Алергія на салат загрожує життю
Салат який споживали ще за 400 років до нашої ери, вважається найпоширенішим листовим овочем у світі. Він має понад сто листових та головчастих різновидів. І належить до родини айстрових, представниками якої є такі відомі рослини-джерела алергенів, як амброзія та полин. Проте хороша новина в тому, що алергія на салат не є поширеною. Частіше вона зустрічається у Південній Європі.
Багатий на вітаміни та мінерали салат покращує стан шкіри, волосся та організму в цілому. Сік рослини містить лактукарій, який використовується в медицині та народній медицині завдяки багатьом властивостям:
- болезаспокійливій,
- спазмолітичній,
- травній,
- лактаційній,
- діуретичній,
- снодійній,
- заспокійливій,
- пом’якшувальній,
- жарознижувальній,
- гіпоглікемічній,
- антипаразитарній.
Лактукарій приймають всередину при лікуванні безсоння, тривожності, неврозів, гіперактивності у дітей, сухого кашлю, коклюшу, ревматичного болю тощо. Сік також застосовували зовнішньо — для лікування бородавок.
Втім, навіть звичайні дози цієї речовини здатні спричинити сонливість. Надмірні можуть провокувати неспокій, а передозування — смерть через параліч серця.
А у деяких випадках вживання салату може викликати алергію.
Які симптоми викликає алергія на салат
Прояви салатної алергії можуть бути дуже важкими. Одним із них є анафілаксія — стан, який загрожує життю та потребує негайної медичної допомоги.
Цю реакцію описують у половині всіх відомих випадків алергії на салат. У тому числі — анафілаксію, пов’язану із фізичним навантаженням.
Інші симптоми алергії на салат:
- висип на шкірі;
- набряк губ, рота, горла та/або обличчя;
- кропив’янка;
- екзема;
- свербіж;
- нежить;
- біль в очах;
- порушення травлення.
Розвинутися симптоми можуть, навіть якщо ви вдихаєте пари салату, що готується, або торкаєтесь його. При цьому реакція може бути як негайною, так і відтермінованою: на декілька годин або тижнів.
Так, повідомлялося про професійну екзему (або контактний дерматит) у шеф-кухаря. Патологія поєднувала реакції уповільненого та негайного типу, включаючи контактну гіперчутливість до салату.
В іншому випадку 35-річна жінка поскаржилася на сверблячий висип на пальцях, який вперше виник через три місяці після початку роботи на заводі з пакування овочів. Потім висип поширився по її руках і шиї. Тестування встановило, що таким чином жінка зреагувала на салат.
Про можливість виникнення алергічного контактного дерматиту на цей овоч попереджають і працівників квітникарських господарств, які працюють з ромашками та хризантемами. Обидві рослини, які і салат, входять до родини айстрових.
Відомий і випадок алергії на салат у пацієнта з алергією сповільненого типу на метали.
Алергени салату
Важкі алергічні реакції на салат пов`язують з присутністю в ньому алергічного білка Lac s 1, a 9 kDa, який належить до білків перенесення ліпідів (LTP). Цей білок є важкостравним. Він зберігається при термічній обробці і важко руйнується при перетравлюванні.
Цікаво, що виявлені дві форми Lac s 1. Їхні структури схожі на 62 %.
На 66 % алерген салату подібний до LTP персика (Pru p 3). На 72 % ‒ до LTP платана (Pla a 3).
Це означає, що люди, чутливі до салату, реагуватимуть і на плоди персика, і на пилок платана. З можливим розвитком чутливості й до інших харчових продуктів, що містять LTP:
- Зокрема, вченими встановлена перехресна реактивність між LTP салату, полину та каштану.
- Lac s 1 також продемонстрував значну здатність до перехресних реакцій з екстрактами волоського горіха та арахісу.
- Він також перехресно реактивний з алергенними білками Vit v 1 винограду, Zea m 14 кукурудзи, Cor a 8 ліщини та Mal d 3 яблука.
- Певна перехресна реактивність виявлена і з морквою.
Науковці не знайшли відмінностей між білками різних сортів салату, а також між тими, що знаходяться у молодих (внутрішніх) та старих (зовнішніх) листках овочу.
Крім цього, в салаті виявлено ще чотири потенційно алергенних білки.
Також існує повідомлення про виявлення 14 алергенів у салаті «Айсберг». А у 42-річної жінки з’явилася еритема та зафіксований епізод анафілаксії після вживання серцевини салату сорту «Тубела».
Салат небезпечно і готувати
Побічні реакції при вживанні салату можуть бути й наслідками присутності в ньому інших речовин. Так, використання порошкових латексних рукавичок при приготуванні страв із салатом може призвести до появи на його листках певної кількості латексних білків. Це може викликати реакцію у людей з алергією на латекс.
А салат, що піддавався впливу сульфіту, використаного як консервант, здатний спровокувати бронхоспазм у чутливих до сульфітів пацієнтів з астмою. І може бути причиною астми, викликаної ресторанною їжею.
Крім того, салат містить велику кількість природних нітратів.
Алергія на салат: діагностика та профілактика
Тож якщо після вживання салату або контакту з ним у вас виникають один чи декілька описаних у цій статті симптомів, обов`язково проконсультуйтесь з лікарем-алергологом. Він може запропонувати вам шкірний тест гіперчутливості до салату із самим продуктом.
Бажано, аби це був молекулярний тест ALEX, за допомогою якого визначають не лише продукт, що викликає алергію, а й конкретну молекулу, яка провокує таку реакцію.
При виявленні чутливості до салату та інших білків LTP лікар складе для вас індивідуальну дієту.
А при підозрі на чутливість до цього овочу рекомендується вести харчовий щоденник, можна й у смартфоні: занотовувати з’їдені страви і реакції на них. Це допоможе лікареві встановити правильний діагноз.