Алергія до волоських горіхів? То ви чутливі й до горіхів інших!
Волоські, як і інші види горіхів, входять до топ 8 найпоширеніших харчових алергенів. На сьогодні горіхова алергія діагностована у близько 2 % населення Землі та є причиною майже половини смертельних випадків, пов`язаних з анафілаксією. Алергія на волоський горіх обумовлюється кількома білками та може проявлятись реакціями різного ступеня важкості.
Види алергії на волоський горіх
Українська назва цих горіхів, які російською частіше називаються грецькими, утворилась через волокна на внутрішній поверхні зеленого оплодня. Алергія до власне волоських горіхів буває двох типів.
- Перший вважається первинною харчовою алергією. Це означає, що людина сенсибілізується до волоських горіхів, коли вживає їх, контактує з ними. Або контактує з продуктами, які містять волоські горіхи чи їх інгредієнти, наприклад, з цукерками або олією. Первинна алергія може викликати важку, навіть небезпечну для життя алергічну реакцію, зокрема анафілаксію.
- Другий тип – вторинна харчова алергія, яка зустрічається у незначної кількості пацієнтів. При захворюванні цього типу людина спочатку сенсибілізується до пилку рослин, наприклад, берези та/або інших дерев родини березових (вільхи, ліщини, грабу). І тільки потім починає реагувати на волоський горіх.
Таке явище називається перехресною алергією. Вона виникає через те, що пилок, до якого чутлива людина, містить білки, подібні до білків, що знаходяться у волоських горіхах.
Зазвичай при цьому виді алергії реакція на горіх є легкою та проявляється у вигляді свербежу у ротовій порожнині або навколо рота. Такий стан відомий як синдром «пилок-плоди» і найчастішим його симптомом є синдром оральної алергії.
Алергени волоського горіха
Існують декілька головних алергенів волоського горіха: Jug r 1, Jug r 2, Jug r 3, Jug r 4, Jug r 5 та Jug r profilin.
- Так, алергени Jug r 1 та Jug r 4 є відповідальними за найважчі реакції при харчовій алергії. Оскільки перший з них міститься у горіхах інших видів, при алергії до волоського горіха може розвиватися і алергія до, наприклад, бразильського чи горіха пекан.
Окрім того, внаслідок значної подібності структури Jug r 4 до алергенів фундука та кеш`ю була виявлена перехресна реактивність між грецьким, лісовим горіхами, а також кеш’ю та арахісом.
- Перехресна реакція пацієнтів на всі ці горіхи може бути зумовлена й алергеном Jug r 2, який також має спорідненість з алергенами арахісу, фундука та кеш’ю.
- Jug r 3 – це так званий неспецифічний білок-переносник ліпідів (nsLTP). Білки цієї групи присутні у фруктах, овочах, горіхах, насінні та у латексі бразильської гевеї. Найважливіші з таких білків містяться у лісовому (фундук) та волоському горіхах. Як наслідок, людина з алергією до волоського може бути гіперчутливою і до лісового горіху. З іншого боку, легуміноподібні LTP кокосу є відповідальними за перехресну алергію між ним та волоським горіхом, мигдалем та арахісом.
Одним із найвідоміших видів nsLTP є білок Pru p 3, який міститься у персику. У людей, чутливих до нього, може розвиватися й алергія на волоський горіх, внаслідок сенсибілізації до алергену цієї групи Jug r 3.
- Чутливість до Jug r 3, а також до алергену Jug r 5 обумовлюється, насамперед, сенсибілізацією пацієнта до пилку берези, про яку мова йшла вище. Вона зазвичай виникає раніше за реакцію на горіх.
- А от білок Jug r profilin може відповідати за перехрест між волоським горіхом та іншими фруктами, що містять профіліни, — бананами, динею, кавуном.
Окрім цих алергенних білків волоський горіх містить алерген 2S. Цей самий білок виявлено у горіхах кеш’ю та кунжуті.
Алергія на волоський горіх: симптоми
Люди, чутливі до волоського та інших горіхів, зазвичай реагують на них:
- поколюванням у роті та на губах;
- набряком обличчя;
- погіршенням загального самопочуття;
- кропив’янкою;
- болем у животі;
- набряком гортані.
Важча алергічна реакція, крім цих симптомів, може викликати:
- почервоніння шкіри;
- задишку або утруднене дихання через напад астми або ангіонабряк;
- тахікардію;
- страх смерті;
- зниження кров’яного тиску;
- анафілаксію.
Методи діагностики алергії на волоський горіх
Для підтвердження алергії на горіхи проводиться шкірний або прик-тест.
Ще один метод — молекулярна діагностика алергії (імуноферментний аналіз крові). Це виявлення у крові людини специфічних імуноглобулінів Е, які виробляються внаслідок контакту з горіхом.
Також лікар може запропонувати оральний провокаційний тест. Він полягає у тому, що пацієнтові дають потенційно алергенні продукти (у даному випадку – волоський горіх), та спостерігають за розвитком симптомів протягом 15-30 хвилин. Провокаційний тест проводиться виключно у спеціалізованому медичному закладі, персонал якого може надати невідкладну допомогу.
Але найточнішу інформацію при діагностиці алергії до волоського горіха дасть мультикомпонентний молекулярний тест ALEX, у панелі якого – три алергени цього плоду.
Як лікується алергія на волоський горіх
При легких проявах алергії до горіхів зменшити її симптоми допоможуть антигістамінні препарати. Вони блокують дію гістаміну — хімічної речовини, що виділяється під час алергічної реакції.
Дія таблетки, як правило, розпочинається через 15-30 хвилин після приймання.
Пацієнт, у якого був зафіксований бодай один випадок анафілаксії при вживанні волоського горіха, мусить завжди мати при собі дозатор адреналіну.
Однак найдієвішим методом запобігання проявам алергії до волоського горіха є повне утримання від його вживання або контакту з ним. Це ж стосується і продуктів, що виготовлені з волоського горіха (олія) або містять його: випічки, кондитерських виробів тощо.
Окрім того, ліки, мило, косметика та засоби особистої гігієни іноді містять горіхове масло. У такому випадку на їхніх етикетках може зустрітися назва волоського горіха латиною: Juglans regia або Juglans nigra.
Інші горіхи: вживати чи ні
Стосовно того, чи потрібно при алергії до волоського горіха виключати з раціону горіхи інших видів, існують полярні думки. Одні фахівці вважають, що, зважаючи на високу алергенність волоського горіха та можливість його перехресної реакції з іншими, заборона має стосуватися усіх без виключення видів горіхів та продуктів з ними.
Інші лікарі вважають, що пацієнти з алергією до волоських можуть вживати горіхи інших видів, але робити це обережно та після консультації з лікарем-алергологом. Це особливо важливо для тих, хто дотримується веганської або вегетаріанської дієти та для кого горіхи є цінним джерелом білку.
Алергія на волоський горіх: як профілактувати
Навіть якщо ви усіляко уникаєте алергенного продукту, раптовий та непередбачуваний контакт з ним повністю виключити неможливо. Тому:
- Впевніться, що ви та ваше оточення знаєте, які прояви може мати алергічна реакція і як треба діяти в разі її виникнення. Якщо у вашої дитини алергія на волоський горіх, переконайтеся, що всі, хто контактує з нею, обізнані стосовно захворювання та заходів медичної допомоги. Адже життєво важливо, щоб при виникненні алергічної реакції пацієнт якомога швидше отримав лікування.
- Людям з алергією, дорослим чи дітям, рекомендовано носити медичні браслети. Така спеціальна прикраса повідомляє оточення про особливості захворювання алергіка та заходи невідкладної допомоги.
- Якщо ви помітили початок легкої алергічної реакції, зразу ж прийміть антигістамінний препарат. Коли симптоми посилюються, негайно зверніться по медичну допомогу.
- При розвитку важкої (анафілактичної) реакції використовуйте інжектор адреналіну. При симптомах астматичного нападу — використайте інгалятор. Після цього обов’язково зверніться до лікаря.