Алергія на їстівні квіти може розвинутись у людей, гіперчутливих до пилку. І не лише квіткового

0 817

Споживання будь-якої страви – це не просто процес, у якому організм отримує певну кількість калорій. Це ще й можливість насолодитися приємним смаком, ароматом та, врешті решт, виглядом того, що лежить у нас на тарілці. Відтак поява на ній квітів вважається цілком закономірною. Але виникає питання: чи не зіпсує алергія на їстівні квіти ваш сніданок чи вечерю?

Тим більше, що алергія на рослинну їжу є доволі поширеною і відомою здавна.

Історичні джерела свідчать, що у кулінарії квіти використовували ще за часів Давнього Єгипту та античних Греції й Риму. Популярними страви та напої із квітами як головними інгредієнтами або декором були та є в країнах Азії, зокрема в Японії.

Так, настурцію, лілійник та кульбабу в сирому вигляді додають у салати. З тієї ж кульбаби варять варення та готують вино, про яке писав Рей Бредбері. 

Пелюстки гібіскуса заварюють як чай, трояндові — їдять зацукрованими. 

Своєю чергою квітки фіалки та бузку цукрують повністю, а оцвітину гарбуза та кабачків можна панірувати й смажити.

Небезпечний шафран та його родичі

Алергія на їстівні квіти: шафран

Але, хоча кількість видів їстівних квітів обраховується десятками, у науковій літературі майже відсутні дані щодо наявності в них алергенів. 

Так, у пилку та тичинках крокуса (він же шафран) (Crocus sativus) виявлені два алергенні білки, що належать до класу профілінів: Cro s 1 та Cro s 2. А оскільки профіліни входять до складу будь-яких рослин, і при цьому ¾ цих білків подібні між собою, не можна виключати розвитку перехресної алергічної реакції до інших представників флори у людей, сенсибілізованих до крокусу.

І навпаки: люди, чутливі до профілінів, мають підвищену ймовірність розвитку й алергії на шафран.

У першу чергу це може стосуватися чутливості до рослин, що, як і крокус, належать до порядку спаржецвітних. Наприклад, цибулі, часнику або спаржі, здатність яких викликати алергію науково доведена. 

Квіти гарбуза також можуть викликати алергію

Алергія на їстівні квіти гарбуза

Щодо згадуваних вище квітів гарбуза варто пам`ятати: виділені в його плодах та насінні білки Cuc ma 4 та Cuc ma 5 є сильними алергенами, стійкими як до нагрівання, так і для травлення. Тож якщо вам діагностована алергія на гарбуз, ви маєте не лише виключити з раціону гарбузове насіння чи кашу, а й не намагатися прикрасити інші страви гарбузовими квітами. А також квітами гарбузових родичів: кабачків, кавунів, динь та цукіні. 

Але чи можуть викликати алергію інші квіти?

Чи є безпечними з погляду алергології вино з кульбабок чи варення з троянд? 

Теоретично реакцію гіперчутливості може викликати будь-який білок рослинного походження. 

Але практика свідчить: рослини, яких природа обдарувала яскравими запашними квітами (а саме такі зазвичай вживають у їжу) у переважній більшості алергію не викликають. 

Частіше люди сенсибілізуються або до їстівних плодів чи насіння, або до пилку, який вільно літає в повітрі у значній кількості. 

Натомість пилок квітів переносять комахи. Аби привабити їх, власне, природа й «винайшла» квіти з їхнім ароматом та різнобарв’ям. Їхній пилок у повітря не здіймається. Відтак, аби виникла алергічна реакція, потрібен тісний контакт із квіткою.

І він цілком можливий якраз під час приготування страв із квітів. Наприклад, кульбабового вина чи зацукрованих бузкових квітів. 

Адже кульбаба дійсно може викликати реакцію гіперчутливості. І особливо при цьому ризикують ті, хто вже сенсибілізований до надзвичайно алергенної родички цієї рослини – амброзії

Родичкою цієї рослини є й ромашка. Чай, інші страви та ліки з неї також здатні викликати симптоми алергії у чутливих осіб.

Також доведено алергенність бузку, спорідненого з ясенем та оливою. Їхній пилок здатен викликати сильні алергічні реакції, включно зі смертельно небезпечною анафілаксією

Останнім часом з’являються й повідомлення про алергенність квітів бузини, які також вживаються в їжу. 

Алергія на квіти бузини

Про небезпеку алергії варто пам`ятати й любителям жасминового чаю та чаю з м’яти.

Як діагностується алергія на їстівні квіти

Якщо після того, як ви скуштували квітку або готували з нею страву, у вас виникли неприємні симптоми, наприклад, набряк губ, сльозотеча, хрипи або нежить, негайно зверніться до лікаря-алерголога. Саме він зможе підтвердити або спростувати ваш алергічний статус.

Для цього лікар збере дані про вашу симптоматику і призначить ряд тестів на алергію. Це можуть бути натуральні прик-тести з квітами, що, як ви думаєте, могли викликати у вас реакцію, або молекулярні тести на алергію.

Один з них – багатокомпонентний молекулярний тест ALEX2 − дозволяє одночасно встановити IgE-опосередковану гіперчутливість пацієнта до 295 алергенних екстрактів та молекул. Це 99,9 % відомих алергенів, серед яких і широкий перелік алергенів рослин. Саме IgE-гіперчутливість відома під назвою справжньої алергії. 

Інший молекулярний тест, за допомогою якого можна визначити молекули, відповідальні за надмірну реакцію імунної системи, — тест FOX. Він розроблений спеціально, щоб визначати гіперчутливість до харчових продуктів. Втім, тут йдеться про IgG-опосередковану харчову непереносимість, в тому числі їстівних квітів. Зокрема, бузини та різних сортів квіткового чаю.

Адже й харчова непереносимість може бути причиною симптомів, схожих на алергічні.
В залежності від результатів тесту та типу вашої чутливості лікар підбере потрібне саме вам, індивідуальне лікування. Воно зазвичай включає персоніфіковану дієту.

Які квіти не можна їсти ніколи

Утім, варто пам`ятати, що алергія на їстівні квіти може лише здаватись такою. А насправді реакцію можуть викликати не квітка чи страва з нею, а пил чи пліснява, що забруднили пелюстки, або добрива, що використовувалися для вирощування рослини.

Саме тому вживати в їжу можна лише квіти, позначені як їстівні. Натомість ті, що продаються у квіткових магазинах, на ринках чи в садових центрах, для застосування в кулінарії непридатні. 

Також не можна їсти квіти, що ростуть біля доріг. Адже вони вбирають у себе токсини з навколишнього середовища та можуть викликати важке отруєння. 

Коментарі
Loading...