Алергія на губах буває не лише від контакту з алергенами

0 4 185

Набряк губ, лущення, почервоніння та свербіж − всі ці чинники можуть свідчити, що у вас алергія на губах. Так вони реагують на деякі зовнішні та внутрішні подразники. Помаду, ліки, їжу або навіть… музичні інструменти.

Механізм розвитку такої реакції стандартний: антитіла IgE, що утворилися після контакту з причинним білком, з‘єднуються з рецепторами на опасистих клітинах імунної системи. А останні, своєю чергою, виділяють речовини, які провокують розвиток запалення та набряків. 

Основною такою речовиною, що виділяється при алергічній реакції, є гістамін. Він і обумовлює появу симптомів алергії. 

Описаний механізм виникнення алергічної реакції називають реакцією І типу. Але існують й інші типи гіперчутливості, від другого по четвертий. 

Алергія на губах: різновиди

Зокрема, появу алергічних проявів на губах можуть спричинити такі IgE-опосередковані (тобто І типу) реакції:

А от інші причини алергії на губах мають відмінну природу. Наприклад, алергічний контактний дерматит є клітинно-опосередкованою реакцією IV типу. А от розвиток екземи може залучати реакції й першого, і четвертого типів.  

Контактний дерматит

Алергічний контактний дерматит є частою причиною набряку губ і зустрічається частіше, ніж контактний стоматит. Більшість випадків хронічного дерматиту, або хейліту, також викликані алергічними контактами. Усі інші пов’язані з внутрішніми процесами, які відбуваються в організмі, і подразливими факторами.

Це захворювання частіше зустрічається у жінок, оскільки вони більше користуються косметикою для губ. У чоловіків може бути алергія на губах через зубну пасту, у людей похилого віку частіше виникає алергія на ліки, а у дітей – на їжу.

Основними тригерами є такі речовини:

  • губна помада та інша косметика для губ;
  • зубна паста, розчини для полоскання ротової порожнини, зубочистки;
  • метали, котрі використовуються для реставрації зубів;
  • ортодонтичні інструменти;
  • гумові рукавички;
  • ароматизатори;
  • консерванти.

Зовні контактний дерматит схожий на екзему. Губи можуть червоніти, тріскатись від сухості, лущитись та боліти. Уражатись можуть також кути рота. 

Якщо алергія викликана реакцією на музичний інструмент, в зоні його контакту з губами виникне подразнення.

Діагностика здійснюється за допомогою патч-тестування. Для цього пацієнту прикріплюють на спину пластирі з ймовірними алергенами. 

Через дві доби пластирі знімають і лікар-алерголог оцінює реакцію організму на подразники. У тому числі — на 4-ту та 7-му добу після тесту. 

Якщо в місці кріплення пластиру шкіра набухла і почервоніла – значить, саме цей подразник провокує алергічну реакцію.

Основним способом лікування контактного дерматиту є уникнення контакту з алергеном.

Екзема (атопічний дерматит)

У людей, які страждають на атопічний дерматит, його симптоми можуть розвинутись  на губах та навколо них.

Загострення цього захворювання шкіри провокують такі фактори, як сухе та холодне повітря, стрес. Сама екзема не заразна, а ось хейліт в куточках губ вважається інфекційним захворюванням, котре передається побутовим шляхом.

Людям з симптомами екземи слід звернутись до дерматолога, який виявить причину виникнення симптомів і призначить правильне лікування.

До факторів ризику виникнення екземи належать:

  • спадковість;
  • стрес;
  • робота, пов’язана з факторами-подразниками;
  • використання нової помади або зубної пасти;
  • чутливість до холодного чи жаркого клімату;
  • застуда або грип;
  • зміна гормонального фону.

На жаль, причину виникнення атопічного дерматиту можна з’ясувати лише приблизно у третині випадків. А найкращим способом лікування симптомів екземи є систематичне використання емолієнтів — спеціальних пом’якшувальних засобів для шкіри.

Алергія на фактори довкілля

Найбільш поширені алергенні фактори довкілля − пилок рослин, лупа котів, собак та інших домашніх тварин, спори грибів, пил

Проявами такої алергії є:

При виникненні таких симптомів необхідно звернутись до алерголога. Лікар зробить тестування та призначить лікування антигістамінними препаратами.

При системних захворюваннях призначається лікування за допомогою алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ). Ще одна назва методу — алергенна імунотерапія (АІТ). Після курсу лікування алергія відступить на декілька років або навіть назавжди.

Алергія на харчові продукти

За даними Американського коледжу алергії, астми та імунології (ACAAI), від харчової алергії страждають близько 4 % дорослих і 6 % дітей. Набряк губ починається відразу після того, як ви з’їли продукт, білок якого може виступати алергеном. Найчастіше це яйця, горіхи, молочні продукти та молюски

Харчова алергія може викликати не тільки набряк губ, а ще й кілька симптомів:

Єдиним способом лікування алергії на харчі є уникнення продуктів, до яких ви маєте чутливість. Якщо після їди у вас набрякають губи, ведіть щоденник харчування, занотовуючи цей та інші симптоми алергії. Так ви зможете виявити небезпечні продукти та звузити їх коло. 

Укуси комах

Набряк губ часто спричиняють й укуси комах. Наприклад, якщо у вас алергія на укуси бджіл, після їх нападу можуть спухнути не лише губи, але й усе тіло. 

При місцевих реакціях призначають швидкодійні ліки проти алергії. При системних або хронічних — вищезгадану алерген-специфічну імунотерапію.

Алергія на ліки

Згідно з даними ACAAI, однією з найпоширеніших алергій є реакція на пеніцилін. До цього антибіотику чутливі близько 10 % алергіків. Досить часто зустрічається також алергія на нестероїдні протизапальні та протисудомні препарати. 

У пацієнтів, які лікуються від раку, іноді виникає алергія на хімієтерапевтичні засоби.

Крім набряку губ, алергія на ліки виявляється наступними симптомами:

Як і при харчовій алергії, найкращим способом лікування є відмова від препаратів, що спричиняють небажану реакцію.

Ангіоневротичний набряк 

Це короткочасне захворювання, яке викликає набряк будь-якої ділянки тіла, але найчастіше губ або очей. Така реакція може мати як алергічний, так і неалергічний характер. Викликати хворобу може алергія на ліки або спадкові фактори. 

Крім набряку губ спостерігаються:

  • свербіж,
  • кропив’янка,
  • сильний біль.

Симптоми тривають протягом 1-2 днів. Лікується захворювання антигістамінними препаратами, кортикостероїдами або ін’єкціями адреналіну. 

Правильну терапію може підібрати лише лікар:

  • При набряку Квінке, який виник внаслідок алергічної реакції, ефективні антигістамінні препарати. 
  • Неалергічний, або спадковий ангіноневротичний набряк лікується введенням інгібітору С1 — білка, генетична відсутність якого в організмі й провокує набряк.

Анафілактичний шок

Анафілаксія — це важка алергічна реакція, котра також може спричинити набряк губ. Спровокувати анафілаксію може будь-який тип алергії. Як правило, реакція настає через 5-30 хвилин після взаємодії з алергеном. 

Найскладніший прояв анафілаксії називають шоком. Адже він змушує імунну систему виділяти хімічні речовини, котрі провокують низку симптомів:

  • звуження дихальних шляхів;
  • набряк язика та горла;
  • слабкий і прискорений пульс;
  • падіння тиску;
  • запаморочення.

Анафілаксія потребує негайної ін’єкції адреналіну. Люди, які страждають на алергію, повинні постійно носити з його собою. Виписати автоінжектор може лікар-алерголог.

Проінструктуйте своїх рідних та друзів стосовно ознак анафілаксії та навчіть вводити укол адреналіну.

Набряки губ неалергічного походження

Спричинити набряк губ можуть травми, а ще інфекційні, невротичні та спадкові хвороби.

Травмування

Може виникнути через надмірну стимуляцію чутливої шкіри на губах, тобто облизування та нервове кусання, характерне для дітей та підлітків.

Набряк губ можуть викликати також травми щелеп та ділянок навколо рота: 

  • порізи,
  • рвані рани,
  • опіки,
  • побої.

Крім набряку, травми можуть спричинити синці, подряпини та кровотечу.

Лікування травми залежить від її причини. При легких достатньо зробити холодний компрес. При набряку, навпаки, — теплий. Якщо поріз дуже глибокий або кровотеча інтенсивна, треба звернутись по лікарську допомогу.

Якщо через травмування пошкоджена шкіра, є ризик занести інфекцію. Тому слідкуйте за такими симптомами запального процесу, як жар, почервоніння та біль.

Інфекційні хвороби

Існує перелік хвороб, котрі також викликають набряк та свербіж губ: герпес, кандидоз, стафілокок та вовчанка. В такому випадку позбутись неприємних симптомів можна, лише лікуючи основне захворювання.

Залозистий хейліт

Це запальний процес, котрий уражає тільки губи. Згідно з даними Центру  генетичних і рідкісних захворювань, така недуга зустрічається виключно у чоловіків. 

Виявити причину хвороби лікарі не можуть. Але є версія, що вона пов’язана з дією ультрафіолету, травмами та палінням.

Захворювання супроводжується такими симптомами:

  • підвищена чутливість та нерівна поверхня губ;
  • утворення отворів, через які постійно тече слина.

Залозистий хейліт супроводжується бактеріальними інфекціями, які потребують лікування антибіотиками та кортикостероїдами. 

Синдром Мелькерсона — Розенталя (MRS)

Це неврологічна хвороба, основним симптомом якої є набряк губ. Іноді спостерігаються тріщини на язиці та параліч лицьового нерва. Хвороба є спадковою і лікується кортикостероїдами та нестероїдними протизапальними препаратами.

Гранулематозний хейліт

Така ж схема лікування призначається і при даному виді хейліту. Це запальне захворювання, котре викликає набряк губ. Медики відносять його до підтипу MRS. Лікування спрямоване на зменшення набряку.

Висновки

Існує маса причин, через які може розвинутись алергія на губах або подібна до неї реакція. Визначити її причину і поставити правильний діагноз може лише лікар-алерголог з практичним досвідом. Саме з ним варто консультуватись з приводу діагностики та лікування.

 

Коментарі
Loading...