Алергія на чорницю: будьте обережні з ягодами, пивом, майонезом та кавою
«Якщо хочеш мати здоровий зір – їж чорницю». Кожен із нас принаймні раз у житті чув це твердження. Але навряд чи ви знаєте про те, як пов’язані алергія на чорницю та цілющі властивості цієї ягоди.
Чи дійсно комусь вдалося, наївшись чорниці, назавжди відмовитися від окулярів чи лінз, залишається відкритим питанням. Але те, що ця ягода багата на корисний для зору та шкіри вітамін А, а також вітаміни С та К — факт незаперечний. Як і те, що у деяких особливо чутливих людей може виникати алергія на чорницю (Vaccinium myrtillus).
Ця ягода сприяє поліпшенню роботи травної системи, допомагає при циститах, уретритах, проблемах із печінкою й підшлунковою залозою. Також її радять вживати людям з цукровим діабетом.
А ще чорниця є гарним протизапальним засобом. І це цілком закономірно, адже вона є природним вмістилищем саліцилатів.
Ці речовини — похідні саліцилової кислоти. Тобто основного дієвого компонента аспірину — одного з найперших жарознижувальних та протизапальних препаратів сучасної медицини.
Але ці ж саліцилати здатні й завдати здоров’ю шкоди. Зокрема, ставши причиною алергічної реакції.
Це відбувається, коли людський організм починає сприймати саліцилати, які ми отримуємо з їжею чи ліками, як загрозу. Відтак імунна система включає захисні механізми. Як наслідок відбувається виділення гістаміну, а він, своєю чергою, спричиняє появу симптомів алергії.
Симптоми алергії на чорницю
Алергічні реакції на чорницю перш за все проявляються як:
- хрипи або проблеми з диханням;
- свербіж;
- закладеність носа;
- сльозотеча;
- головний біль;
- шкірний висип;
- кропив’янка;
- біль у животі.
Такі ж симптоми, до речі, характерні й для гіперчутливості до лохини. Вона разом із чорницею та брусницею належить до родини вересових. Й також є природним джерелом саліцилатів.
Чутливим до цих речовин людям варто бути обережними при вживанні інших багатих на саліцилати продуктів. До цього переліку належать, зокрема:
- пиво,
- вино,
- кава,
- чай,
- газовані напої,
- мигдаль,
- арахіс,
- авокадо,
- майонез,
- оливкова олія,
- яблука,
- абрикоси,
- вишні,
- виноград,
- лимони,
- ківі,
- ананас,
- персики,
- нектарини,
- гранати,
- малина,
- броколі,
- спаржа,
- огірки,
- алое віра,
- помідори,
- солодка картопля,
- кабачки,
- баклажани,
- карі,
- коріандр,
- мускатний горіх,
- оцет,
- гвоздика.
Як бачимо, перелік значний та містить багато корисних для здоров`я продуктів. Тож якщо ви вважаєте, що маєте алергію на саліцилати у чорниці, обов`язково проконсультуйтеся з лікарем-алергологом, перш ніж суттєво обмежувати свій раціон.
Чорниця та анафілаксія: чинники та ризики
Але найнебезпечнішим проявом чорничної алергії, як і алергії на будь-які харчові продукти, є анафілаксія. Ця важка реакція розвивається протягом 30 хвилин після вживання причинної їжі та характеризується такими симптомами:
- утруднене/свистяче дихання;
- набряк язика;
- набряк/стискання у горлі;
- висип, що свербить;
- хрипкий голос;
- хрипи або задушливий кашель;
- запаморочення, колапс, втрата свідомості.
Такий стан несе пряму загрозу життю та потребує негайної медичної допомоги. І в першу чергу — ін`єкції адреналіну.
У випадку з чорницею реакцію можуть викликати білки-переносники ліпідів (LTP). Вони є стійкими до нагрівання та травлення й здатні спричиняти якраз важкі алергічні реакції.
Ще однією причиною дуже виражених алергічних реакцій на чорницю є білки з великою молекулярною вагою, які також містяться в цій ягоді.
Втім, виникають такі реакції доволі рідко. До цього часу зареєстровані буквально декілька пацієнтів з алергією до чорниці. Вона проявлялась при споживанні як сирих ягід, так і чорничного джему.
Алергія на чорницю: перехресні реакції
Описані клінічні випадки містять інформацію про те, що у сенсибілізованих до чорниці пацієнтів проявлялися симптоми алергії й до інших ягід родини вересових: журавлини, лохини, брусниці, мучниці.
Крім того, як виявилося, LTP вересових перехресно реагує з білком цього ж класу у кісточкових фруктах. Наприклад, із Pru p 3 персика, Pru a 3 абрикоса та Pru av 3 вишні.
Малина також містить білок LTP, гомологічний білку вересових. Подібні LTP були ідентифіковані, серед іншого, у:
Діагностика алергії на чорницю
Визначити характер вашої чутливості до чорниці може лише лікар-алерголог. Адже лише фахівець здатен підтвердити або спростувати алергічний діагноз. Він може бути встановлений за допомогою так званого натурального, або прик-ту-прик тесту, який виконується просто із використанням чорничних ягід.
Інший, найточніший та найсучасніший метод діагностики – молекулярний тест на алергію ALEX2. Він дозволяє визначити не лише продукт, що викликає алергію, а й молекулу, яка провокує захворювання.
Якщо ваш алергічний статус буде підтверджено, доведеться назавжди відмовитися від споживання чорниці та продуктів, що її містять.
Непереносимість чорниці
Якщо ж результати алерготестування виявляться негативними, цілком вірогідно, що у вас непереносимість чорниці. Її симптоми подібні до алергічних, але механізм виникнення зовсім інший.
Алергічна реакція — це збій в роботі імунної системи, а от непереносимість виникає при недосконалості функціонування шлунково-кишкового тракту.
Ще одна відмінність – залежність проявів несприйнятливості від кількості спожитого продукту. При справжній алергії для того, аби з`явилися симптоми захворювання, достатньо з`їсти лише одну-дві ягідки. Водночас така кількість ягід нездатна спровокувати непереносимість. Тож з цим станом їсти чорницю вам можна, але обережно.