Алергія на ягоди та фрукти: колір не має значення, важлива чутливість до пилку

0 3 983

Нікого, безсумнівно, не треба переконувати у корисності ягід та фруктів, якими наш стіл багатий саме влітку. Вони – джерело вітамінів та мікроелементів, які необхідні для нормального обміну речовин, клітковини та пектинів, що допомагають травленню. Жовто-червоні пігменти фруктів – каротиноїди – є попередниками вітаміну А. 

Жовті та коричневі флавоноїди нормалізують тиск та запобігають розвитку атеросклерозу. 

Синьо-фіолетові антоціани не тільки покращують роботу капілярів, серця та печінки, а й підвищують, як і каротиноїди, гостроту зору.

Колір не має значення

Проте у народі давно побутує думка, що забарвлені ягоди та фрукти – не лише джерело корисних речовин, а й причина алергії. 

Насправді ж пігменти, що забарвлюють плоди, самі по собі не є алергенами. Адже основою будови усіх цих пігментів є вуглеводи із включенням невуглеводних, зокрема ароматичних, частин. А розвиток алергії спричиняють головно білки, які потрапляють до нашого організму у складі корисної їжі .

Так, більшість ягід та фруктів, які ми їмо влітку, належать до родини розових. Це:

Головний алерген – у пилку берези

Їх об’єднує спільність алергенних білків, які належать до групи Bet v 1, названої на честь головного алергена пилку берези

Через спорідненість родин березових та розових будова їхніх білків подібна. Тому люди, чутливі до пилку берези, розвивають й алергію до перелічених фруктів.

Проявляється така алергія найчастіше синдромом оральної алергії, відомим також як синдром «пилок-фрукти» або «пилок-їжа». Він характеризується легкими до помірних симптомами, які виникають незабаром після вживання сирих фруктів. Хоча у рідкісних випадках реакція може відбутися і через годину.

Симптоми найбільш поширеного типу алергії на кісточкові плоди — свербіж в ротовій порожнині та набряк губ, язика або горла.

Всі ці прояви обмежені ротовою порожниною та горлом, оскільки Bet v 1 втрачає алергенні властивості під дією травних ферментів та легко перетравлюється в шлунково-кишковому тракті. 

Крім того, білки цієї групи легко руйнуються при нагріванні та варінні. Через це пиріжки, варення і компоти, приготовлені із плодами розових, найчастіше безпечні для тих, хто чутливий до березового пилку.

Тому сенсибілізація до харчових алергенів з групи Bet v 1, які містяться, наприклад, у яблуці чи у персику, спостерігається тільки у тому випадку, коли у пацієнта вже є алергія до пилку берези. Саме цей пилок жителі північної півкулі вдихають з повітрям з перших місяців життя. 

Адже береза разом зі своїми родичами грабом, ліщиною та вільхою є домінантними видами дерев помірного клімату. Як наслідок народжені у ньому люди сенсибілізуються до березового пилку раніше, ніж до алергенів фруктів та ягід.  Тому чутливість до цих алергенів є вторинною — перехресною.

Вчені Європейської академії алергії та клінічної імунології (EAACI) вважають: 

Люди, чутливі до пилку берези, найімовірніше, реагуватимуть і на яблука, груші, фундук, мигдаль, вишню, сливу, персики, моркву та сою і, меншою мірою, на арахіс, селеру, моркву та картоплю. 

За даними ж фахівців Американської академії алергії, астми та імунології (AAAAI), синдром оральної алергії після вживання, наприклад, кісточкових фруктів, можуть відчувати від 50 до 75 % дорослих з алергією на пилок берези. Меншою мірою симптоми у них викликатимуть трави або спеції, такі як аніс, кмин, коріандр, фенхель і петрушка.

Коли персик – основний алерген

персик

Проте це не означає, що такий фрукт, як персик, не може викликати алергію сам по собі. Алергія, викликана білком персика Pru p 3, спостерігається частіше у пацієнтів, що живуть у Середземномор’ї (Італія, Іспанія, Греція). 

Pru p 3 не розкладається при нагріванні та перетравленні. Людина, сенсибілізована до цього білку, має симптоми харчової алергії після вживання персиків — як свіжих, так і термічно оброблених.

Симптоми можуть поширитися на шкіру, дихальну систему або травний тракт та проявитися як:

Людина, чутлива до цього алергену персика, реагує й на інші фрукти з родини розових, виноград, а також на горіхи, бобові, на цитрусові та на деякі овочі. 

При такому типі харчової алергії у пацієнта можуть розвиватись серйозні системні реакції, у тому числі анафілаксія.

Симптоми анафілаксії, як правило, виникають протягом декількох хвилин після їди. До них належать:

  • запаморочення;
  • непритомність;
  • почервоніння або блідість шкіри;
  • кропив`янка та свербіж;
  • гіпотензія (низький кров’яний тиск);
  • нудота або блювота;
  • прискорений пульс, який може бути слабким;
  • набряк дихальних шляхів, горла або язика.

Як лікувати алергію на фрукти

Основним способом боротьби з алергічною та іншими несприятливими реакціями на фрукти, наприклад, з їх непереносимістю, є уникнення вживання сирих плодів. 

Також можуть допомогти профілактичні заходи. 

Миття

миття

Промийте та висушіть фрукти перед їдою. Якщо у вас алергія на білки в фруктах, миття не зменшить реакцію. Але воно може знизити можливість контакту з іншими алергенами, якщо ви чутливі до них. 

Більшість фруктів подорожують на значні відстані, перш ніж потрапити до нас. І навіть якщо ви вибираєте фрукт безпосередньо з дерева у дворі, на поверхні плоду можуть бути пилок або інші алергенні частки. 

Умивання

Якщо ви відчуваєте навіть невелику реакцію на шкірі, вимийте ділянки обличчя і рук, яких торкнулися фрукти, та випийте води

Уникайте чинників алергії

Їжте приготовані або термічно оброблені фрукти. У багатьох людей споживання фруктів, що пройшли кулінарну обробку, не провокує алергічну реакцію.

Контролюйте інгредієнти страв. Ви завжди повинні перевіряти, чи містить харчовий продукт фрукти, до яких у вас алергія.

Якщо ви їсте в кафе або у ресторані, повідомте офіціанта про свою алергію, щоб той міг попередити шеф-кухаря.

Оскільки продукти, що викликають синдром оральної алергії, асоціюються з алергією на пилок, вам слід уникати вживання кісточкових плодів у той період року, коли пилкують вільха, береза або ліщина. Споживання кісточкових фруктів у цей час може погіршити ваші симптоми.

Про те, який пилок і у яких кількостях перебуває у повітрі саме зараз, вам завжди розповість алергопрогноз.

Коментарі
Loading...