Алергія на цибулю може призвести до анафілаксії. Чим замінити цей продукт?
Цибуля є популярним складником широкого асортименту гарячих та холодних страв. Проте, якщо у вас алергія на цибулю або її непереносимість, вам може бути знайомо, як важко уникнути хворобливих симптомів.
Цибуля – не тільки подразник, а й алерген
Адже подразливі властивості цибулі відомі кожному першому та обумовлені вмістом у ній оксидів сірки. Вони є леткими і захищають рослину від шкідників.
Потрапляючи в очі, ці речовини контактують зі сльозою, яка при цьому активно виділяється, і перетворюються на сірчану кислоту. Вона й викликає неприємну печію в очах.
Проте є люди, у яких після вживання цибулі, контакту з нею або вдихання її летких сполук розвиваються симптоми алергії. Причому ці симптоми може викликати як сира, так і термічно оброблена цибуля, але друга – набагато рідше.
Ріпчаста цибуля належить до підродини цибулевих родини амарилісових. До цибулевих також належать часник, цибуля-шалот, батун, шніт, порей, реккіо, куррат.
Люди, що мають алергію або харчову непереносимість ріпчастої цибулі, часто бувають чутливими й до інших рослин підродини цибулевих.
Декоративні цибулеві (неїстівні рослини) також можуть викликати у декого алергічну реакцію.
Які алергени містяться у цибулі
Втім, справжня алергія на цибулю зустрічається рідко. Її описані алергени:
- All c 3 — білок-переносник ліпідів;
- All c 4 — профілін;
- All с — аліїн ліаза.
Перший з названих білків-алергенів, All c 3, є термостабільним і може викликати анафілаксію.
Білки, подібні до All c 4, зустрічаються у латексі, багатьох фруктах та овочах, а також у пилку, зокрема злаків та полину з амброзією. Вони – одні з винуватців синдрому «пилок-плоди», проте є нестійкими та розпадаються при нагріванні.
Термічно нестійкою є й аліїн ліаза.
Оскільки більшість з відомих алергенних цибулевих білків термічно нестабільні, чутливі до сирої цибулі люди можуть їсти її вареною, смаженою чи тушкованою.
Цибуля частіше викликає непереносимість
Поширенішим явищем є непереносимість цибулі. Харчова непереносимість (неалергічна харчова гіперчутливість) зумовлена нездатністю організму перетравлювати конкретні продукти і не є, на відміну від алергії, реакцією імунної системи.
Як правило, несприйнятливість виникає, коли людині не вистачає певних ферментів, які б розщеплювали у шлунку чи кишечнику харчовий продукт, у нашому випадку – цибулю.
Харчова непереносимість зазвичай викликає менш важкі реакції, ніж харчова алергія. Проте в обох випадках виникають подібні симптоми і тому непереносимість важко відрізнити від алергії. А намагатись зробити це самостійно, без допомоги лікаря — не краще рішення.
Однак підказки все ж таки існують. Симптоми алергії зазвичай наступають дуже швидко після вживання цибулі – через декілька хвилин, максимум – дві години після вживання. І ці реакції, як вже зазначалось, можуть бути загрозливими для життя.
А от непереносимість цибулі може проявитись навіть і через день після її вживання.
Якими симптомами проявляються алергія на цибулю або її непереносимість
Якщо у вас алергія на цибулю, можуть виникнути один або кілька внутрішніх чи зовнішніх симптомів різної важкості.
Симптоми алергії/непереносимості цибулі охоплюють:
- кропив’янку або висип в будь-якій частині тіла;
- почервоніння шкіри;
- поколювання або свербіж у роті;
- подразнення очей;
- набряк губ, обличчя, язика або горла;
- закладеність носа;
- задишку;
- головний біль або мігрень;
- нудоту і блювоту;
- діарею;
- біль у животі;
- судоми;
- хрипи;
- запаморочення або втрату свідомості;
- анафілаксію, хоча вона виникає рідко.
Якщо у вас проявляються важкі реакції — блювота, біль в животі, запаморочення, проблеми з диханням, які не припиняються, — негайно зверніться за медичною допомогою.
У деяких випадках симптоми алергії можуть проявлятися протягом кількох днів після того, як ви з’їли цибулю. В таких випадках також може знадобитися допомога лікаря.
Анафілактична реакція
Анафілаксія — це алергічна реакція, яка потребує негайної медичної допомоги. Вона можлива в рідкісних випадках, якщо цибуля була з’їдена сирою або злегка відвареною.
Втім, частота реакції, вочевидь, залежить і від харчових уподобань та генетичних особливостей. Так, у Саудівській Аравії 15 % людей із харчовою алергією реагували на цибулю та часник, а у декількох з них, хто їв часник сирим, виникала анафілаксія.
На можливість виникнення анафілаксії при вживанні вареної цибулі вказують й автори європейського дослідження. Описана реакція була пов’язана із чутливістю до білка-переносника ліпідів All c 3.
До симптомів анафілаксії належать:
- запаморочення;
- сплутаність свідомості;
- холодний піт;
- порушення дихання;
- набряк у роті та горлі;
- втрата свідомості;
- тахікардія.
Їжа та рослини, що можуть викликати симптоми цибулевої алергії
Якщо у вас алергія на цибулю, ви також можете бути чутливими до продуктів, рослин та речовин, що містять білки, схожі з цибулевими. Це явище відоме як перехресна алергія.
До їжі цієї категорії належать їстівні цибулеві, такі як:
- часник;
- зелена цибуля;
- цибуля-шалот;
- цибуля-порей;
- китайська цибуля або реккіо;
- цибуля-батун;
- черемша;
- шніт;
- куррат.
До цього переліку також може входити полин, який іноді використовують як приправу або як чай (в азійській кухні).
Уникати вживання цибулевих складно, але цілком можливо. Обов’язково читайте етикетки, особливо на готових, оброблених та упакованих продуктах. Цибулеві на етикетках іноді позначаються як приправи.
Якщо у вас є сумніви щодо складу продукту, а ви конче хочете його з’їсти, зателефонуйте виробнику перед вживанням цього харчу. Виробники їжі в Україні пишуть на упаковках контактні дані.
Якщо ж достеменно з’ясувати склад продукту не вдається, не їжте його.
При алергії на цибулю слід уникати:
- різноманітних салатів — овочевих, м’ясних, рибних;
- сальси, такої як піко-де-гайо;
- заморожених м’ясних та овочевих напівфабрикатів;
- замороженої або попередньо приготовленої основи для піци;
- сухарів;
- готових супів та соусів;
- смакових добавок;
- курячого, м’ясного, кісткового або овочевого бульйону;
- ароматизованих сирів.
Люди з алергією на цибулю також можуть бути чутливими до рослин з родини амарилісових, до яких належать декоративні цибулеві та багато різновидів лілій.
Амарилісові часто ростуть з бульб. У цій категорії сотні квіткових рослин.
Рослини, на які може виникнути алергія при контакті з їхнім соком чи пилком:
- цибуля: пурпурна, гігантська, гладіаторська, запашна, дика ріпчаста;
- лілії: пасхальна, біла, тигрова, помаранчева;
- нарциси;
- тюльпани;
- аспарагус;
- агапантус;
- ірис;
- альстромерія.
Як запобігти виникненню алергічних реакцій на цибулю
Приготування цибулі зменшує у ній вміст сполук, які викликають алергічні реакції у деяких людей, тому вживання в їжу тільки термічно обробленої цибулі може запобігти виникненню алергічних реакцій.
Крім того, намагайтесь уникати їстівних та декоративних рослин підродини цибулевих, які можуть викликати симптоми.
Також може допомогти приймання препаратів від алергії, наприклад антигістамінних засобів. Особливо в ту пору року, коли у повітрі багато пилку полину.
Якщо ви випадково з’їли цибулю або мали з нею контакт, негайно прийміть антигістамінний препарат та проконсультуйтеся з лікарем.
Що можна використовувати замість цибулі
У кулінарії найкращими альтернативами цибулі ріпчастій є інші різновиди цибулі. Але, можливо, після діагностики алергії та визначення чутливості до окремих алергенів виявиться, що вам треба уникати також і їх.
Тоді спробуйте такі овочі:
- Асафетида. Цей коренеплід – частина гігантської рослини з родини зонтичних. Його спочатку вирощували в Ірані та Афганістані. Ви можете знайти цей овоч в інтернеті або у спеціалізованих продуктових магазинах, як правило, у вигляді порошку. Асафетида має цибулево-часниковий смак, пікантний і гострий, ніжний після приготування. Для початку використовуйте крихітну щіпку порошку і повільно збільшуйте його кількість, виходячи з інтенсивності смаку, якого хочете надати своїм стравам.
- Фенхель. Ця цибулина з ароматом солодки має маслянисту текстуру, при приготуванні набуває пікантного смаку, трохи схожого на цибулевий. Ви можете використовувати фенхель у тих стравах, де зазвичай використовують цибулю, в подібних кількостях. Свіжий фенхель можна знайти в продуктових магазинах, а сушене насіння фенхелю та його порошок — придбати в інтернеті чи навіть в аптеці.
- Редька. Спробуйте вживати редьку в холодних стравах замість сирої цибулі, в аналогічних кількостях. Редька має гострий аромат і приємну, соковиту та хрустку текстуру.
- Селера. Її смак не схожий на цибулевий, але ця рослина здатна стати хорошою добавкою до салату з тунця, яєць чи курки. Використовуйте кількість селери, яка б дорівнювала об’єму цибулі для цієї страви. Також можна використовувати варену селеру в супах і тушкованих стравах. Але не забувайте про можливість перехресту: деякі люди, чутливі до пилку берези, симптоми алергії можуть мати саме від вживання селери.
Як дізнатися, чи є у вас алергія на цибулю
Чи є у вас цибулева алергія, чутливість до неї чи непереносимість цибулі, допоможе визначитися лікар. Він розпитає вас щодо симптомів, їжі й харчових добавок, які ви приймали, та способу життя. Ведення харчового щоденника, у тому числі у додатках для смартфона, може полегшити вам відповідь на ці питання, а лікарю – діагностику вашої недуги.
Ваш лікар може порекомендувати елімінаційну дієту протягом п’яти-шести тижнів. Під час елімінаційної дієти ви видаляєте з раціону кожен тип їжі / страву, на які може виникнути алергія. І повертаєте їх в меню по черзі, щоб визначити, що саме викликає реакцію.
Існує декілька діагностичних тестів на харчову алергію та чутливість до продуктів. Повідомте лікаря, чи приймаєте ви антидепресанти, антигістамінні препарати або ліки проти печії, оскільки це може вплинути на результати тесту.
Тести, які вам можуть бути проведені:
- Прик-тест. Невеликі кількості потенційних алергенів за допомогою проколу ланцетом вводяться безпосередньо під шкіру. Якщо у вас алергія на будь-який з них, на шкірі з’являється почервоніння або пухир.
- Специфічний аналіз крові на IgE. Цей аналіз крові визначає рівень антитіл до імуноглобуліну Е (IgE) у вашому організмі. Так визначають, до яких алергенів ви чутливі.
Як лікувати алергію на цибулю
Вибір найбільш ефективного виду лікування залежить від тяжкості алергічної реакції. Підібрати його може лише лікар на основі точного діагнозу.
- Антигістамінні препарати. Ці ліки блокують гістамін, який викликає алергічні реакції, такі як кропив’янка, свербіж та закладеність носа.
- Гідрокортизонові мазі. Їх застосування може зменшити свербіж та запалення на шкірі.
- Дозатор епінефрину (адреналіну). Це ліки, що видаються за рецептом, є автоінжекторами й продаються під кількома торговими марками. Застосовуються для лікування важких алергічних реакцій, таких як анафілаксія.
- Кортикостероїди для внутрішнього застосування.
Висновки
Отже, справжня алергія на цибулю зустрічається рідко.
Частіше спостерігається харчова непереносимість цибулі. Обидва стани мають характерні симптоми, які частіше проявляються у вигляді розладів шлунково-кишкового тракту.
У людей, які мають алергію на цибулю ріпчасту, також може бути алергія на часник та інші цибулеві, наприклад зелену цибулю.
Якщо у вас алергія на цибулю, ви також можете мати алергію на деякі квітучі рослини, наприклад лілії.
Алергія на цибулю різниться по інтенсивності від легкої до важкої.
Ви можете керувати своїм станом: дізнайтесь з допомогою молекулярної діагностики алергії, які саме білки цибулі та інших рослин викликають вашу алергію, і ретельно уникайте їх.