Алергію на йогурт часто плутають з непереносимістю його ферментів, ароматизаторів, гістаміну або лактози

0 1 478

Йогурт — один із небагатьох продуктів, здатних налагодити роботу ШКТ, збагатити організм корисними вітамінами та мікроелементами, зміцнити імунітет. А от алергія на йогурт — це, по суті, алергія на молочні продукти, виробництво яких передбачає ферментацію молока за допомогою закваски. 

Адже молоко входить до топу 14 найбільш алергенних продуктів. Більш того, від алергії на молоко частіше потерпають діти — одна з найбільших груп споживачів йогурту. 

Які симптоми викликає алергія на йогурт

Остаточний діагноз харчової алергії на йогурт ставиться лише лікарем-алергологом. Але основні симптоми можуть помітити самі батьки: 

У важких випадках, згідно з даними Американської академії алергії, астми та імунології, людина може впасти в анафілактичний шок. Цей стан характеризується стисканням в горлі або грудях, утрудненим диханням, запамороченням та втратою свідомості.

Як правило, діти переростають алергію на молоко, але іноді вона може залишитись на все життя. Тому при виникненні будь-яких з перерахованих симптомів слід негайно звернутись по медичну допомогу.

Що спричиняє алергію на йогурт?

Окрім власне молока, що є основою продукту, викликати алергію можуть дріжджі та різноманітні домішки.

Продукти, багаті на гістамін

Як відомо, організм виробляє гістамін у відповідь на алергени. Цей медіатор запалення провокує сльозотечу та нежить

Але в йогурті його виробляють дріжджі, що додаються до продукту у процесі ферментації. Якщо гістамін потрапляє в організм чутливої до нього людини, вона відчуває  такі симптоми:

  • сльозотеча;
  • кропив’янка;
  • свербіж очей, шкіри та носа;
  • хрипи;
  • діарея;
  • головний біль.

При цьому хворий може не мати алергії на йогурт, але реагувати на сам гістамін. 

Компоненти йогурту

Існують корисні для серця різновиди йогурту, до складу яких входять омега-3 жирні кислоти, отримані з риби або горіхів. Ці компоненти – антиоксиданти, що захищають клітини від мутацій та пошкоджень. 

Перевірте за етикеткою наявність в йогурті похідних риб’ячого жиру або альфа-лінолевої кислоти. Адже вони також можуть викликати алергію на рибу або горіхи. Крім того, до складу йогуртів часто додають різноманітні наповнювачі з ягід та фруктів, які самі по собі можуть викликати алергію.

Непереносимість лактози

За алергію на йогурт та інші молочні продукти часто приймають непереносимість лактози. Хоча насправді ця проблема не стосується роботи імунної системи, а пов’язана виключно з травленням. 

При потраплянні  йогурту в шлунок організм виділяє натуральний цукор — лактозу. Щоб його розщепити, виробляється фермент під назвою лактаза. Саме він потрібен для засвоєння молочного цукру. Люди, організм яких не може виробляти лактазу, не переносять лактозу.

Але хорошою новиною є те, що 

деякі пацієнти з непереносимістю лактози можуть перетравлювати молочні продукти з низьким вмістом лактози, такі як йогурт та тверді сири.

Відтак їм підійдуть безлактозний або ж грецький йогурт, при виробленні якого з молока повністю видаляється сироватка. 

Як діагностується алергія на йогурт

Для підтвердження або спростування діагнозу алергії на йогурт слід пройти діагностику алергії. Вона може проводитись у вигляді прик-тесту – це коли мікроскопічні часточки алергену вводяться у шкіру, а потім лікар спостерігає за реакцією пацієнта. Якщо в місці подряпини з алергеном з’явиться почервоніння або набряк, значить, ви реагуєте на молочні продукти.
Помічною в таких випадках є й провокаційна проба із харчовим продуктом, на який підозрюється реакція пацієнта. Вона проводиться лікарем-алергологом у спеціалізованому медичному закладі й під медичним контролем.

Але буває й так, що на сире молоко буде реакція, а на йогурт – ні. В такому випадку краще зробити багатокомпонентний тест АLEX2. Він покаже чутливість до окремих молекул, які, в тому числі, входять до складу молочних продуктів. 

Всього за допомогою тесту АLEX2 можна одночасно визначити чутливість до 295 молекул та екстрактів алергенів. Це 99,9 % від усього переліку відомих науці чинників алергії. 

У випадку з йогуртом це можуть бути: 

  • білки коров’ячого молока;
  • дріжджі;
  • живі бактерії чи ферменти;
  • штучні або натуральні ароматизатори.

А от наявність непереносимості молочних продуктів може виявити діагностичний тест FOX. Він визначає реакцію ще на 286 харчових продуктів, серед яких різні типи молока та сиру.

Лікування алергії на йогурт

Інші види алергії, такі як реакція на навколишнє середовище, пил або пилок, лупу тварин можна лікувати за допомогою алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ), яку ще називають алергенною імунотерапією (АІТ). А от ефективність цього методу у лікуванні харчової алергії поки обговорюється лікарями. 

Тож єдиний наразі доведений спосіб позбавитись харчової алергії – це уникнення її тригерів. У випадку з йогуртом – виключення його з раціону. 

Хоча при незначних симптомах лікар може порадити використання ліків проти алергії.

А от сильні прояви алергії, такі як анафілаксія, потребують негайного введення адреналіну. Якщо у вас уже були подібні епізоди, лікар порадить завжди носити з собою автоінжектор з цим препаратом. 

Коментарі
Loading...