Їжте каштани обережно, бо може набрякнути язик
Зазвичай повідомлення про каштанову алергію пов`язані з проявом синдрому «латекс-плоди». Тобто, як правило, цей вид чутливості не зустрічається окремо від інших. А от доказів того, що алергія на каштани може бути самостійною, вчені поки що наводять мало.
Разом із тим каштан є третім за поширеністю харчовим алергеном серед дорослих та дітей у Кореї. Крім того, алергію викликає і пилок цього дерева.
Солодкий каштан – тіньовитривале листяне дерево родом із Південно-Східної Європи, Малої Азії та Північної Африки. Кілька їстівних видів каштанів вирощують у всьому світі. Iз них чотири основних:
- солодкий каштан − Castanea sativa;
- китайський − Castanea mollissima;
- японський − Castanea crenata;
- американський − Castanea dentata.
Але останній вид активно знищується паразитами.
Сьогодні основними світовими виробниками їстівних каштанів є Китай, Корея та Італія. Крім останньої, в Європі їстівні каштани вирощують в Іспанії, Португалії, Франції та Греції.
Що стосується України, то для нас це поки що екзотичний продукт. Вирощують його переважно на Закарпатті.
Втім, трапляються їстівні каштани й на Вінниччині та в інших частинах України. Переважно у ботанічних садах.
Вживати каштани в їжу можна у свіжому, вареному або смаженому вигляді. Також їх заморожують або розтирають у пюре для десертів чи кондитерських виробів. Використовують для фарширування або як гарнір.
Окрім цього, висушені та подрібнені каштани використовують замість борошна для хліба та пудингів, а також корсиканської поленти (різновид каші) або як загусник у супах.
Смажений каштан може бути замінником кави. А на вже згадуваній Корсиці каштани є одним з інгредієнтів пива.
Симптоми алергії на каштан
Як правило, алергія на каштани має такі прояви:
- чхання;
- закладеність носа;
- хрипи;
- відчуття печіння в очах;
- набряк язика, губ, обличчя та горла;
- синдром оральної алергії;
- утруднене дихання;
- загострення астми;
- висипання на шкірі;
- болі у животі;
- раптове падіння артеріального тиску;
- запаморочення;
- екзема;
- свербіж шкіри;
- головний і синусовий біль;
- анафілаксія.
Причини алергії на каштан
Приблизно у третини пацієнтів, гіперчутливих до їстівного каштану, виникає найважча алергічна реакція. Відповідальним за неї вважається білок перенесення ліпідів (LTP) Cas s 8, який визначено як головний алерген каштану.
У пацієнтів, що пережили таку реакцію, може розвинутися гіперчутливість до інших фруктів, що містять LTP, зокрема персика та яблука. А ще до пилку, до складу якого входить цей білок, у першу чергу – платану та полину.
Так, у групі осіб, які страждають алергією на персики, найбільш частою схемою перехресної реактивності до LTP була комбінація «персик-яблуко» (45 %). За нею йшла комбінація «персик-яблуко-полин-каштан» (21 %).
Окрім Cas s 8, на сьогодні охарактеризований ще один алергенний білок їстівного каштану — Cas s 5, хітиназа. Він належить до класу ферментів, що містять N-кінцевий гевеїноподібний домен, гомологічний латексному гевеїну (Hev b 6.02). Алергени цього класу є основними паналергенами у плодах, пов’язаних із синдромом «латекс-плоди».
Також із пилку європейського каштана виділено алергенний білок Cas 1 та два інші алергени: IPR-білок та профілін. Але немає підтверджень тому, що ці білки присутні у солодкому каштані.
Особливості реакції на каштан
Як свідчать результати досліджень, вік, у якому розвивається реакція на каштан, коливається від 5 до 70 років.
Шкірні прик-тести з каштаном були позитивними у 71 %, а специфічний IgE виявлений у 54 % пацієнтів. Крім того, 86 та 59 % пацієнтів відповідно мали також позитивні реакції на алергени пилку та латексу.
Також 18 пацієнтів мали справжню алергію на інші харчові продукти: переважно банан, авокадо та фундук.
Люди, які страждають алергією на каштани, часто запитують, чи можлива у них реакція на кінський каштан. Але ці два види рослин ботанічно не пов’язані між собою.
Немає жодних доказів того, що чутливі до їстівного каштана люди реагують на плоди каштана кінського.
Разом із тим відомо про випадки інгаляційної алергії на пилок кінського каштана та контактного дерматиту від його плодів. Але зв`язок між цими випадками та гіперчутливістю до їстівного каштана відсутній.
Крім того, люди з алергією на їстівний каштан можуть вживати водні каштани. Вони належать до іншої ботанічної родини й поширені у східній кулінарії. У дуже рідкісних випадках, коли людина була чутлива і до солодкого, і до водного каштанів, це було випадковим збігом.
Алергія на каштани: діагностика та лікування
Діагностувати алергію до каштана можна за допомогою прик-тесту зі свіжим та/або термічно обробленим плодом. При цьому лікар спочатку занурює ланцет у плід, а потім робить ним подряпини на шкірі пацієнта. Реакція оцінюється через 15 хвилин.
Втім, найкращий спосіб перевірити, чи є у вас алергія на каштани, − молекулярний тест ALEX. За його результатами лікар-алерголог визначить, який саме алергенний білок викликає у вас реакцію гіперчутливості та які види перехресних алергій притаманні саме вам поряд із реакцією на каштан. А відтак лікування, призначене на підставі даних такого аналізу, буде найбільш ефективним.
Звісно, найкращий спосіб уникнути неприємних наслідків при вживанні каштанів – виключити їх з раціону. Жителям України дотримуватись цієї рекомендації буде не надто важко, адже їстівні каштани для нас поки що незвичні.
Але може так статися, що крім каштанів вам потрібно уникати й інших рослинних продуктів. І скласти правильну дієту для вас може лише лікар.