Чутливість до сульфітів особливо небезпечна для людей з астмою
До небілкових речовин, здатних викликати алергічну реакцію, належать сполуки сірки — сульфіти. Цей термін застосовують до таких речовин, як метабісульфіти, сірчані солі, що містять калій, кальцій або натрій. А ще до газів: сірководню та діоксиду сірки.
За ступенем впливу на чутливих осіб сульфіти належать до так званого топ 14 харчових алергенів. До нього розширився топ 8, який вчені визначили кілька років тому. Наразі науковці вважають, що чутливість до сульфітів особливо небезпечна для людей з астмою.
Інші назви сульфітів:
- бісульфіт калію;
- метабісульфіт калію або натрію;
- бісульфіт натрію;
- сульфіт натрію;
- дітіоніт натрію;
- сульфуючі агенти;
- cірчана кислота;
- E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228 (європейські коди для харчових домішок, що містять сульфіти).
Де шукати сульфіти
Сульфіти містяться у нашому організмі, а також входять до складу деяких продуктів рослинного та тваринного походження.
Це, зокрема:
- спаржа;
- цибуля;
- яйця;
- виноград;
- риба, така як лосось і сушена тріска;
- часник;
- цибуля-порей;
- листя салату;
- соя;
- помідори.
Перелік сульфітовмісних продуктів та страв дуже великий:
- алкогольне та безалкогольне пиво, сидр, вино;
- випічка;
- кленовий сироп;
- соки лимону та лайму / концентрат у пляшках;
- консервовані/заморожені фрукти та овочі;
- зернові, кукурудзяна мука, сухарі, мюслі;
- приправи;
- м’ясні вироби, такі як ковбаса, хот-доги, сосиски;
- заправки, підливи, соуси, супи, супові суміші;
- гуакамоле та інші страви з авокадо;
- сушені фрукти та овочі;
- сушені трави, спеції, чай;
- фруктові начинки, сиропи, желатини, джеми, желе, мармелад, патока, пектин;
- фруктові та овочеві соки;
- глазуровані фрукти;
- оброблена картопля (наприклад, заморожена картопля фрі);
- снеки;
- соєві продукти;
- крохмаль, зокрема кукурудзяний;
- цукрові сиропи;
- томатні паста / м’якоть / пюре;
- оцет, винний оцет.
Навіщо вони потрібні
Завдяки здатності сульфітів зберігати продукти та напої й запобігати росту грибків та бактерій ці сполуки використовують у харчовій та косметологічній промисловості як консерванти.
Окрім цього, сульфіти застосовуються як:
- відбілюючі засоби;
- антиоксиданти;
- засоби для кондиціонування тіста;
- запобіжники лужності;
- засоби для перероблення їжі;
- стабілізатори кольору фруктів, овочів та морепродуктів.
Також сульфіти входять до складу деяких ліків. Препаратів від нудоти та блювоти, антибіотиків, психотропних та серцево-судинних, препаратів для внутрішньовенних інфузій, ліків проти респіраторних проблем, зокрема астми, знеболювальних, стероїдів та анестетиків.
Є сульфіти і у складі розчину, яким дезінфікують пляшки для домашнього пивоваріння.
Чому сульфіти небезпечні
Попри їх широке використання у харчовій промисловості, сульфіти можуть нести загрозу для здоров`я. Дослідження свідчать про їхню здатність суттєво впливати на бактерії, які населяють кишечник.
Це є цілком логічним, адже до харчових продуктів сульфіти додають саме для стримування росту бактерій. Тому коли продукти, що містять сульфіти, переробляються в тонкому та товстому кишківнику, ці речовини справляють антибактеріальну дію. Але на цей раз — вже на корисних бактерій, що містяться там. Відтак відбувається зміна мікробіому кишечника.
Ще одна небезпека, що походить від сульфітів, — здатність викликати алергічні реакції, подібні до тих, що виникають при харчовій алергії. І в першу чергу це стосується тих, хто страждає на астму.
Кількість пацієнтів із цим захворюванням, які також є чутливими до сульфітів, коливається від 5 до 10 %. Водночас у загальній популяції кількість тих, хто реагує на сульфіти, дуже незначна.
Утім, на думку деяких фахівців, реакція на сульфіти у чутливих до них людей хоча й подібна до алергічної, але насправді такою не є.
Симптоми алергії на сульфіти
Симптоми алергії до сульфітів зазвичай варіюють від легких до помірних та дуже рідко бувають сильними. Це:
- З боку шлунково-кишкового тракту: діарея, спазми в шлунку, блювота і нудота, утруднене ковтання.
- Шкірні прояви: почервоніння та свербіж шкіри, висипання і кропив’янка.
- З боку органів дихання: хрипи, кашель, утруднене дихання, стиснення грудної клітки.
- Тривога, блідість і слабкість.
Сильна реакція на сульфіти, особливо у тих, хто страждає на астму, може призвести до анафілаксії та анафілактичного шоку – станів, що несуть пряму загрозу життю та потребують негайної медичної допомоги.
Чому виникає реакція на сульфіти
Чутливі до сульфітів люди, особливо хворі на астму, можуть зреагувати також на сульфіти, що містяться у забрудненому повітрі. Рівень діоксиду сірки у міському повітрі може бути дуже високим в туманні дні та поблизу нафтових та вугільних установок.
Вдихання цієї сполуки може призвести до звуження бронхів навіть у здорових людей. А у тих, хто має астму, навіть дуже короткий вплив діоксиду сірки може спричинити сильний бронхоспазм.
На сьогодні не існує чіткого розуміння того, як саме вдихання сульфітів викликає бронхоспазм. Це може бути пов’язано з тим, що діоксид сірки, потрапивши до дихальних шляхів, впливає на їхню слизову оболонку, певною мірою активізує алергічні антитіла (IgE) і провокує звуження бронхів.
При цьому пацієнти, чутливі до сульфітів, що вдихають, можуть не реагувати на сполуки сірки, які вживають у їжу.
Діагностика чутливості до сульфітів
Чутливість до сульфітів зазвичай діагностується за допомогою тимчасового виключення з раціону продуктів, що містять ці речовини. Якщо після повторного вживання причинних харчів реакція поновиться, це може свідчити про наявність чутливості до сульфітів.
Вона діагностується також за допомогою харчової провокації. Так називають вживання невеликої кількості продукту з алергеном (в даному випадку − сульфітом) під наглядом лікаря-алерголога. При наявності будь-якої реакції для полегшення симптомів призначається медикаментозне лікування.
Як убезпечитися від впливу сульфітів
Найефективнішим способом запобігти алергічній реакції на сульфіти є уникнення продуктів з їх вмістом. Для цього потрібно ретельно вивчати інформацію про склад харчів.
Якщо обідаєте в кафе чи ресторані, попередьте офіціанта, щоб вам не подавали страви, що можуть містити сульфіти.
А людям, які одночасно страждають на астму та на алергію до сульфітів, необхідно уникати місць із забрудненим повітрям.