Алергія на орегано ускладнює дихання. Як її розпізнати та відрізнити від непереносимості?

0 783

З давніх часів орегано використовували не лише як прянощі, а й з лікувальною метою. Утім, ця рослина приносить не лише користь. Й алергія на орегано здатна як зіпсувати гурманові відчуття від смачної страви, так і позбавити модницю можливості користуватися парфумами.

Орегано — це наша рідна, багатьом відома материнка. Саме в Україні її здавна застосовували від маткових кровотеч. Тому рослина й отримала таку народну назву. 

Набагато рідше українці користувалися орегано суто як прянощами. У цій якості воно набуло особливої популярності в середземноморських регіонах Європи та Азії.

Материнка та її родичі – користь та шкода

Належить материнка (Origanum) до сімейства Lamiaceae, тобто губоцвітних. Серед інших представників цієї родини, що нараховує близько 8 тисяч видів, — м`ята, меліса, чабер, базилік, шавлія та майоран. Останній зовні дуже схожий на орегано.

Але, на відміну від майорану, орегано зазвичай вважається багаторічною трав‘янистою рослиною. Хоча найважливіший з її видів — материнка звичайна (Origanum. vulgare) — є однорічним. Окрім того, смак та аромат листя орегано помітно сильніші, ніж у листя майорану.

Саме через гострий та пряний смак орегано часто додають до соусів на основі томатів, а також страв із баклажанів, морепродуктів, свинини, курки, яєць та сиру.

Відтак алергія на орегано, про симптоми якої йтиметься нижче, насправді може виявитися гіперчутливістю до будь-якого з цих продуктів. І визначити, що саме стало причиною погіршення стану вашого здоров`я, зможе лише лікар-алерголог.

Які симптоми викликає алергія на орегано

Утім, у випадку з орегано справа може виявитися складнішою. Адже алергенні білки цієї рослини фахівці поки що не охарактеризували. Водночас у науковій літературі містяться повідомлення про алергічні реакції, що виникали внаслідок споживання орегано.

Відомо також і про непереносимість цієї пряності, яка також може викликати неприємні симптоми. 

Так, у 45-річного чоловіка, який раз скуштував орегано та двічі — чабрець, розвинулися:

  • свербіж та набряк губ і язика;
  • дисфагія, тобто порушення ковтання;
  • дисфонія (відсутність голосу);
  • прогресуюче утруднення роботи верхніх дихальних шляхів;
  • інтенсивний набряк обличчя та очей

Окрім цього у пацієнта двічі розвивалася гіпотонія, виникали блювота й нудота. 

Усі ці симптоми з’являлися через декілька хвилин після вживання піци з орегано, а також м`яса та равликів, приправлених чабрецем. 

А у 45-річної жінки через 20 хвилин після вживання орегано на обличчі виникла екзема, яка посилилася під час перебування на сонці. Патч-тест цієї пацієнтки був позитивним. 

Позитивна реакція на орегано виникла й в інших трьох пацієнтів під час патч-тесту. Але опис симптомів, які у них виникали, відсутній.

Окрім описаних вище проявів про алергію на орегано можуть свідчити також хрипи й червона висипка на шкірі, що супроводжується сильним свербежем, локалізується на руках та ногах (особливо ліктьових згинах та під колінами), спині, рідше на обличчі. 

Також можуть виникнути шлунково-кишкові розлади, свербіж у носі, сльозотеча, нежить, бронхообструкція, а при контакті зі шкірою – контактний дерматит або контактна кропив’янка. У важчих випадках можливі ангіоневротичний набряк та/або анафілактичний шок

Перехресні реакції та ефірна олія

Люди, гіперчутливі до орегано, можуть перехресно відреагувати й на інших представників родини губоцвітних – і навпаки.

А викликати алергічні симптоми материнка здатна не лише як приправа, а й у вигляді ефірної олії. Використовується вона у виробництві парфумів та в медицині. 

Концентрація ефірної олії у промисловому продукті може сягати 4 %. Це значно більше, ніж у соку свіжої рослини. Відтак навіть у людини, яка не має алергії на орегано, при застосуванні його олії можливі подразнення шкіри або очей. 

Саме тому наносити материнкову олію можна лише на непошкоджену шкіру. І ні в якому разі — на ділянки навколо очей.

Частково подразнюючий ефект олії орегано пов`язаний із вмістом у ній тимолу. Це фенол, що забезпечує приємний аромат орегано та інших його родичів, наприклад чабрецю.

Але у високих дозах тимол може вплинути й на шкіру, і на внутрішні органи. При цьому можуть виникнути: 

  • нудота;
  • блювота;
  • шлунковий дистрес;
  • центральна гіперактивність (надмірна балакучість).

Аби уникнути небажаних наслідків, ефірну олію бажано розвести до концентрації 1 %. Для цього можна використовувати як оливкову олію, так і воду

Діагностика та лікування алергії на орегано і його непереносимості

Як вже згадувалось, діагностику чутливості до орегано, особливо до його ефірної олії, лікарі проводять за допомогою патч-тестів.
А от респіраторну алергію можна діагностувати прик-тестами або молекулярними тестами на алергію. Наприклад, метод молекулярної діагностики ALEX2 може не лише підтвердити чи спростувати алергічний статус, а й визначити, яка саме з 295 молекул чи міксів алергенів стала причиною надмірної реакції організму.

Непереносимість орегано як спеції допоможе визначити тест FOX. Він здатен встановити IgG-чутливість до 286 харчових продуктів.

На основі результатів лікар визначить, який тип чутливості до материнки притаманний саме вам, і призначить відповідне лікування.

Найімовірніше, воно передбачатиме уникнення контакту з цією рослиною, відмову від продуктів та страв з її вмістом.

Коментарі
Loading...