Алергія на горіхи може викликати анафілактичну реакцію
Одними з представників топ-8 найчастіших харчових алергенів є горіхи: волоські, фундук, мигдаль, кеш’ю, горіхи пекан, бразильські та фісташки.
Ступінь алергічної реакції на них може варіюватися від легкої до дуже важкої, а іноді й небезпечної для життя.
Симптоми зазвичай виникають протягом години. Але іноді — й кількох хвилин після вживання горіха або контакту з ним. Якщо ж реакція починається більше ніж через чотири години, швидше за все, вона не є алергічною.
У кого можлива алергія на горіхи
Справжня алергія до горіхів практично ніколи не проявляється при першому контакті з ними. Це відбувається при одному з наступних контактів.
При цьому у дітей більшість алергічних реакцій виникають у віці від 14 місяців до 2 років. Однак не виключено, що перше знайомство дитини з білками горіхів відбулося ще під час внутрішньоутробного розвитку або грудного вигодовування.
Водночас вчені не виявили ніяких доказів того, що вживання в їжу горіхів матір’ю під час вагітності або годування груддю підвищує ризик розвитку алергії у дитини.
Є дані, що свідчать про протилежне: вживання горіхів матір’ю в ці періоди може знижувати ймовірність розвитку алергії у дитини в майбутньому. Відповідно вчені не вважають за необхідне рекомендувати майбутнім мамам та жінкам, які годують грудьми, відмовлятися від горіхів.
Проте наявність у вас або у родичів алергічних станів, які охоплюють поліноз, астму й екзему, означає зростання ризику розвитку алергії до горіхів. Також до алергії до горіхів схильні ті, у кого є алергія до арахісу.
Алергія на горіхи: основні ознаки
До симптомів алергії легкого ступеня відносяться:
- поколювання у роті та губах;
- набряк обличчя;
- погіршення загального самопочуття;
- кропив’янка;
- біль у животі;
- набряк гортані.
При важчій алергічній реакції, крім усього перерахованого, можуть виникати:
- почервоніння шкіри;
- задишка або утруднене дихання через напад астми або набряк навколо горла;
- страх смерті;
- зниження кров’яного тиску;
- тахікардія.
Низький кров’яний тиск, що може викликати втрату свідомості, називається анафілаксією.
Всі люди, які відчули анафілаксію, повинні бути госпіталізовані й перебувати під наглядом лікаря 48-72 години. Адже людина з алергією до горіхів через 1-8 годин після першої анафілактичної реакції може відчути наступну.
Методи діагностики
Для підтвердження діагнозу «алергія на горіхи» може бути проведено шкірний або прик-тест.
Ще один метод — молекулярна діагностика алергії. Це аналіз крові на наявність специфічних імуноглобулінів Е, які виробляються внаслідок контакту з горіхом або іншим алергеном.
Крім того, іноді для діагностики харчової алергії використовують оральний провокаційний тест. Для цього пацієнтові дають потенційно алергенні продукти та спостерігають за розвитком симптомів протягом 15-30 хвилин.
Такий тест завжди проводиться в спеціалізованому центрі з персоналом, підготованим для надання невідкладної медичної допомоги.
Якщо ви виявили, що у вас алергія до одного типу горіхів, доцільно провести діагностику й на чутливість до інших типів. З цим завданням добре впорається мультикомпонентний молекулярний тест ALEX. До його панелі входять майже 300 або 99,9 % відомих науці алергенів.
Як запобігти алергії
Запобігати виникненню алергічної реакції — ключова частина життя з алергією.
Навчіться розпізнавати продукти, які можуть містити горіхи, і уникати їх:
- Перевіряйте інгредієнти харчових продуктів.
Уникати вживання цільних горіхів відносно легко. Складніше робити це, якщо продукт оброблений. Відтак, наявність горіхів у ньому може бути зазначена побічно.
Завжди перевіряйте етикетки на продуктах. Навіть — якщо ви вживали їх раніше, оскільки інгредієнти в них можуть змінюватися.
Горіхи та горіхові масла використовуються в широкому спектрі харчових продуктів. Тому вам потрібно звертати увагу на інгредієнти в тістечках та іншій випічці, десертах, морозиві, пластівцях для сніданку, зернових батончиках, цукерках, вафлях, вегетаріанських стравах і в заправках для салатів.
Попросіть список продуктів без горіхів у місцевому супермаркеті.
- Будьте обережні, коли вживаєте їжу, приготовану не вами.
Коли їсте не вдома, дізнавайтеся, які продукти містять горіхи та який ризик забруднення ними інших продуктів. Якщо можливо, поговоріть з шеф-кухарем, а не з офіціантом.
Уникайте вживання продуктів в буфетах, фастфудах або пекарнях, де їжа може бути забруднена при контакті з іншими продуктами, що містять горіхи.
3. Не їжте нічого, в чому не впевнені.
Якщо друзі або родина готують для вас, переконайтеся, що вони добре обізнані з вашою алергією і з тим, як уникнути забруднення продуктів.
Якщо у вашої дитини алергія до горіхів, впевніться, що з нею не діляться їжею інші діти на групових заходах. Завжди давайте дитині їжу з собою і поясніть необхідність не пробувати чужі страви.
Принципи лікування
Малоймовірно, що ви завжди зможете уникати контакту з горіхами. Він випадково може статися в будь-який час. Тому:
- Будьте впевнені, що ви та ваше оточення знаєте, як проявляється алергічна реакція і як діяти, якщо вона почнеться. Якщо у вашої дитини алергія до горіхів, переконайтеся, що всі, хто контактують з нею, знають про це й обізнані із заходами невідкладної допомоги. Життєво важливо, щоб в разі виникнення алергічної реакції пацієнт отримав лікування якомога швидше.
- Ви або ваша дитина, якщо у неї алергія, повинні носити медичний браслет. Він повідомляє іншим людям про ваше захворювання.
- Якщо у вас виникла легка алергічна реакція, прийміть антигістамінні таблетки якомога швидше. Ці препарати блокують дію гістаміну — хімічної речовини, що виділяється під час алергічної реакції. Зазвичай таблетка починає діяти через 15-30 хвилин після вживання. Якщо реакція посилюється, негайно зверніться за медичною допомогою.
- При виникненні анафілактичної реакції використовуйте дозатор адреналіну. Якщо у вас почалися симптоми астматичного нападу, використовуйте інгалятор. Після цього зверніться за медичною допомогою.
Якщо ви підозрюєте у себе і своєї дитини наявність алергії до горіхів, обов’язково зверніться до лікаря-алерголога. Тільки він здатний на підставі результатів обстеження поставити правильний діагноз.