Алергія на прикорм: що дитині давати безпечно?
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, грудне молоко — ідеальна їжа для дітей першого року життя. Ще один важливий харчовий аспект — прикорм — активно обговорюється в сенсі знайомства дитини з новими смаковими якостями та консистенцією харчових продуктів. Але як бути, якщо у малюка алергія на прикорм?
Питання непросте. Саме прикорм розвиває у дитини харчовий інтерес, який надалі стає головною ланкою різноманітного раціону.
Водночас, крім відмови дитини від прикорму, мами часто спостерігають харчову алергію або висип на шкірі саме після його введення. Як з цим бути та куди бігти, нам допомагає розібратися дитячий лікар-алерголог Марія Кривопустова.
– Чи справді прикорм пов’язаний з розвитком харчової алергії у дітей на першому році життя?
Так. Після введення прикорму мами часто помічають у малюків висип на тілі або розлади травлення. Ці симптоми можуть вказувати на індивідуальну непереносимість продуктів або на харчову алергію. Головне — розібратися й відрізнити першу від другої.
– Чому це важливо і як мамі побачити різницю між цими станами?
Небезпека в тому, що харчова алергія може стати причиною важких алергічних реакцій — ангіоневротичного набряку або навіть анафілактичного шоку. Наприклад, при введенні в раціон молока або яєць.
Зазвичай, якщо у дитини харчова алергія, після вживання причинного продукту можуть з’явитися:
- блювота;
- біль в животі;
- кропив’янка;
- ангіоневротичний набряк на губах або очах;
- сплутаність свідомості;
- сонливість;
- свистяче дихання.
Дитина може навіть знепритомніти.
Харчова ж непереносимість найчастіше супроводжується розладами травлення — болями в животі, блювотою або діареєю. І ніколи не проявляється у вигляді важких анафілактичних реакцій.
Харчова алергія однозначно вимагає звернення до лікаря-алерголога для встановлення діагнозу та отримання рекомендацій щодо харчування. А при харчовій непереносимості достатньо прибрати продукт на кілька днів або тижнів, а пізніше спробувати додати до раціону ще раз.
– А може прикорм стати причиною атопічного дерматиту?
В цілому ні. Але, дійсно, мами, які приходять до мене на консультацію, часто розповідають про те, що атопічний дерматит почав проявлятися відразу після введення прикорму.
Чи є зв’язок? Швидше це збіг.
Найчастіше атопічний дерматит починає заявляти про себе з 6-місячного віку дитини. Тобто якраз тоді, коли батьки пробують вводити прикорм.
Не варто забувати, що атопічний дерматит — хронічне захворювання шкіри, і причини його розвитку до кінця не відомі. Один з доведених медициною факторів цієї хвороби — дефіцит гена філагрину. Це білок, відповідальний за здоров’я і міцність шкірного бар’єра.
– А як правильно вводити прикорм тим дітям, які вже мають діагноз атопічного дерматиту (АД)?
В першу чергу відзначу, що прикорм всім дітям, незалежно від того, є АТ чи ні, вводиться з 6 місяців. Звичайно, при введенні прикорму мама може спостерігати загострення атопічного дерматиту, але це не означає, що від змін в раціоні малюка потрібно відмовитися.
Необхідно посилити місцеву терапію атопічного дерматиту і маленькими кроками продовжувати вводити прикорм. Можливо, причина загострення АД зовсім не в новому для дитини продукті, а, наприклад, у використанні мийних засобів, які містять мило або агресивні хімічні компоненти. Або в синтетичному чи вовняному дитячому одязі.
Можливо також, що АТ провокує занадто жарке і сухе повітря в помешканні.
– Як Ви вважаєте, який продукт необхідно першим вибрати для дітей, схильних до алергії або з діагнозом атопічного дерматиту?
Це досить складне питання, і тут універсального продукту немає. Рекомендації мають бути персональними для кожної дитини. Адже існує індивідуальна харчова непереносимість, симптоми якої може викликати будь-який продукт.
Часто як перші продукти для прикорму я рекомендую овочі: кабачок, броколі, картоплю. Або безглютенові каші — кукурудзяну, гречану, рисову.
Останнім часом стало трендом вводити дітям першим прикормом авокадо. Але треба бути обережними і не забувати про індивідуальну харчову непереносимість.
– Які харчові продукти вважаються найменш алергенними?
Гіпоалергенність продуктів — поняття умовне. Навіть на гречку, яка вважається гіпоалергенним продуктом, зустрічаються алергічні реакції, причому досить серйозні.
Сучасна медицина не рекомендує використовувати як критерій гіпоалергенності колір продуктів. Ось, наприклад, раніше вважалося, що овочі та фрукти яскравих кольорів — морква, червоні яблука, буряк, апельсин — є високоалергенними. Доведено, що це міф. І ми можемо спокійно вводити моркву дітям як один з перших прикормів, разом з іншими овочами.
Звичайно, якщо з цього списку взяти мандарини чи полуницю, то вони дійсно вважаються алергенами. Але не через колір, а тому, що здатні стимулювати вироблення гістаміну в організмі й самі містять велику його кількість. А гістамін, своєю чергою, — найважливіший медіатор в розвитку алергічних реакцій.
У випадку з такими продуктами, як полуниця, мандарин і шоколад, важлива доза. Чим більше їх з’їсти, тим з більшою ймовірністю з’являться висип на шкірі та свербіж.
– Що робити батькам, які помітили, що, наприклад, на кабачок у дитини болить живіт і з’явився висип на шкірі?
Не вводити кабачок деякий час, 5-7 днів. А потім знову спробувати дати, в невеликій кількості.
Особливостями додавання прикорму є введення одного продукту (того ж кабачка) протягом 5-7 днів і спостереження за дитиною. Якщо все добре, далі вводиться наступний продукт.
Але, погодьтеся, це важко для багатьох мам, які хочуть скоріше розширити раціон дитини. І вони починають експериментувати, давати відразу кілька продуктів або по одному, але у великій кількості. Ось тоді починаються проблеми з травленням, з’являється висип. Все добре, але в міру.
Деяким дітям підходить схема ротаційної дієти. Це коли продукт, який, за маминими спостереженнями, викликає симптоми алергії, дається раз в 4-5 днів. І таким чином виробляється його переносність.
Але, підкреслю: так робити можна тільки після консультації з лікарем і виключення справжньої харчової алергії на даний продукт.
– Як Ви ставитеся до раннього введення харчових продуктів, які є високоалергенними, для профілактики потенційної харчової алергії у схильних до неї дітей?
Це дуже важливе питання! Дійсно, в США проведені дослідження, які доводять, що введення арахісу в ранньому віці у дитини (з 4 місяців) в майбутньому знижує ризик розвитку алергії на арахіс.
Але це не означає, що мама дає дитині кожен день по ложці арахісової пасти. Є спеціальний порошок арахісу, стандартизований за білковими алергенами, який можна придбати в аптеці. Він призначається алергологом, вводиться за певною схемою і під наглядом лікаря.
– Для нас такими високоалергенними продуктами є яйце і молоко. Але ми не маємо поки подібних стандартизованих препаратів…
І я навіть розповім вам випадок з моєї практики. До мене звернулася мама, яка, начитавшись рекомендацій щодо раннього введення алергенних продуктів, дала дитині в 6 місяців, як вона сказала, «мікродозу» білка курячого яйця.
Після чого у дитини почалися кропив’янка, блювання, набряк губи, і навіть мама відзначала сонливість. Тобто справжня анафілаксія!
Звичайно, зараз з дитиною все добре. Після обстеження і проведення молекулярної алергодіагностики ALEX2 у неї підтвердилася алергія на яйця, і вони були виключені з раціону. Гарна новина полягає в тому, що часто діти переростають алергію на яйця у віці 3-5 років.
– Яку пораду Ви б дали батькам, які починають вводити прикорм?
Пам’ятайте, що перший прикорм — це тільки знайомство дитини з їжею. Не треба засмучуватися, якщо вона не їсть броколі так, як би вам цього хотілося.
Не змушуйте дитину. Якщо вона не хоче їсти щось зараз, запропонуйте їй цей продукт потім.
Пам’ятайте, що прикорм безпосередньо пов’язаний з харчовим інтересом. Його розвиток у малюка позначиться на харчуванні в старшому віці, а саме — на різноманітності раціону. А повноцінне і збалансоване харчування наших дітей — запорука їх здорового фізичного і психічного розвитку.