Алергія на їстівні квіти може розвинутись у людей, гіперчутливих до пилку. І не лише квіткового
Споживання будь-якої страви – це не просто процес, у якому організм отримує певну кількість калорій. Це ще й можливість насолодитися приємним смаком, ароматом та, врешті-решт, виглядом того, що лежить у нас на тарілці. Відтак поява на ній квітів вважається цілком закономірною. Але виникає питання: чи не зіпсує алергія на їстівні квіти ваш сніданок чи вечерю?
Тим більше, що алергія на рослинну їжу є доволі поширеною і відомою здавна.
Історичні джерела свідчать, що у кулінарії квіти використовували ще за часів Давнього Єгипту та античних Греції й Риму. Популярними страви та напої із квітами як головними інгредієнтами або декором були та є в країнах Азії, зокрема в Японії.
Так, настурцію, лілійник та кульбабу в сирому вигляді додають до салатів. З тієї ж кульбаби варять варення та готують вино, про яке писав Рей Бредбері.
Пелюстки гібіскуса заварюють як чай, трояндові — їдять зацукрованими.
Своєю чергою квітки фіалки та бузку цукрують повністю, а оцвітину гарбуза та кабачків можна панірувати й смажити.
Небезпечний шафран та його родичі
Але, хоча кількість видів їстівних квітів обраховується десятками, у науковій літературі майже відсутні дані щодо наявності в них алергенів.
Так, у пилку та тичинках крокуса (він же шафран) (Crocus sativus) виявлені два алергенні білки, що належать до класу профілінів: Cro s 1 та Cro s 2. А оскільки профіліни входять до складу будь-яких рослин, і при цьому ¾ цих білків подібні між собою, не можна виключати розвитку перехресної алергічної реакції до інших представників флори у людей, сенсибілізованих до крокусу.
І навпаки: люди, чутливі до профілінів, мають підвищену ймовірність розвитку й алергії на шафран.
У першу чергу це може стосуватися чутливості до рослин, що, як і крокус, належать до порядку спаржецвітних. Наприклад, цибулі, часнику або спаржі, здатність яких викликати алергію науково доведена.
Квіти гарбуза також можуть викликати алергію
Щодо згадуваних вище квітів гарбуза варто пам`ятати: виділені в його плодах та насінні білки Cuc ma 4 та Cuc ma 5 є сильними алергенами, стійкими як до нагрівання, так і для травлення. Тож якщо вам діагностована алергія на гарбуз, ви маєте не лише виключити з раціону гарбузове насіння чи кашу, а й не намагатися прикрасити інші страви гарбузовими квітами. А також квітами гарбузових родичів: кабачків, кавунів, динь та цукіні.
Але чи можуть викликати алергію інші квіти?
Чи є безпечними з погляду алергології вино з кульбабок чи варення з троянд?
Теоретично реакцію гіперчутливості може викликати будь-який білок рослинного походження.
Але практика свідчить: рослини, яких природа обдарувала яскравими запашними квітами (а саме такі зазвичай вживають у їжу) у переважній більшості алергію не викликають.
Частіше люди сенсибілізуються або до їстівних плодів чи насіння, або до пилку, який вільно літає в повітрі у значній кількості.
Натомість пилок квітів переносять комахи. Аби привабити їх, власне, природа й «винайшла» квіти з їхнім ароматом та різнобарв’ям. Їхній пилок у повітря не здіймається. Відтак, аби виникла алергічна реакція, потрібен тісний контакт із квіткою.
І він цілком можливий якраз під час приготування страв із квітів. Наприклад, кульбабового вина чи зацукрованих бузкових квітів.
Адже кульбаба дійсно може викликати реакцію гіперчутливості. І особливо при цьому ризикують ті, хто вже сенсибілізований до надзвичайно алергенної родички цієї рослини – амброзії.
Родичкою цієї рослини є й ромашка. Чай, інші страви та ліки з неї також здатні викликати симптоми алергії у чутливих осіб.
Також доведено алергенність бузку, спорідненого з ясенем та оливою. Їхній пилок здатен викликати сильні алергічні реакції, включно зі смертельно небезпечною анафілаксією.
Останнім часом з’являються й повідомлення про алергенність квітів бузини, які також вживаються в їжу.
Про небезпеку алергії варто пам`ятати й любителям жасминового чаю та чаю з м’яти.
Як діагностується алергія на їстівні квіти
Якщо після того, як ви скуштували квітку або готували з нею страву, у вас виникли неприємні симптоми, наприклад, набряк губ, сльозотеча, хрипи або нежить, негайно зверніться до лікаря-алерголога. Саме він зможе підтвердити або спростувати ваш алергічний статус.
Для цього лікар збере дані про вашу симптоматику і призначить ряд тестів на алергію. Це можуть бути натуральні прик-тести з квітами, що, як ви думаєте, могли викликати у вас реакцію, або молекулярні тести на алергію.
Один з них – багатокомпонентний молекулярний тест ALEX2 − дозволяє одночасно встановити IgE-опосередковану гіперчутливість пацієнта до 295 алергенних екстрактів та молекул. Це 99,9 % відомих алергенів, серед яких і широкий перелік алергенів рослин. Саме IgE-гіперчутливість відома під назвою справжньої алергії.
Інший молекулярний тест, за допомогою якого можна визначити молекули, відповідальні за надмірну реакцію імунної системи, — тест FOX. Він розроблений спеціально, щоб визначати гіперчутливість до харчових продуктів. Втім, тут йдеться про IgG-опосередковану харчову непереносимість, в тому числі їстівних квітів. Зокрема, бузини та різних сортів квіткового чаю.
Адже й харчова непереносимість може бути причиною симптомів, схожих на алергічні.
В залежності від результатів тесту та типу вашої чутливості лікар підбере потрібне саме вам, індивідуальне лікування. Воно зазвичай включає персоніфіковану дієту.
Які квіти не можна їсти ніколи
Утім, варто пам`ятати, що алергія на їстівні квіти може лише здаватись такою. А насправді реакцію можуть викликати не квітка чи страва з нею, а пил чи пліснява, що забруднили пелюстки, або добрива, що використовувалися для вирощування рослини.
Саме тому вживати в їжу можна лише квіти, позначені як їстівні. Натомість ті, що продаються у квіткових магазинах, на ринках чи в садових центрах, для застосування в кулінарії непридатні.
Також не можна їсти квіти, що ростуть біля доріг. Адже вони вбирають у себе токсини з навколишнього середовища та можуть викликати важке отруєння.