Алергія на гарбуз: небезпечні і м`якуш, і насіння
Якщо ви полюбляєте снідати чи вечеряти гарбузовою кашею або полускати гарбузове насіння, будьте обережні. Адже і м`якушем, і насінням цього овочу може бути викликана алергія на гарбуз. При цьому гіперчутливість до насіння може бути вторинною, тобто виникати в людини, яка вже має алергію до м`якуша.
Як проявляється алергія на гарбуз
Симптоми гарбузової алергії можуть бути як легкими, зокрема, закладеність носа, свербіж та висип на шкірі або інші прояви дерматиту, так і серйознішими. До останніх належать астма, утруднене дихання, набряк обличчя і губ або задишка. Інколи може розвинутися анафілаксія.
Якщо говорити конкретно про алергію до гарбузового насіння, то в першу чергу вона має шкірні прояви, зокрема висип та/або свербіж шкіри. Також можливі прояви ринокон’юнктивіту, такі як чхання та закладеність носа. Важкі випадки алергії на гарбузове насіння можуть навіть викликати симптоми астми.
Якщо ж алерген, що міститься у гарбузі, не засвоюється належним чином, можуть виникнути проблеми з травленням: діарея, блювота, нудота, запор та біль у животі.
При цьому алергічна реакція не обов`язково може виникнути при вживанні гарбузового м`якуша або насіння — і при торканні до них можуть з’явитися дерматит або кропив’янка.
Також людям з алергією до гарбуза варто остерігатися перехресного забруднення від посуду, який використовувався для приготування цього овочу.
Щоправда, випадки гіперчутливості до гарбуза трапляються рідко і на сьогодні описані лише поодинокі:
- Зокрема, медична література містить інформацію про пацієнта, у якого після вживання гарбузового супу розвинулась анафілаксія.
- У іншого, 18-річного юнака, з`явилися свербіж, задишка та відчуття стискання у горлі після того, як він поїв гарбузового пирога. Алергію до гарбуза підтвердив аналіз крові.
- Ще один випадок стосується 8-річного хлопчика, у якого виникли чхання, свербіж повік, набряклість та стискання у грудях під час різання гарбуза. Хлопчик не їв овоч, лише протер очі після того, як потримав шматочок. Алергію було підтверджено шкірним тестом.
- Що стосується гарбузового насіння, то невеличка його кількість спровокувала анафілактичну реакцію в 11-річної дитини через 15 хвилин після вживання.
- Ще один випадок – періодичні набряки, почервоніння обличчя та утруднене дихання, які виникали у 33-річного чоловіка після вживання підсмаженого насіння.
Алергенні агенти гарбуза
Алергічна реакція, яку може викликати гарбуз, пов`язана із вмістом у ньому білків запасу та профілінів. Білки останньої групи знаходяться у кожній клітині рослини, підтримуючи їх роботу у нормальному стані.
При цьому близько ¾ усіх профілінів, навіть не споріднених між собою, подібні за структурою. Зокрема, гарбуз містить профіліни, подібні за структурою до профіліну дині Cuc m 2.
Білки запасу Cuc ma 4 та Cuc ma 5 є сильними алергенами. Вони стійкі до нагрівання та травлення, тому, потрапляючи в кишківник, не розкладаються й встигають сенсибілізувати людину через слизову оболонку травного тракту.
Наявність у гарбузі цих білків зумовлює виникнення у людей, чутливих до них, перехресної реакції до алергенів інших плодів, овочів та фруктів, а також їхнього пилку. У першу чергу це стосується членів родини Cucurbitaceae, до якої, окрім гарбуза, належать цукіні, огірок, дині, кавуни та кабачок.
Окрім того, при алергії на гарбуз у людини може розвинутися алергія на:
Діагностика та лікування
Діагностувати алергію на гарбуз або його насіння може допомогти шкірний тест або аналіз крові на специфічні IgE. Але найінформативнішим методом діагностики є молекулярний тест ALEX. Він дозволяє визначати чутливість до окремих білків їжі, тож результати тесту дають лікарю можливість точно скласти дієту для пацієнта.
Проте найкращий спосіб запобігти алергічній реакції на гарбуз та його насіння – це уникати будь-якої їжі, що їх містить. Це стосується, зокрема, комерційних сумішей для випічки, до складу яких можуть входити порошок насіння гарбуза або його екстракти. Також потрібно бути обережним, вживаючи хліб, тістечка, крупи і спреди, запіканки, тушковані та смажені страви з овочами/фруктами, печиво.
Зауважте, що останнім часом насіння гарбуза набуло великої популярності й використовується в салатах, закусках та хлібі, а також у начинках основних страв. Окрім того, гарбузове насіння подрібнюють та поєднують з водою, щоб створити приманку для риболовлі.
Якщо алергія до гарбуза має легкі прояви, зменшити симптоми допоможуть антигістамінні засоби. При важких формах, зокрема анафілаксії, пацієнту потрібно завжди мати при собі ЕpiPen або інший інжектор адреналіну.