Перехресна алергія: чому виникає, якою буває та як їй запобігти
Перехресна алергія — це виникнення імунної відповіді на подібні за будовою та функціями алергенні молекули, що знаходяться в різних органічних продуктах. Не дивно, що перехресна реактивність часто спостерігається між алергенами близьких видів рослин або тварин.
Перехрести реєструються й між молекулами білків, які мають подібні функції, належать до однієї групи, але присутні у великій кількості видів, менш споріднених між собою.
Отже, маючи алергію, наприклад, до пилку одного виду рослин, людина паралельно може мати чутливість до плоду іншого представника цієї ж родини, а іноді – й інших, споріднених, родин. Це і є перехресна алергія.
Перехрести «інгаляційні алергени – їжа» та «їжа – їжа»
З високою частотою перехресні реакції на продукти розвиваються у пацієнтів з респіраторною алергією. При цьому спочатку проявляється саме реакція на повітряні алергени (пилок рослин, пилових кліщів, спори грибів, частинки шерсті й лупи тварин), які вдихають з повітрям. Потім виникає реакція на їжу, де містяться подібні білки-алергени.
Тобто, якщо у вас спостерігається синдром оральної алергії (СОА), коли ви їсте яблуко, це означає, що у вас вже є алергія до пилку берези, з яким тепер виникає перехрест.
Так відбувається тому, що
молекули респіраторних алергенів так само легко потрапляють в кров через слизові оболонки дихальних шляхів, як і харчові алергени — через слизову шлунково-кишкового тракту.
Частим симптомом перехресної алергії є СОА. Він зазвичай проявляється свербінням в порожнині рота, набряком язика й гортані; можуть виникати нудота й блювота.
Цей тип реакції важливо відрізняти від загальної харчової алергії без сенсибілізації до аероалергенів. Білки, які викликають таку алергію, термо- і ферментостійкі: не розпадаються при нагріванні і погано засвоюються ферментами кишківника.
Тому такі алергени стають причиною сенсибілізації через травний тракт, викликаючи власне харчову алергію до подібних груп білків з різних продуктів.
Ці види сенсибілізації, як правило, спричиняють системні алергічні прояви: астму, кропив’янку, набряк Квінке та інші анафілактичні реакції.
Такий тип відповіді організму на їжу, при якому вона погано засвоюється в кишківнику, характерний перш за все для маленьких дітей.
У дорослих частіше спостерігається перехресна алергія до харчових продуктів, викликана чутливістю до алергенів повітря.
Алерген і його команди
Розглянемо найпоширеніші групи перехресних синдромів.
“Береза — яблуко та інші кісточкові”
З людей, що мають алергію до пилку берези, 70 % реагують на горіхи, ківі, яблука й груші, моркву. А ті, у кого алергія до пилку полину, можуть відреагувати на селеру та пряні трави.
“Пилові кліщі — молюски та ракоподібні”
У пацієнтів, які реагують на пилового кліща, ймовірна алергія до його родичів-ракоподібних: молюсків, равликів, устриць.
відмінність від інших видів перехресної алергії у тому, що алергени ракоподібних термостабільні. тобто вони не втрачають алергенні властивості при нагріванні.
Цей перехрест характеризується важчими проявами алергії, такими як ангіоневротичний набряк, анафілаксія при вживанні морепродуктів (як сирих, так і термічно оброблених).
“Латекс — фрукти”
Один з незвичайних перехрестів — так званий латексно-фруктовий синдром. Йдеться про перехресну алергію до різних видів рослин, що мають в складі однакові білки.
Натуральний латекс виготовляють із соку дерев-каучоконосів. У соку інших рослин містяться подібні молекули. Тому й виникає реакція.
У людей, які страждають на алергію до латексу, може виявлятися реакція до деяких видів фруктів (ананасів, бананів) і овочів (шпинату, картоплі, помідорів).
“Альтернарія — шпинат”
Цікавим випадком перехресної реактивності є синдром “альтернарія — шпинат”. Альтернарія — гриб, високі концентрації спор якого спостерігаються з червня до жовтня. Алергію до альтернарії мають більше 20 % українців.
З’ясувалося, що спільний з альтернарією алергенний білок має шпинат. Тому людям, чутливим до альтернарії, не можна вживати цю зелень.
Втім, реакції різних людей на алергени, що викликають перехресну алергію, дуже індивідуальні. В одних випадках реакція до продуктів може проявлятися тільки в період цвітіння рослин, що викликають поліноз, в інших — цілий рік.
Тому продукти, які дають перехресну алергію з пилком, лікарі не рекомендують вживати, поки пилкових зерен багато в повітрі.
Дізнатися про те, пилок яких рослин знаходяться в атмосфері саме зараз, вам завжди допоможе алергопрогноз.
Дієта при перехресних алергічних реакціях
Якщо у вас або дитини діагностована перехресна алергія будь-якого з типів, актуальним стає дотримання спеціальної дієти. З одного боку, потрібно виключити з раціону продукти, які провокують виникнення алергії, з іншого — не допустити, щоб організм відчував брак корисних речовин.
У такій ситуації найважче скласти дієту для дітей, у яких діагностована алергія на молоко. Корисні речовини, що містяться в цьому продукті, незамінні для нормального розвитку дитини.
Водночас білки, подібні до молочних, містяться в телятині, яєчному білку, кисломолочних сирах і солодощах, зроблених на основі молока.
Втім, деякі діти з алергією до білків коров’ячого молока можуть вживати кип’ячене, ультрапастеризоване молоко або випічку, в приготуванні якої воно використовувалося.
Визначити наявність перехресних реакцій, розробити збалансовану й корисну дієту при будь-якій алергії може тільки лікар. І тут йому знадобиться молекулярна алергодіагностика, яка дозволяє встановити, до яких саме молекул у пацієнта є реакція.
Якщо у пацієнта сенсибілізація до термолабільних білків, які руйнуються при нагріванні, лікар може дозволити вживати продукти після термообробки. Допоможе пом’якшити симптоми очищення фруктів від шкірки й кісточок.
Трапляється і так, що перехресна алергія не розвивається зовсім. Тому перш ніж виключати продукти з раціону, скористайтеся консультацією лікаря. Він допоможе підібрати не тільки лікування, але й скласти дієту, якщо вона необхідна.
Основні перехресні реакції
Виходячи з останніх відомостей про вміст алергенних молекул в різних продуктах, вчені виділяють такі перехресні синдроми й асоціації (коли зв’язок між алергенами не такий сильний).
Між повітряними алергенами рослинного походження і харчовими продуктами
Продукти особливо не рекомендується вживати під час цвітіння рослин, що виділяють пилок, який є частиною перехресної реакції
Тип перехреста | Як виникає |
---|---|
Синдром "береза — яблуко" | Між пилком берези і яблуком та іншими фруктами. |
Синдром "кипарис — персик" | Між пилком кипариса (туї, ялівцю) й персиком |
Синдром "селера — полин — спеції" | Між пилком полину, селерою та спеціями. |
Асоціація "полин — персик" | Між пилком полину й персиком. |
Асоціація "полин — айстрові" | Між пилком полину й амброзії, що входять до сімейства айстрових, а також з продуктами інших рослин родини айстрових. Наприклад, зернами соняшнику, ромашкою (у вигляді чаю, примочок або ополіскувань), медом, в якому може міститися пилок айстрових. Тому людям, чутливим до пилку полину й амброзії, не рекомендують робити примочки з трав, наприклад календули, і приймати зазначені продукти й рослинні чаї, зокрема ромашковий. |
Синдром "полин — гірчиця" | Між пилком полину й гірчицею. |
Асоціація "амброзія — диня — банан" | Між пилком амброзії, динею та бананом. |
Асоціація "лобода — диня" | Між пилком лободи й динею. |
Між повітряними алергенами тваринного походження, грибами і харчовими алергенами
Тип перехреста | Як виникає |
---|---|
Синдром "альтернарія — шпинат" | При вживанні шпинату у людей, чутливих до спорів гриба альтернарії, також — при вживанні соусів або сирів, які містять грибні компоненти. |
Синдром "кліщі — креветки" | Між пиловими кліщами та морепродуктами. |
Синдром "кіт — свинина" | Між частинками епідермісу, хутра, слини кішок та свининою. |
Синдром "птах — яйце" | Люди, які знаходяться в контакті з птахами, в тому числі папугами, канарками, можуть мати алергію на яйця і м'ясо птиці, зокрема курячі. |
Детальніше про перехресні синдроми та їхні прояви читайте тут.