 

Так, 27-річна жінка протягом 12 років перенесла п`ять епізодів ХАІФН. Цим нападам передувало вживання різних фруктів: слив, винограду, журавлини, персиків, ожини та малини. У деяких епізодах фрукти вживались одночасно, тому точно визначити, який саме продукт спричинив напад, було неможливо. 

Але в одному випадку на сніданок жінка з`їла курку та картоплю із підливою з журавлиною. Після цього через 10 хвилин після початку активних фізичних вправ у неї з`явилася кропив’янка, локалізована на шиї та кистях. Висип частково зменшився після вживання антигістамінного засобу.

Чотири години по тому, коли як жінка з`їла білий виноград та почала активно танцювати, розвинулася й анафілаксія.

Прик-тест виявив у пацієнтки чутливість до персика, малини, журавлини, нектарину, ожини та чорного винограду. 

Оскільки анафілаксія, у тому числі індукована фізичними вправами, несе загрозу життю, цей стан потребує негайної медичної допомоги. В першу чергу — ін`єкції адреналіну.

При легших симптомах алергії на журавлину полегшити стан допоможуть антигістамінні та кортикостероїдні засоби, які індивідуально підбере ваш лікар-алерголог.

Профілактика алергії на журавлину

Оскільки повністю позбутися цієї недуги неможливо, вам доведеться повністю виключити журавлину з раціону. 

Окрім цього, ви маєте з обережністю вживати інші ягоди, що разом із нею належать до родини вересових. Зокрема вже згадані чорницю, брусницю та лохину.

Це ж стосується і яблук, до алергенних білків яких, як було зазначено вище, подібні алергени журавлини.

Відтак у людини, гіперчутливої до журавлини, може розвинутися перехресна алергія на яблука та/або інші ягоди родини вересових — і навпаки. Також журавлина може бути небезпечною для людей, яким призначено ліки для розрідження крові.

Дослідження показало, що вживання 250 мл журавлиного соку 3 рази на день протягом 2 тижнів призвело до помітного збільшення концентрацій саліцилурової та саліцилової кислот у сечі та плазмі. Як зазначають дослідники, наявність саліцилової кислоти в журавлині могло спровокувати кровотечу з летальним наслідком у пацієнта, який приймав варфарин та вживав журавлинний сік.

Коментарі
Loading...