Чорний перець – теж алерген

0 2 812

Популярна спеція, без якої важко уявити будь-яку кухню, домашню або ресторанну, може не лише додати страві смаку, а й стати причиною алергічної реакції. Але щоб зрозуміти, як виникає алергія на чорний перець, варто дізнатися, з якої рослини отримують цю спецію. 

Звідки походять різнокольорові перці

Протягом тисячоліть відомо, що чорний перець може стимулювати апетит та полегшувати нудоту. Ефірні олії чорного перцю використовуються в піперазиновому еліксирі — лікарському засобі для знищення круглих паразитичних червів (нематод) у кишковому тракті людини. 

Джерелом чорного перцю є кущ Piper nigrum. Він дає кісточкові плоди: зелені, коли недозрілі, потім вони стають червоними та, нарешті, жовтуватими. 

Чорний перець-спецію отримують з недозрілих плодів, коли вони починають червоніти. А той самий плід, але зібраний, стиглий і висушений після зняття зовнішньої шкірки, — це перець білий.

По мірі дозрівання кількість білків у плодах перцю може збільшуватися або зменшуватися. Тому зелений та чорний перці містять як спільні, так і різні, «індивідуальні» алергени. 

Що робить перець алергенним

Поки що їх схарактеризували не всі, хоча відомо, що серед них є два основних. Один із них не схожий на інші відомі алергени, інший є гомологічним до білка зародків пшениці, тобто має з ним подібні частини.

Окрім цього, існують повідомлення про перехресну реакцію між зеленим і чорним перцем та іншими харчовими продуктами й пилком, що беруть участь у перехресній реакції при синдромі «полин-селера-спеції».

Виявлені алергени чорного перцю не є гомологами агресивного алергену Bet v 1, що міститься у пилку берези, або профілінів. Проте попередня інкубація сироваток пацієнта з екстрактами пилку берези, полину або екстракту селери призвела до повного зв’язування IgE, що свідчить про існування перехресно реагуючих алергенів. 

Тому вчені схиляються до думки, що алергія на спеції загалом зрідка виникає сама по собі. Вона, радше, є наслідком пилкової алергії через перехресну реакцію між спеціями та пилком.

Як проявляється алергія на чорний перець

Як і інші спеції, чорний перець нечасто викликає симптоми алергії у людей, що мають сенсибілізацію до нього. Утім, можливо, ці реакції виникають частіше, ніж про них повідомляється. 

свербіж

Прояви алергії на чорний перець зазвичай легкі, але можуть варіюватися від свербежу та набряку губ і ротової порожнини до анафілаксії. Також повідомляється про випадки, коли чутливість до чорного перцю була пов`язана з астмою та/або алергічним ринітом, а також еозинофільним езофагітом у дорослих. 

Утім, перець може бути небезпечним не лише внаслідок алергенності. Є повідомлення, що піперин — основний компонент чорного перцю — інгібує ферменти, які метаболізують ліки в організмі.  Тому він підвищує концентрацію в плазмі декількох препаратів, включаючи фенітоїн та рифампін, та затримує їх виведення з організму. 

Також відомо про випадки асфіксії та смерті внаслідок аспірації після вживання перцю, яка призвела до механічної непрохідності та набряку трахеобронхіального дерева.

Варто зауважити, що мелений перець може містити наповнювачі. Так, повідомлялося про анафілаксію, спричинену гречкою як додатковим інгредієнтом перцю. 

Як запобігти проявам алергії до чорного перцю

Отже, вживаючи спеції взагалі й чорний перець зокрема, пам’ятайте:

  • Більшість алергічних реакцій, спричинених прянощами, виникає через їх вживання у їжу. При цьому спеції зазвичай діють як приховані алергени. Це робить їх дуже небезпечними, оскільки навіть у невеликій кількості прянощі можуть спричинити системні реакції та навіть анафілактичний шок
  • Збільшення випадків використання спецій у косметиці призводить до зростання кількості шкірних алергічних реакцій, таких як контактний дерматит та контактна кропив’янка
  • Порошкоподібні спеції можуть викликати професійні алергічні респіраторні симптоми навіть у людей без алергії.
  • Також потрібно пам’ятати, що, крім алергенів, спеції містять ряд фармакологічно активних та/або токсичних сполук. Вони можуть викликати подразнення та запалення, що спричиняє реакції непереносимості. Ці реакції потрібно відрізняти від проявів харчової алергії

Підтвердити наявність алергії на чорний перець можна за допомогою шкірних прик-тестів. Але найточнішим методом її діагностики є молекулярний тест ALEX.

Коментарі
Loading...