Алергія на хліб та непереносимість: винуватці білки злаків та хлібні домішки
Скуштувавши шматочок хліба або булочку, ви відчули біль у животі? Можливо, у вас заклало ніс чи з’явився висип на шкірі? Радше за все, у вас алергія на хліб.
Як і при будь-якій іншій харчовій алергії, її проявами, крім вже згаданих, можуть бути:
- набряк язика, рота або обличчя;
- кропив’янка;
- свербіж губ і рота;
- хрипи;
- нудота, блювота або те й інше;
- діарея;
- анафілаксія.
Алергія на хліб = алергія на злаки
Зазвичай організм людини з алергією на хліб є гіперчутливим до пшениці. Цей злак містить у своєму складі 28 алергенних білки. Саме тому його внесли до топ 14 найалергенніших продуктів.
Окрім пшеничного, алергія може розвинутися і на інші види хліба. Зокрема житнього, кукурудзяного чи гречаного, оскільки усі ці культури також мають у складі потенційно алергенні білки.
Найчастіше алергія на хліб спостерігається у дітей. Особливо тих, які гіперчутливі до пилку злакових трав, або чиї батьки страждають на це захворювання.
Адже усі хлібні культури також належать до родини злакових, або тонконогових. І перехресна реактивність між пилком та харчовими продуктами, отриманими з того ж самого виду рослин, не є рідкістю.
Небезпечні домішки у хлібі
Ще одна можлива причина розвитку хлібної алергії — домішки, що входять до складу хлібобулочних виробів та самі по собі є алергенними. Ними можуть бути:
- сухофрукти;
- горіхи;
- різноманітне насіння, на кшталт гарбузового чи соняшникового;
- кунжут;
- кмин;
- приправи;
- твердий або м’який сир.
Не варто забувати й про дріжджі та яйця, які використовуються у хлібопекарській індустрії та також здатні викликати алергію.
Діагностика алергії на хліб
Аби з’ясувати, які саме з цих компонентів викликають реакцію гіперчутливості, потрібно обов’язково звернутися до лікаря-алерголога. За допомогою молекулярного тесту ALEX він встановить не лише алергенний продукт, а й конкретну молекулу, яку ваша імунна система сприймає як загрозу.
Коли молекула-винуватиця буде точно встановлена, лікар зможе підібрати для вас найкращу дієту. Наприклад, маючи алергію на один вид хліба чи домішки у його складі, ви зможете цілком безпечно вживати інші.
Або, відмовившись від житнього чи пшеничного хліба, перейти на гречаний. Чи замість булочок із корицею ласувати пиріжками з маком.
Не лише алергія, а й непереносимість хліба
І тільки лікар зможе встановити, чи дійсно реакція вашого організму на хліб є алергією. Можливо, йдеться про непереносимість глютену — одного з білків, що є у складі злаків.
На відміну від справжньої гіперчутливості, непереносимість глютену пов`язана з особливостями роботи травної системи. Лікування такої патології потребує спеціальної безглютенової дієти.
Переходити на неї, всупереч віянням сучасної моди, потрібно лише тим, кому підтвердили діагноз глютенової несприйнятливості. У протилежному випадку така зміна раціону може завдати організму непоправної шкоди.