При алергії на мандарин можлива реакція на пилок берези

618


В Україні мандарин – той плід, який традиційно асоціюється з зимою та різдвяно-новорічними святами. Окрім приємного смаку, він відомий корисними властивостями.  Однак має у собі й алергенні сполуки, якими може бути спричинена алергія на мандарин.

До складу мандарина входять, зокрема, вітаміни А, С, групи В, каротин, залізо та кальцій. Завдяки тому, що у 100 грамах цих фруктів міститься лише 50—52 ккал, вони є прекрасним дієтичним продуктом для тих, хто хоче схуднути.

Фітонциди, які має у собі мандарин, можуть справляти протимікробний ефект, особливо при зовнішньому застосуванні шкірки. Відвар мандаринової кожури може знизити високий рівень цукру в крові та зупинити діарею. А мандариновий сік допомагає при непродуктивному кашлі.

Утім, така висока концентрація живильних речовин може справляти й негативний вплив — спровокувати не лише загострення виразки шлунку, непрохідність тонкої кишки та запалення сечовидільної системи, а й алергічну реакцію.

Також мандарини містять аналог аспірину — саліцилати, які при передозуванні можуть викликати сильну інтоксикацію організму. Вони вважаються речовиною, яка викликає харчову непереносимість.

Алергенні чинники мандаринів

А от справжню алергію може спричинити білок-переносник ліпідів Cit r 3, що міститься у шкірці та м’якоті мандарина. Протеїни, що належать до цієї групи, є дуже сильними алергенами.

Оскільки цей білок міститься і в інших цитрусових, теоретично можливе виникнення перехресної реакції з подібними білками лимону, апельсину, грейпфруту та інших фруктів цієї групи.

Однак інформація про випадки перехресної алергії між мандарином та іншими представниками цитрусової родини наразі відсутня.

Втім, перехресна реактивність мандарина, зокрема із пилком берези, білками таки обумовлена, проте іншими – профілінами.

Дослідження встановили, що гіперчутливість до профіліну пилку берези Bet v 2 сильно асоціюється з клінічною алергією на цитрусові — апельсин, мандарин або обидва.

Також можлива перехресна реакція між мандарином та іншими плодами й рослинами, що містять профілін, оскільки цей різновид білків входить до складу кожної клітини будь-якої рослини. І майже три чверті профілінів, навіть не споріднених між собою, подібні за структурою.

Ще у насінні мандарина міститься цитрин – алергенний глобуліновий білок зберігання. Він викликає перехресну алергічну реакцію із насінням інших цитрусових, зокрема лимону та апельсину, а також може викликати перехресну реакцію між екстрактами насіння апельсину та арахісу

Окрім того, зафіксовано випадок, коли у сироватці пацієнта, у якого виникла анафілактична реакція після вживання персика, було виявлено антитіла IgE, що реагували й на екстракти мандарина, а також банана, гуаяви та полуниці

Утім, наявність алергії на мандарин не обов’язково має свідчити про алергію на інші цитрусові. Наприклад, у дослідженні, в якому брали шестеро пацієнтів з апельсиновою алергією (гіперчутливість I типу після приймання апельсинового соку та позитивний прик-тест), в одного була відсутня реакція на мандарин, а у двох спостерігався синдром оральної алергії на цей фрукт.

Як проявляється алергія на мандарин

Симптоми алергії на мандарин характерні також для проявів гіперчутливості до інших цитрусових. Це, зокрема: 

Також повідомлялося про контактний дерматит, викликаний ефірною мандариновою олією, та професійну астму — у працівника мандаринового саду.

Завдяки тому, що мандарин легко очищується від шкірки, а його дольки легко відокремлюються, цей фрукт широко використовують у різноматних салатах, желе, кондитерських виробах, а дуже маленькі плоди консервують у сиропі.

Висушена шкірка мандарина використовується як ароматизатор. Так само, як і ефірна мандаринова олія, яку додають до цукерок, желе, морозива, жувальної гумки, лікерів, газованих напоїв та хлібобулочних виробів.

Ще один спосіб використання ефірної олії шкірки та насіння мандарина, а також їхніх настоянок та есенцій – виробництво парфумерії. 

А речовина бергаптен, що міститься в мандарині та інших цитрусових, іноді додається до засобів для засмаги, оскільки сприяє пігментації шкіри. Але водночас бергаптен може викликати дерматит або алергічну реакцію у деяких людей. 

На таке широке використання мандарина та його речовин не лише у харчах слід зважати людям, що мають алергію до цього плоду. Адже, аби уникнути проявів недуги, їм у першу чергу потрібно уникати як самих мандаринів, так і речовин та страв, що можуть містити цей фрукт, його сік, шкірку, ефірні олії та інші частини.

Діагностика та профілактика алергії на мандарин

Саме тому, що речовини із цього фрукта можуть виявитися у самих неочікуваних місцях, а алергія на мандарин може бути пов’язана із низкою перехресних реакцій, при підозрі на алергію чи непереносимість мандарина зверніться, будь ласка, до лікаря-алерголога.

Саме він, зокрема, за допомогою молекулярної діагностики алергії може встановити, на які білки цитрусових ви реагуєте, та скласти індивідуальну дієту. 

Щоб полегшити лікареві встановлення діагнозу, корисно вести харчовий щоденник, у тому числі – у програмах для контроля здоров’я у смартфоні. Свої страви та негативні відчуття після їх вживання, якщо такі з’явились, корисно записувати у такий щоденник протягом не менше 4 тижнів.